Matinékoncertek elmaradása és jegyek visszaváltása
2020.03.18

Tisztelt Közönségünk!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2020. március 12-től hatályos kormányhatározat értelmében koncertjeinket az intézkedések visszavonásáig nem áll módunkban megtartani.

Az elmaradó koncertek online vásárolt jegyei esetében szolgáltató partnerünk, az Interticket Kft. végzi a visszautalást.

A jegypénztárban váltott jegyek a Kormány által meghirdetett vészhelyzet megszűnése után  a vásárlás helyszínén lesznek visszaválthatóak, 2020. december 31-éig.

A Liszt Múzeum pénztára további intézkedésig zárva tart, az újranyitásról értesítést küldünk. Munkatársaink az info@lisztmuseum.hu email címen tudnak további felvilágosítást adni. Minden változásról hírt adunk a múzeum honlapján és Facebook oldalán.

Megértésüket köszönjük!

ELMARAD Maurizio Moretti zongorahangversenye!
2020.03.11

Értesítjük kedves Közönségünket, hogy a Régi Zeneakadémián, március 11-re hírdetett Maurizio Moretti zongorahangverseny elmarad!

A megvásárolt jegyek a vásárlás helyén visszaválthatók.

Elnézésüket és megértésüket kérjük!

A LISZT MÚZEUM BIZONYTALAN IDEIG ZÁRVA TART!
2020.03.11

Kedves Látogatóink!

A Liszt Múzeum bizonytalan ideig zárva tart, kérjük, az újranyitással kapcsolatban kísérjék figyelemmel weblapunkat!

A március 15-i nyitvatartásról is a későbbiekben fogunk tájékoztatást adni.

Köszönjük megértésüket!

 

ELMARAD a március 14-i Kiss Péter zongorahangverseny és a március 21-i Klukon Edit húsvéti zongorahangverseny
2020.03.11

Értesítjük kedves Közönségünket, hogy a Régi Zeneakadémián, a

március 14-re hírdetett matiné (Kiss Péter zongorahangversenye) és a

március 21-re hírdetett matiné (Klukon Edit húsvéti zongorahangversenye)

ELMARAD!

A megvásárolt jegyek a vásárlás helyén visszaválthatók. Napközben a Liszt Múzeum pénztára ügyeletet tart, így az ott vásárolt jegyek árának visszatérítése megoldott.

Elnézésüket és megértésüket kérjük!

Maurizio Moretti zongorahangversenye
2020.03.11

Nicolas Stavy zongorahangversenye
2020.03.07

Kritikaíró Pályázat
2020.02.12

Haydn zongoraszonátáinak kiadása tíz füzetben
2020.01.30

Haydn triószonáták, zongoraművek kottái, valószínűsítetten Liszt Ferenc közreadásában kerültek föl weblapunk bal oldali, függőleges menüsorába.

A több mint 1200 oldalas anyagot Istvan Horvath-Thomas zeneszerző-zongoraművész úr bocsátotta rendelkezésünkre; digitalizálását, feldolgozását múzeumunk munkatársai végezték el.

A digitális anyag felhasználását Istvan Horvath-Thomas és a Múzeum engedélyezte, így az – a források megjelölésével – szabadon felhasználható.

 

Emléktábla-avatás Albanóban
2019.12.18

 

A Liszt-házak és -emlékhelyek együttműködésének keretében örömmel adjuk tovább a hírt, hogy 2019. október 12-én emléktáblát avattak Albanóban, ahol Liszt 1879-től tiszteletbeli kanonok volt. Az emléktábla elhelyezését Maurizio D’Alessandro klarinétművész, az albanói Liszt-fesztivál művészeti vezetője kezdeményezte; november 30-án megjelent új könyve (Franz Liszt negli anni romani e nell’Albano dell’800) is Liszt római kapcsolatait, illetve az albanói kanonoki cím elnyerését járja körül.


 

Borbély László CD-bemutató koncertje
2019.12.13

A Múzeum ünnepi nyitvatartása
2019.12.12

Rajzpályázatunk eredményhirdetése a Tóth Aladár Zeneiskolában
2019.11.26

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum rajzpályázatára érkezett alkotások nem egészen egy hónapig idén is benépesítik a zeneiskola folyosóit. A kiállítást november 20-án nyitottuk meg; ahogy az előző évben, az eseménynek a zeneiskola Fodor terme adott otthont. Egyúttal sor került a pályázat eredményeinek kihirdetésére is. Rövid beszédet mondott a két intézmény igazgatója, a házigazda Magyar Margit és Domokos Zsuzsanna, akik többek között kiemelték az együttműködés és a gyerekek megszólításának fontosságát. Kovács Zsuzsanna munkatársunk, a rajzpályázat egyik szervezője pedig köszönetet mondott szponzorainknak, támogatóinknak, illetve a pályázatra benevezett diákoknak és tanáraiknak. Igényes zenei műsorról a Tóth Aladár Zeneiskola kamarakórusa és karnagyuk, Kiss Anna, valamint – a múzeum meghívására – Nagy Judit fuvolaművész és Papp Tímea hárfaművész duója gondoskodott. Az elhangzott darabok mindegyike az éjszaka témájához kötődik, hiszen a gyerekek az elsőtől a nyolcadik osztályos korcsoportig a Kaláka Éjszaka c. dalát (Radnóti Miklós versére), Schubert Erlkönigjét (Goethe versére), illetve a Margaret Island Csillagtalan setét éjjel c. népdalfeldolgozását választhatták inspirációs forrásul. A rajzok december 16-áig tekinthetők meg, ezután hazavihetők a múzeumból.

 

Liszt egyik utolsó levele a Liszt Múzeum Alapítvány tulajdonában
2019.11.26

 

Magángyűjteményből, a Péter Horváth-Stiftung nagylelkű támogatásával vásárlás útján került a Liszt Múzeum Alapítvány tulajdonába Liszt Ferenc egyik utolsóként számontartott levele. A mester Weimarban August Göllerichnek mondta tollba az 1886. június 16-áról keltezett levelet, amelynek címzettje Berthold Kellermann zongoraművész. A megszólítás és az aláírás Liszt saját kézírása. Kellermann néhány múlt- és jövőbeli koncertje után Liszt saját nyári terveiről ejt szót: július 23-ától Bayreuthban tartózkodik, hogy jelen legyen a Wagner-fesztivál előadásain, majd Kissingenbe utazik fürdőkúrára, szeptemberben pedig szemműtéten fog átesni. A levél különösen akkor kelt megrázó hatást, ha ismerjük Liszt halálának pontos dátumát és körülményeit – a tervek közül már csak a bayreuthi út és két Wagner-opera megtekintése válhatott valóra…

 

Műsorváltozás decemberben
2019.10.28

Értesítjük kedves közönségünket, hogy decemberben két hétvégén is megváltozik a matiné műsora.

December 21-én a Szent Efrém kórus helyett Gulyás István művész-tanár koncertjét hallhatják.

December 28-án Palojtay János helyett Korossy-Khayll Csongor  (hegedű), Hartmann Domonkos (cselló) és Kovács Gergely (zongora) kamarakoncertje lesz.

A megvásárolt jegyeket a vásárlás helyszínén visszaváltják, illetve érvényesek a koncert napján.

Megértésüket köszönjük.

 

Liszt fesztivál - 2019. október 18-21.
2019.10.25

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum idei fesztiválja Liszt Ferenc születésnapja alkalmából öt kiemelkedő hangversennyel tisztelgett a Zeneakadémia alapító elnökének emléke előtt.

Talán az ünnepélyes alkalom és a zeneszerző egykori otthona közelségének is köszönhető, hogy a Liszt iránt őszintén elkötelezett művészek kivételes zenei élményben részesítették a jelenlevőket. Nem csupán a technikai, zenei színvonal volt a Mesterhez méltó, hanem Liszt szellemiségének és lelki beállítottságának értő tolmácsolásával valóban úgy szólaltak meg a művei, ahogyan csak a beavatottak előadásában hallhatjuk őket.

A nagyszabású műsorok szinte mindegyike egy rejtett belső zenei vonalra építkezett, elsősorban zenei kapcsolatokat mutatott meg az egyes kompozíciók között. Ez a koncepció érvényesült azoknál a koncerteknél is, ahol Liszt művei mellett általa is nagyra tisztelt és szeretett kortársainak mesterművei is felhangzottak. A műsor különlegessége a h-moll szonáta Saint-Saëns által készített kétzongorás változata volt, amely ritkán hallható koncerten. A közönség hálásan köszönte meg a kapott rendkívüli élményt.

Farkas Gábor esti koncertje technikai okok miatt 19:00-kor kezdődik
2019.10.21

Értesítjük vendégeinket, hogy Farkas Gábor ma esti koncertje (2019. 10. 21., Liszt Múzeum kamaraterme) technikai okok miatt 19:00-kor kezdődik. Megértésüket köszönjük!

Újra Liszt-napok a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban!
2019.10.18

2019. október 18-án, 19-én és 21-én összesen öt koncerttel várjuk mindazokat, akik szívesen ünnepelnék velünk Liszt Ferenc születésének 208. évfordulóját. A koncerteken természetesen főleg Liszt-művek hangzanak majd el, de felcsendülnek a Liszthez is közel álló Schubert és Chopin kompozíciói is. A születésnapi koncerteken fellépnek többek közt Szokolay Balázs, Fülei Balázs, Lajkó István és Farkas Gábor zongoraművészek, Halmai Katalin énekművész, Dorota Anderszewska hegedűművész, Bálint János fuvolaművész és a Klavierduo Soós-Haag. A hangverseny különleges műsordarabja Liszt h-moll szonátájának kétzongorás átirata, amelyet a zeneszerző barátja, Saint-Saëns készített el, a Klavierduo Soós-Haag előadásában hangzik majd el.


Módosított nyitvatartás október 19-én, szombaton
2019.10.18

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy október 19-én szombaton a Múzeum 10 és 18 óra között tart nyitva. Az esti koncertre jegyeket 18:30-ig vásárolhatnak a Múzeum jegypénztárában.

Liszt fesztivál Olaszországban
2019.10.16

Idén harmincharmadik alkalommal, 2019. október 12-e és 2020. január 5-e között kerül megrendezésre a Festival Liszt Albano az olaszországi Albano Lazialéban, amelyet a Liszt Ferenc Emlékmúzeumon és a Zeneakadémián kívül a Magyar Nagykövetség és a Balassi Intézet is támogat. Maurizio D’Alessandro művészi vezető szervezésében a látogatók a zenei programok mellett egy Robert és Clara Schumann kapcsolatával és életével foglalkozó színdarabot is megtekinthetnek, valamint sor kerül D’Alessandro Liszt Ferenc római és albanói tartózkodásáról szóló könyvének bemutatására is.

A megnyitó márványtábla-avatással kezdődik, amely a Római Magyar Akadémia és a Cesare De Sanctis Zenebarátok Egyesületének ajándéka.

A Fesztivál részletes programját itt olvashatják.

Műsorváltozás november 30
2019.10.15

Értesítjük kedves közönségönket, hogy a november 30-ára meghirdetett matinékoncerten Jandó Jneő helyett Banda Ádám (hegedű) és Dobozy Borbála (csembaló) kamarakoncertje lesz. Jegyeket a váltás helyszinén visszaválthatják, illetve érvényesek az előadás napján.

Felhívás rajzversenyre!
2019.09.27

Gyerekfoglalkoztató a koncertek ideje alatt
2019.09.07

Kedves Családos Látogatók,
2019. szeptember 7-től ismét megrendezésre kerülnek szombati 11 órás matinékoncertjeink. A kisgyerekes szülőknek szeretnénk kedveskedni: ingyenes gyerekfelügyeletet biztosítunk a koncertek időtartamára 3 éves kortól. Amennyiben szeretnék igénybe venni ezt a lehetőséget, kollégánk a múzeum pénztáránál fogja várni a gyerekeket, majd együtt felmennek 2. emeleti termünkbe, ahol társasjátékok és foglalkozások várják őket. Maximális létszám: 10 fő.

Családi Nap minden hónap utolsó szombatján
2019.09.03

Kedves Családosok,

Szeptembertől májusig minden hónap utolsó szombatján 9-11-ig Családi Napot tartunk a múzeumban. Az ingyenes foglalkozások keretében a gyermekek és szüleik megismerkedhetnek a múzeummal és a 19. századi hétköznapi élettel. Olyan témákat érintünk, mint például a divat, legyezőhasználat, távközlés, közlekedés, társasági élet stb. Anyagköltségre adományokat elfogadunk.

A Múzeum munkatársai


Ave Maria: eddig ismeretlen Liszt-autográf emléklappal gazdagodott a Liszt Múzeum Alapítvány
2019.08.22

1843 novemberének elején Liszt Ferenc Stuttgart felé vette az útját. Zártkörű fellépései mellett közép- és dél-németországi virtuóz turnéja során összesen öt alkalommal játszott a város közönsége előtt. Első nyilvános koncertjét november 5-én adta, búcsúhangversenyére pedig – amely ezúttal jótékonysági est volt – november 21-én került sor a Hoftheater színpadán. A koncertet bankett követte a Hotel Marquardtban, ahol Liszt megszállt. Az esemény sztár- és díszvendége ott helyben a württembergi király kitüntetésében is részesült.

Liszt sok hangversenyének programja nem rekonstruálható. A fennmaradt műsorleírások tanúsága szerint azonban a művésznek voltak jól bevált sikerdarabjai, amelyeket szinte minden alkalommal bevetett a közönség meghódítására. Ilyen például Grand Galop Chromatique című műve, két operaparafrázisa (Donizetti Lammermoori Luciájára és Mozart Don Giovannijára) és Rossini Tell Vilmos-nyitányának zongoraátirata. A gyakran előadott sikerszámok között előkelő helyet foglal el három Schubert-dal is. (Sajnos az sem mindig állapítható meg, hogy vajon énekes szólistát kísért-e a koncerten, vagy saját, 1837–1838-ban készített átiratában szólaltatta meg a darabokat.) Az Erlkönig, a Ständchen és az Ave Maria közül a legutóbbi a Marie d’Agoult-hoz fűződő szerelmi viszonya miatt különleges érzelmi jelentőséggel bírt Liszt számára.

Éppen az Ave Maria-átirat kezdő ütemeinek harmóniai kivonatát őrzi az a kéziratos emléklap, amely nemrég jutott a Liszt Múzeum Alapítvány birtokába. Dedikáció nem olvasható rajta, ezért konkrét személlyel nem sikerült összefüggésbe hozni, keltezése alapján azonban igen valószínű, hogy Liszt ismeretlen műsorú stuttgarti búcsúkoncertjéhez kapcsolódik. Az 1843. november 21-i dátum alá Liszt a maga sajátos írásmódjával, „Stuttgard”-ként jegyezte be a város nevét. Az ötütemes, 4–5 szólamban szerkesztett kivonatban a zeneszerző megtartotta az átirat eredeti hangnemét (B-dúr); az eredeti előjátékot egy ütemnyi, eltérő harmóniai tartalmú akkordsorral cserélte fel.

Az emléklap a 2019. február 22-én elhunyt Radó Ágnes – vagy ahogy Amerikában ismertté vált: Ági Radó – hagyatékából származó adomány. A zongoraművész 1928-ban született Budapesten. Első zongoraóráit édesanyjától kapta, és 11 évesen lépett fel legelőször. 1945-től a Zeneakadémián Szegedi Ernő és Antal István növendéke lett, de vett magánórákat Weiner Leótól és Ferenczy Györgytől is. Nagy hangsúlyt fektetett az őt támogató Kodály Zoltán, valamint Liszt műveinek népszerűsítésére. Három koncentrációs tábort járt meg, családjából ő volt az egyetlen holokauszt-túlélő. 1956-ban emigrált az Egyesült Államokba, ahol (és még három kontinens számos országában) 1970-től rendszeres zenekari és szólókoncerteket adott, emellett tanított. Nevét belevésték a Steinway 500 000. emlékhangszerébe. Több amerikai díjon túl 1994-ben a magyar Liszt Társaság is elismerésével tüntette ki.

A kézirat átadásáért ezúton is köszönet illeti Barbara Johnsont, akit Radó Ágnes megbízott azzal, hogy az emléklapot juttassa el a budapesti Liszt Múzeumnak, mert nekünk kívánja ajándékozni. A kézirat Budapestre szállításában segítségünkre volt a Washingtoni Magyar Nagykövetség is, munkatársaiknak szintén köszönettel tartozunk.

Molnár Fanni

Múzeumunk ünnepi nyitvatartása
2019.08.15

Értesítjük kedves Vendégeinket, hogy múzeumunk Szent István ünnepén az alábbiak szerint tart nyitva:

augusztus 17-án 9:00-17:00 - nyitva

augusztus 18-án - zárva

augusztus 19-én 10:00-18:00 - nyitva

augusztus 20-án 9:00-17:00 - nyitva - ezen az ünnepnapon a belépés díjtalan!

Új Wagner-portréval gyarapodott a múzeumi állomány
2019.08.15

 

Bekerült múzeumunk állományába Dr. Fekete Zsuzsanna ajándéka, egy Wagner-portré 1930-as évekből származó nyomata. Az eredeti ceruzarajz készítője ismeretlen. Ezúton is köszönjük a felajánlást!

 

Felújítási munkálatok a Múzeum épületében
2019.07.16

Értesítjük kedves Vendégeinket, hogy a Múzeumot befogadó Régi Zeneakadémia épületében időszakosan felújítási munkálatok zajlanak. A Múzeum nyitvatartását és látogatóterét ez nem befolyásolja, azonban a munkák zajjal járnak, amely miatt elnézésüket kérjük!

A Múzeum dolgozói

Beszámoló a Múzeumok Éjszakájáról
2019.07.04

Ebben az évben ismét sokszínű, gazdag programmal vártuk vendégeinket a Múzeumok Éjszakáján, mely az előző évekhez viszonyítva hatalmas érdeklődéssel zárult: 650 vendégünk volt ezen a csodálatos estén. Az érdeklődők nem csak Liszt Ferenc egykori lakására és személyes tárgyaira, hangszereire voltak kíváncsiak, a meghirdetett programok is vonzották az este látogatóit. Egyik kiemelkedő eseményünk az a tárlatvezetés volt, amelyet Fedoszov Júlia tartott Liszt Ferenc hangszereiről, melyeket Borbély László zongoraművész szólaltatott meg. A különleges - évente egyszer előforduló - eseményen hallhattuk Liszt két Chickering koncertzongoráját, a Bösendorfer zongorát, a Mason&Hamlin harmóniumot és a Bachmann által készített üvegzongorát.

Vendégeink próbára tehették klasszikus zeneismeretüket Domokos Zsuzsanna igazgatónő játékos, vetélkedővel egybekötött előadásán. Több tárlatvezetést is tartottunk: magyar nyelven Halász Krisztina vezette körbe a múzeum iránt érdeklődőket, a külföldi vendégeknek pedig Avar Katalin tartott angol nyelvű tárlatvezetést. A múzeumi programok mellett szokásunkhoz híven nagyszerű koncertekre invitáltuk vendégeinket, melyeket Kovács Tamás trombitaművésznek köszönhetően fanfármuzsika előzött meg a múzeum erkélyéről.

Az est fellépő művészei:

Szokolay Ádám, fiatal zongoraművész Liszt, Debussy és Bartók egy-egy művét adta elő, melyet a közönség vastapssal jutalmazott;

Borbély László zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művész tanára, teltház előtt lenyűgöző előadásában játszotta el Liszt néhány zongoradarabját;

Bogányi Gergely zongoraművész és Balázs-Piri Soma zongorista, a Virtuózok korcsoport győztese szóló és kamaradarabokkal lépett színpadra;

Somlai Valéria zongoraművésznő és Kékkovács Mara színművésznő zenés-prózás műsorukkal vittek el bennünket egy Szerelmi körsétára a nagyvilágban Liszt, Kosztolányi, García Lorca, Rachmaninov, Shakespeare, Debussy, Goethe, Verlaine és Gershwin művei által.

Sikeres, szép estének voltunk szem-és fültanúi. Köszönjük kedves látogatóinknak, hogy részt vettek programjainkon. Várjuk Önöket jövőre is!

Rendkívüli zárva tartás június 28-án 10:00-12:00 közt
2019.06.28

Értesítjük vendégeinket, hogy 2019. június 28-án 10:00-12:00 közt nagy létszámú csoportokat fogadunk, emiatt a múzeum más látogatók számára zárva tart. Több csoportot ebben az időpontban nem tudunk fogadni. Egyéni látogatóinkat kérjük, hogy jún. 28-án 12:00 után érkezzenek. Megértésüket köszönjük!

Beszámoló a "Chopin és a magyarok" CD bemutatóról
2019.06.21

Frédéric Chopin nagy hatással volt több magyar zeneszerzőre, méghozzá nemcsak a híres és egy ideig párizsi pályatárs Liszt Ferencre, hanem olyan, ma már alig ismert zenészekre-komponistákra is, mint Filtsch Károly, Joseffy Rafael, Heller István, Zimay László vagy Aggházy Károly. Juhász Tamás zongoraművész és Flach Antal csembalóművész új CD-jének középpontjában azok a művek állnak, amelyek Chopin stílusának ihletésére születtek (akár konkrétan utalnak egyes darabjaira), vagy az ő emlékének ajánlották őket. A Liszt Ferenc Emlékmúzeumban június 17-én megtartott bemutatón a lemez műsorából Juhász Tamás játszott válogatást, a műsorszámok előtt Flach Antal alapos kutatómunkára valló és gazdagon illusztrált felvezetésben árasztotta el érdekességekkel a közönséget (ezek a CD kísérőfüzetében is olvashatók).

A műsort megelőző beszélgetésben – a múzeum igazgatójának, Dr. Domokos Zsuzsannának kérdései nyomán – azt is megtudhattuk, hogy a két kitűnő, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett művész évek óta aktívan foglalkozik a magyar(országi) zenetörténet kevésbé játszott szerzőinek felkutatásával és ismertetésével, és munkásságukat szűkebb hazájuk, Miskolc városa nívódíjjal jutalmazta.

Kerekasztal-beszélgetés Dr. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Múzeum igazgatónője, Flach Antal csembalóművész és Juhász Tamás zongoraművész részvetelével.

 

Flach Antal csembalóművész

 

Juhász Tamás zongoraművész

Ünnepi nyitvatartás
2019.06.07

Értesítjük kedves Vendégeinket, hogy június 9-én és 10-én, Pünkösd vasárnap és hétfőn múzeumunk zárva tart! Június 11-én, kedden a szokásos nyitvatartással várjuk Önöket!

A Liszt Múzeum munkatársai

A múzeum nyitvatartása a "Múzeumok Éjszakája" napján
2019.06.06

Múzeumok Éjszakája - 2019.
2019.06.06

Szeretettel várjuk Önöket idén is június 22-én a Múzeumok Éjszakáján.

A rendezvényben résztvevő összes múzeumban érvényes karszalag már kapható múzeumunk pénztárában, felnőtt jegy: 1.900 Ft, gyermekjegy (6-18 éves korig): 800 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes.

Részletes programunkat az alábbi plakáton olvashatják:

Chopin és a magyarok - CD bemutató
2019.06.05

Szíves figyelmükbe ajánljuk az alábbi CD bemutatót:

 

Meghívás a nemzetközi időszaki kiállításunk megnyitójára
2019.05.10

Szeretettel meghívjuk a 
Liszt Ausztriában
című nemzetközi időszaki kiállításunk megnyitójára 
2019. május 10-én, pénteken 17 órára
a Régi Zeneakadémia Kamaratermébe
(1064 Budapest, Vörösmarty utca 35.)

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársai

Nemzeti ünnepeken ezentúl nyitva tart a múzeum
2019.04.15

Értesítjük látogatóinkat, hogy ezentúl a nemzeti ünnepeinken (március 15., augusztus 20., október 23.) a Liszt Ferenc Emlékmúzeum nyitva tart 9:00-17:00 között.

Ünnepi nyitva tartás
2019.04.11

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy az ünnepi időszakban a Múzeum az alábbiak szerint tart nyitva:

 

április 19. (péntek): ZÁRVA

április 20. (szombat): NYITVA (9:00-17:00)

április 21. (vasárnap): ZÁRVA

április 22. (hétfő): ZÁRVA

május 1. (szerda): ZÁRVA

Ünnepi nyitvatartás
2019.03.13

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy az ünnepi időszakban a Múzeum az alábbiak szerint tart nyitva:

 

március 15. (péntek) - zárva

március 16. (szombat) - nyitva

március 17. (vasárnap) - zárva

 

Meghívó Hamburger Klára új könyvének bemutatójára
2019.03.11

Szeretettel hívjuk kedves Vendégeinket a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont rendezésében és a Rózsavölgyi és Társa Kiadó kiadásában megvalósult tanulmánykötet bemutatójára!

Hamburger Klára:  „NEM PUSZTÁN ZENÉSZ” Tanulmányok Liszt Ferencről.

Dr. Hamburger Klára Liszt kutató zenetörténész, az MTA doktora, a 20. század második felében felvirágzó Liszt-kutatás egyik legjelentősebb, nemzetközileg tisztelt alakja. A most megjelenő tanulmánykötet egy hosszú és gazdag kutatói életút megkoronázása: a szerző ismertebb és kevésbé ismert, nehezen hozzáférhető írásait gyűjti egybe.

A bemutató részleteit a mellékelt plakáton olvashatják.

Érintőképernyő a Régi Zeneakadémia épületének előterében
2019.02.19

A változó kiállításaink anyagának kiegészítésére készített érintőképernyős munkaállomás a Régi Zeneakadémia épületének előterében, a ruhatár közelében kapott új helyet. Magyar és angol nyelven, évekre visszamenően követheti rajta a kedves Látogató a kiállítások anyagát.

Reméljük, itt, a nagyobb térben is örömmel indítják el az alkalmazásokat, melyek között minden korosztály találhat magának kedvére valót!

Jó szórakozást kívánunk!

Rövidített nyitvatartás szerdán
2019.02.19

Kedves Látogatóink!

Múzeumunk a holnapi nap folyamán 17h-ig tart nyitva egy nagy létszámú turistacsoport délutáni látogatása miatt.

Megértésüket köszönjük.

Műsorváltozás a február 2-i matinékoncerten!
2019.01.31

Értesítjük kedves Közönségünket, hogy betegség miatt február 2-án, szombaton a délelőtti matinékoncertünkön Ránki Fülöp zongoraművész lép fel. A részletes műsort a weblapunkon a KONCERTEK, ESEMÉNYEK menüpont alatt és a kihelyezett palakáton, szórólapon olvashatják.

Köszönjük szépen Ránki művész úr gyors segítségét!

Jó szórakozást kívánunk!

Reiner Grunwald festőművész festménykiállítása a Zeneakadémia fő épületének Átriumában
2019.01.09

2019. január 5-én a Zeneakadémia fő épületének Átriumában Liszt tematikájú festménykiállítás nyílt meg. A bajorországi származású Reiner Grunwald festőművész a schillingsfürsti Liszt Társasággal együttműködve évek óta foglalkozik Liszt életével, a zeneszerző körüli fontos személyek és helyszínek akvarellként és más festői technikával elkészített megörökítésével. Schilllingsfürst települése a kastély ura, Constantin Fürst zu Hohenlohe-Schillingsfürst herceg úr támogatásának köszönhetően folyamatosan ápolja Liszt örökségét, nyaranta egyhetes mesterkurzust és fesztivált rendez Liszt emlékére. A kastély egykori gazdája, Gustave Hohenlohe bíboros többször látta vendégül Lisztet ebben a kastélyban az 1870-es évek elején, és a zeneszerző szobája most emlékszobaként fogadja a látogatókat, a parkban pedig még Liszt életében, 1884-ben szobrot állítottak a tiszteletére.

A festménykiállítás a Liszt Múzeumok nemzetközi találkozójának programja keretében jött létre. A kiállítás megnyitón a herceg úr a családi szálakról, Schillingsfürst jelentőségéről beszélt Liszt életében, Hans Emmert úr, a helyi Liszt Társaság fő szervezője bemutatta a művészt, röviden jellemezte az alkotásait, s háláját fejezte ki, hogy a kiállítás Budapest egyik legimpozánsabb épületében kaphatott helyet. Domokos Zsuzsanna, a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum igazgatója, egyben a kiállítás szervezője a program megszületéséről beszélt, és megköszönte a Zeneakadémia vezetőségének, hogy az első pillanattól kezdve támogatja a Liszt Múzeumok nemzetközi együttműködését. A megnyitóbeszédeket követően az alkotó, Reiner Grunwald is rövid kommentárt fűzött a kiállításhoz. A megnyitón részt vett a raidingi Liszt Társaság vezetője, Manfred Fuchs úr is feleségével együtt, aki jelenlétével szintén a Liszt Múzeumok közti nemzetközi kapcsolatrendszer építését kívánta hangsúlyozni. A Zeneakadémiát Dr. Vigh Andrea rektor asszony, Fekete Gyula tudományos és nemzetközi rektorhelyettes úr, az Egyetem tanárai és munkatársai képviselték.  A kiállítás 2019. február végéig tekinthető meg a Zeneakadémia Átriumában.

Kenneth Hamilton professzor úr látogatása múzeumunkban
2019.01.08

December 21-én a múzeumunk vendége volt Kenneth Hamilton professzor úr, a Cardiff University tanára és dékánja feleségével, Monika Hennemannal együtt, aki szintén a Cardiff Egyetem tanára. A skót származású zongoraművész és zenetörténész a Zeneakadémián mesterkurzust tartott a romantikus zongorajátszás fejlődéséről. Ebben a témában könyvet is írt, melynek magyar nyelvű változatát is a mesterkurzus idején mutatták be. A zongoraművész örömmel látogatta meg ismét a Liszt Múzeumot, játszott Liszt hangszerein, és remélhetőleg a jövőben ismét hamarosan viszontláthatjuk nálunk.


Bolognai kiállítás
2019.01.08

'Párizstól Bolognáig, egy utazás Liszttel és Rossinivel' nyílt meg december 12-én Bolognában egy kiállítás, amely január végéig látogatható. A kiállítás egyik kurátora Rossana Dalmonte, a Fondazione Istituto Liszt alapítója és vezetője, akivel együtt 2017-ben múzeumunkban közös kiállítást rendeztünk. A kiállítás plakátját mellékeljük, és melegen ajánljuk a Bolognába utazó Liszt tisztelőknek.


Megjelentek az új Liszt-kéziratokról tartott előadások írásbeli változatai
2019.01.04

Örömmel tudatjuk, hogy a Kutatócentrum munkatársai által készített, 2018. március 14-én elhangzott előadások írásbeli változatai magyarul olvashatóak a honlapunk Rólunk / Kutatóközpont oldalán.

BÚÉK 2019
2019.01.02

Kedves Látogatóink!

Zenével teli, Boldog Új Esztendőt kívánunk! Szeretettel várjuk volt és leendő vendégeinket idén is múzeumunkba és koncertjeinkre.

Ünnepi nyitva tartásunk
2018.12.06

Múzeumunk nyitva tartása az ünnepi időszakban a következőképpen alakul:

december 24. hétfő zárva

december 25. kedd zárva

december 26. szerda zárva

december 27. csütörtök 10:00-18:00

december 28. péntek 10:00-18:00

december 29. szombat 9:00-17:00

december 31. hétfő zárva

2019. január 1. kedd zárva

A rajzverseny ünnepélyes eredményhirdetése
2018.11.22

November 20-án nagy sikerrel zajlott le a Liszt Múzeum által második alkalommal hirdetett általános iskolásoknak szóló rajzpályázat. Tavaly a VI. kerületi Tóth Aladár Zeneiskola 3. emeleti folyosóján volt lehetőségünk kiállítani a közel 250 beérkezett alkotást, most a szám megduplázódott, majdnem 500 rajz érkezett be. Az idei kiállítás azonban csak tiszavirág-életű lehetett, hiszen a Régi Zeneakadémia kamaratermében napi szinten fontos eseményeket bonyolítanak le, ezért a rajzpályázatra beérkezett legnívósabb rajzokat csak ideig-óráig láthatta a közönség, így viszont aki szerette volna, már aznap este hazavihette a munkáját.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen a múzeum igazgatója, Dr. Domokos Zsuzsanna köszöntötte az egybegyűlteket, szponzorokat, kiemelve a Terézvárosi Önkormányzatot és külön köszöntötte napjaink egyik népszerű előadóművészét Csemer Boglárkát (művésznevén Boggie-t), akinek Parfüm című dala gyerekek százait inspirálta alkotásra. Az énekesnő az eredményhirdetés végén dedikálta is az általa ihletett műveket.

A múzeum időszaki kiállításából kiindulva, melyen a Liszt-hagyaték legszebb kottacímlapjai láthatóak, a gyerekek a megadott négy zeneszám egyikére kottacímlapot vagy CD borítót alkothattak. Szlávik Dóra, az esemény életre hívója, beszédében többek között bemutatta Balogh Ádám zongoraművészt, aki Beethoven op. 109-es E-dúr szonátájával emelte az est ünnepi hangulatát. A 24 díjazott mindegyike megjelent, át tudta venni az ajándékát, oklevelét, de a múzeum azoknak is készült apró ajándékkal, akik most nem jutottak a legjobbak közé. A kamaraterem pódiumán lévő paravánokon illetve a színpad előtti asztalokon kb. 150 rajzot állítottunk ki, a nem kiállított pályaművekért előre egyeztetett időpontban eljöhetnek a tanárok, szülők, gyerekek a múzeumba, az apró ajándék nekik is jár.

A terézvárosi Hatoscsatorna is jelen volt az eredményhirdetésen, interjú készült Boggie-val, Szlávik Dórával és néhány díjazott tanulóval, az adásba kerülés időpontja illetve a videó a múzeum facebook oldalára fog felkerülni.

A múzeum reméli, hogy a már-már hagyománynak számító versenyt a következő években is folytatni tudja, célja, hogy a gyerekeket kreativitásra sarkallja, a szélesebb közönség pedig tudomást szerezzen a múzeumról és annak színes programjairól.


Liszt Múzeumok és fesztiválok nemzetközi találkozója Franciaországban
2018.11.21

2018. október 26-án és 27-én Domokos Zsuzsanna a Chȃteauroux-ban rendezett Liszt fesztiválon képviselte a Liszt Ferenc Emlékmúzeumot, a fesztivál programjába illesztett Liszt múzeumok és fesztiválok nemzetközi találkozóján.


A francia fogadó fél kiemelkedő képviselői  François-Roger Cazala, a fesztivál szervezője, elnöke, Nicolas Dufetel Liszt kutató, Alain Rechner, a Lisztomanias International elnöke, valamint Michèle Naturel, a chȃteauroux-i Bertrand Múzeum igazgatója, Jean-Yves Clément, a fesztivál művészeti vezetője, Gil Avérous, a város polgármestere, valamint Jean-Yves Ugon és Jean-Yves Cousin voltak.

Ez a találkozó is a Budapesten 2016 szeptemberében a budapesti Liszt Múzeum által kezdeményezett és rendezett Liszt Múzeumok nemzetközi összejövetelének folytatása, már egyre bővülő körben. A találkozót a 2018 júliusában Schillingsfürstben rendezett nemzetközi találkozó előzte meg közvetlenül, ahol rajtunk kívül Raiding, Weimar és Bayreuth képviselői vettek részt a jövőbeli közös együttműködésünk kialakítása céljából. Most Chȃteaurouxban Raidingot Dr. Martin Czernin, az eisenstadti Landesmuseum osztályvezetője, Liszt kutató és Manfred Fux, a raidingi Liszt Társaság elnöke képviselte, Schillingsfürst képviseletében Fürst Constantin Hohenlohe zu Schillingsfürst és Hans Emmert voltak jelen, Bolognából Prof. Rossana Dalmonte jött el, aki a Fondazione Istituto Franz Liszt vezetője, valamint a meghívottak között volt Maurizio d’Alessandro, az albanói Liszt Fesztivál alapítója és vezetője, Federico Paci, a grottammare-i Liszt Fesztivál művészeti vezetője. Az utrechti Liszt Fesztivált Rob Hilberink képviselte. A meghívott emlékházak és fesztiválok képviselői október 26-án egy rövid, vetítéssel összekapcsolt tájékoztatást adtak az általuk képviselt intézményekről a fesztivál programjának keretében, majd 27-én egy közös tárgyalásra került sor a francia házigazdákkal együtt. A cél az Európai Kulturális Liszt Út létrehozása volt, amelynek létrehozását minden résztvevő örömmel támogatta. Az út létrehozása által az egyes helyeken rendszeresen folytatott Liszthez kötődő rendezvények nemzetközi rangot kapnak, és a jövőben sokkal több nemzetközi együttműködés jöhet létre.

A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum legközelebbi rendezvénye 2019. január 5-én a Zeneakadémia központi épületében Reiner Grunwald festménykiállításának bemutatása Schillingsfürstből, amelyre nemcsak a schillingsfürsti vezetők jönnek el, hanem a raidingi kollégák is. Májusban a múzeumban közös kiállítást rendezünk Dr. Martin Czerninnel Liszt Ausztriában címmel, amelyre a schillingsfürsti kollégák és a tervek szerint a Franciaországot képviselő Nicolas Dufetel is eljön. Októberben Raiding rendez egy nagyszabású rendezvényt, ahol a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum plakátkiállítását is bemutatják, és nemzetközi szimpóziumot is szerveznek. A további együttműködések még szervezés alatt állnak.


 

Meghívó a rajzverseny eredményhirdetésére
2018.11.20

Beszámoló az idei Liszt Születésnapi Fesztiválról
2018.11.13

Liszt Ferenc születésnapját (1811. október 22.) idén is koncertsorozattal ünnepelte a Liszt Ferenc Emlékmúzeum. Négy hangversenyt rendeztünk a zeneszerző tiszteletére, október 19-én Ránki Fülöp lépett fel nálunk, október 20-án délelőtt Kiss Péter, délután Király Csaba és Bokor Jutta, este pedig Borbély László. A koncerteken kizárólag Liszt Ferenc művei hangzottak el, elsősorban szólózongora művek, illetve dalok.

Dr. Vigh Andrea, Egyetemünk rektora  (fotó: Dimény András ZAK)

(fotó: Dimény András ZAK)

Az ünnepi koncertsorozatot Dr. Vigh Andrea rektor asszony nyitotta meg Ránki Fülöp koncertje előtt. Ránki Fülöp műsora olyan Liszt-művekből állt, amelyek a zeneszerző weimari korszakához kötődnek: az 1840-es évek végén keletkezett, és a művészek repertoárján nagyon ritkán szereplő Nagy koncertszóló (Grosses Konzertsolo), az 5. (e-moll) magyar rapszódia, amely 1852-ben került először kiadásra. A hangversenyt Liszt fő zongoraműve, a h-moll szonáta koronázta, (szintén 1852-53-ból), amely Ránki Fülöp érzékeny, ugyanakkor drámai előadásában lenyűgözte a közönséget.

Ránki Fülöp (fotó: Dimény András ZAK)

Kiss Péter (fotó: Dimény András ZAK)

Kiss Péter szándékosan választott néhány olyan kompozíciót is az ünnepi alkalomra, amely a múzeum gyűjteményébe újonnan bekerült Liszt-kéziratokhoz kapcsolódik, így a Hymne de l'enfant à son réveil és Romance oubliée című műveket ezért is játszotta el. Az új Liszt-kéziratokról szóló dokumentumfilmet éppen október 22-én, Liszt születésnapján lehetett az M5-ön megtekinteni, így ez a műsorválasztási koncepció figyelemfelkeltésnek is tökéletes volt. Kiss Péter maga is szerepel a dokumentumfilmben, részleteket játszik az említett művekből. Koncertműsorának koncepciója egy nagyszerű ívet rajzolt meg, melynek tartópillérei a Sposalizio, az E-dúr legenda és a h-moll ballada voltak, és a művész csodálatos zenei megoldásokban, hangzásokban örvendeztette meg hallgatóságát.

Bokor Jutta és Király Csaba

A harmadik koncerten nemcsak szóló darabokat, hanem kamarazenét is hallhattunk. Szombat délután Király Csaba, a Liszt Ferenc Társaság elnöke (zongora) és Bokor Jutta (mezzoszoprán) léptek fel, Liszt Ferenc néhány dalát adták elő (Es muss ein Wunderbares sein, Vergiftet sind meine Lieder, Freudvoll und leidvoll, Ave Maria, Go not happy day, Ave maris stella). A dal blokkokat szóló zongora művek keretezték (Consolations, IV. Mefisztó-keringő, Négy elfelejtett keringő), amelyeket szintén ritkán lehet hallani. A zongoraművek drámai hangulatát a dalok lírája oldotta fel, harmonikus egységet hozva létre a szép koncert felépítésében.

Borbély László

A Liszt-fesztivált Borbély László fantasztikus mélységű és kifejezésgazdag koncertje zárta, aki Liszt Ferenc kései, modern hangzású műveiből, mint például Schlaflos! Frage und Antwort, Bagatelle sans tonalité, Csárdás, Csárdás obstinée, Wiegenlied, Sursum corda) állította össze műsorát. A koncert „A szomorúság és vigasz énekei” címet viselte, s valóban, az idős Liszt nehézségeit, vívódásait és hitének mélységeit egyaránt érezni lehetett ezekből a kompozíciókból. Borbély László előadásának magas színvonala, játékának intenzitása, a hangverseny blokkjainak logikus egymásutánja közelebb hozta a hallgatósághoz a hiteles, jelen esetben az időskori Liszt-képet – ami a fesztivál alapvető célja minden évben.

 

Thurzó Zoltán lemezbemutató koncert és pódiumbeszélgetés
2018.11.03

Thurzó Zoltán, Magyar Kultúra-díjas, nagyváradi zongoraművész szakmai beszélgetéssel egybekötött lemezbemutatóját tartja 2018. november 9-én 17 órakor a Régi Zeneakadémia Kamaratermében. Az eseményen a művész Liszt Ferenc Költői és vallásos harmóniák című művéből ad elő részleteket, a bemutatóhoz kapcsolódó pódiumbeszélgetést a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, Dr. Domokos Zsuzsanna vezeti, melynek résztvevői a következők lesznek: Eckhardt Mária, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont alapítója, korábbi igazgatója; Gryllus Dániel és Marosi Viktória a Gryllus Kiadó képviseletében; Rais W. István, a nagyváradi Bihari Napló főszerkesztője, illetve maga a zongoraművész.

Az eseményre a belépés díjtalan.

 

Ünnepi nyitvatartás
2018.10.30

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a Múzeum ünnepi nyitvatartása az alábbiak szerint alakul:

november 1. zárva

november 2. zárva

november 3. nyitva

Liszt születésnapi koncertek
2018.10.19

Szeretettel várjuk kedves Vendégeinket a koncertekre!

A 40. Liszt Ferenc Nemzetközi Lemezdíj díjkiosztó gálakoncertje
2018.10.17

Rendhagyó nyitva tartás
2018.10.15

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy múzeumunk a közelgő két hosszú hétvégén az alábbiak szerint tart nyitva:

Október 19. (péntek): 10:00-19:00

Október 20. (szombat): 9:00-17:00

Október 21. (vasárnap): Zárva

Október 22. (hétfő): 10:00-18:00

Október 23. (kedd): Zárva

November 1. (csütörtök): Zárva

November 2. (péntek) : Zárva

November 3. (szombat): 9:00-17:00

November 4. (vasárnap): Zárva

Rajzpályázat
2018.10.10

A múzeum immár másodszorra szervez általános iskolásoknak szóló rajzpályázatot. A rajzok leadási határideje november 9-e, ünnepélyes eredményhirdetés november 14-én lesz a múzeum kamaratermében. Sok szeretettel várjuk a pályaműveket!

Október 10. részleges nyitvatartás
2018.10.05

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy technikai okok miatt október 10-én, szerdán Múzeumunk csak 12h-kor nyit ki. A késői nyitás után a megszokott módon este 18h-ig várjuk vendégeinket.

Az albanói Liszt Fesztivál Olaszország előkelő programjai között
2018.09.24

Olaszország legreprezentatívabb kulturális eseményei közé sorolták az idei albanói Liszt Fesztivált. A részletes programokat az alábbi plakáton olvashatják a kedves érdeklődők.

Őszi programok Raidingban
2018.09.04

Múzeumunk és a Liszt Ferenc szülővárosában, az ausztriai Raidingban (korábban Doborján) található Liszt Emlékház és Koncertközpont közötti együttműködés tovább folytatódik. Újabb közös rendezvény a jövő évben várható. Addig is szíves figyelmükbe ajánljuk a  programokról és annak helyszínéről szóló részletes információkat ezen a linken.

Tovább bővül állományunk támogatóinknak köszönhetően
2018.08.30
Örömmel adjuk hírül, hogy idén több támogatás, felajánlás segíti a a munkánkat. Állandó szponzorunk, Dr. Horváth Péter professzor úr anyagi segítségével tudtuk nyáron újra kiadni a külföldi látogatók körében rendkívül népszerű, Liszt életművét összefoglaló plakátkiállításunk angol nyelvű füzetét, emellett a héten kaptunk új adományt Dr. Szász Tibor professzor úrtól. A napokban Sőrés Ildikó Zsuzsánna zongoraművésznő, egy korábban antikváriumban talált és megvásárolt Liszt hagyatéki kottával ajándékozott meg. A kotta egykor Liszt saját kottatárába tartozott, s e felajánlással visszakerült annak méltó helyére, múzeumunk állományába. Folyamatban van Radó Ágnes, Amerikában élő zongoraművésznő nagylelkű ajándékának, egy eredeti Liszt kézirattöredéknek a befogadása is. Nagyon köszönjük a a nagylelkű felajánlásokat!
Múzeumi állományunk új kincsei
2018.08.27

Múzeumunk állománya új kincsekkel gazdagodott. A Sári Gergő Zsolt zongoraművész és műkereskedőtől vásárolt korabeli fotók és levelek komoly muzeális értéket képviselnek, melyek között Richard Wagner korabeli fotográfiája vagy Thomán István saját kezű aláírással ellátott autográf levele is megtalálható.

Szombati nyitva tartás
2018.08.25

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont 2018. augusztus 25-én, szombaton 16 óráig tart nyitva.

Augusztus 20.
2018.08.20

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont hétfőn, augusztus 20-án zárva tart.

 

Múzeumunk az M5 műsorán
2018.08.02

Augusztus 4-én, szombaton este 20:10-kor kezdődik az M5 műsorán Csőre Gáborral a Magyar Krónika című kulturális műsor, melyben múzeumunk is szerepel. Jó szórakozást kívánunk!

Cikk jelent meg a Budapest Times oldalán a múzeum időszaki kiállításáról
2018.07.13

Liszt collection on rare public display címmel írt cikket a The Budapest Times a Liszt Ferenc Emlékmúzeum jelenleg is látható időszaki kiállításáról: "Kérem, ne küldjenek több kottát!" - Válogatás a Liszt-hagyaték legszebb kottáiból.

A cikk elérhető az alábbi linken:

http://www.budapesttimes.hu/2018/07/13/liszt-collection-rare-public-display

Második Liszt Fesztivál Schillingsfürstben 2018.
2018.07.11

2018. július 7. és 14. között rendezi meg Schillingsfürst második Liszt Fesztiválját, melynek keretében július 7-én került sor a Liszt Múzeumok nemzetközi találkozójára. Az esemény annak a kezdeményezésnek a folytatása, amelyet múzeumunk indított el 2016 szeptemberében, mikor Budapest fogadta a társmúzeumok, Liszt emlékhelyek képviselőit. A kezdeményezés célja az volt, hogy a személyes találkozó lehetőséget nyújtson a Liszt emlékét ápoló intézmények munkatársainak jövőbeli többoldalú együttműködések kialakításához. Az idei találkozón először Bayreuth is képviseltette magát, így immár az összes Liszt Múzeum képviselői (Schillingsfürst: Constantin Fürst zu Hohenlohe-Schillingsfürst és Hans Emmert, Weimar: Dr. Evelyn Liepsch, Raiding: Dr. Martin Czernin és Manfred Fux, Bayreuth: Dr. Friedrich Sven, Budapest: Dr. Domokos Zsuzsanna) építhette tovább már konkrét témákkal is a tervezett együttműködést. Az első lépések között szerepel egy közös, német, angol és magyar nyelvű portál kialakítása, amely a későbbiekben a tervek szerint tudományos fórumként is fog szolgálni. Szintén több konkrét ötlet is született arról, hogy az egyes a múzeumok miként tudják majd egymást bemutatni saját helyükön, illetve egy közös turisztikai program kialakításának ötlete is felmerült. Annyi már bizonyos, hogy az egyes helyek kiemelkedő eseményei a mostanihoz hasonlóan nemzetközi rangot kapnak a többi múzeum képviselőinek jelenléte, részvétele által.

Az idei schillingsfürsti Liszt-fesztivál újdonsága közé tartozott a 7-én megrendezett szimpózium, amely a fiatalok a komolyzene iránti érdeklődésének felkeltéséről, ízlésük fejlesztéséről szólt. Az előadók között volt többek között a weimari Liszt Társaság új vezetője, Dr. Albert von Massow, Ruth Reuter igazgatónő és Florian Glemser a környékbeli Dinkelsbülhlből, Spischak Dávid a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeumból. A fesztivál rangos önálló előadását Nike Wagner tartja július 11-én Liszt és Wagner kapcsolatáról a schillingsfürsti kastély koncerttermében. Itt adott egy nagyszerű nyitó koncertet Florian Glemser július 7-én Beethoven, Liszt és Brahms műveiből, másnap a helyi református templom orgonáján egy csodálatos Bach-Liszt koncertet hallgathatott meg a közönség a Tirolból érkezett fiatal művész, Michael Schöch előadásában. A hét folyamán, mint ez már tradíció, hétfőtől péntekig Leslie Howard ad mesterkurzust több ország diákjának, akik a mesterkurzus végén zárókoncerttel örvendeztetik meg a közönséget a kastély koncerttermében.

A július 8-án tartott díszvacsorán, amelyen Liszt olaszországi kedvenc ételeit tálalták fel, a fesztivál fő szervezői, Constantin Fürst zu Hohenlohe Schillingsfürst és Prof. Rolf-Dieter Arens Hans Emmertnek Liszt plakettel köszönték meg odaadó szervezői munkáját. Neki köszönhető az is, hogy a tavalyi, első Liszt-fesztivál anyaga egy nagyon szép füzetben megjelenhetett.


Beszámoló a 2018-as Múzeumok Éjszakájáról
2018.07.10

Idén június 23-án ismételten megrendeztük a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban a Múzeumok éjszakáját, amely kulturális programsorozatnak indulása óta aktív közreműködői vagyunk. Ez alkalommal is számos rendhagyó műsorral vártuk látogatóinkat, akik szép számmal érkeztek múzeumunkba, összesen 555-en tisztelték meg intézményünket, többségében magyar vendégek.

Az egyik legnépszerűbb programunk idén is a hangszeres bemutatóval színesített tárlatvezetés volt, melyen Gulyás István zongoraművész mutatta be egy-egy rövid zenemű megszólaltatásával Liszt Ferenc eredeti hangszereit, eredeti hangzásvilágukban. A különleges esemény négy koncertet kínált a zenekedvelők számára, melyek beharangozójaként fanfármuzsikát hallhattak a Régi Zeneakadémia erkélyéről az érdeklődők: elsőként a Zeneakadémia Kivételes Tehetségek Képzőjének növendékei léptek fel a Kamarateremben, ezt követte Palojtay János ifjú zongoraművész koncertje, majd az esti órák is tartogattak meglepetést, Hutás Erzsébet és Andrea Fernandes hegedű- és zongora kettőse, zárásképpen pedig az In Medias Brass fúvós kvintett szórakoztatta a közönséget.

Örömünkre szolgált, hogy ilyen szép számú érdeklődő látogatott el hozzánk, s hogy a portugál nagykövet asszony, Maria José Morais Pires és férje, Manuel Fernandes Pereira is megtisztelte a Múzeumok éjszakáját intézményünkben. Az egyedülálló alkalmon a májusban megnyílt „Kérem, ne küldjön több kottát!” című időszaki kiállításunk kottagyűjteményét is megtekinthették a látogatók. Bízunk benne, hogy ez a rendezvény is hozzájárul ahhoz, hogy Liszt Ferenc szellemi és zenei öröksége mind népszerűbbé váljon itthon és a nagyvilágban egyaránt.

 

Rövidített nyitvatartás
2018.07.07

Múzeumunk a mai napon rendezvény miatt 13 óráig tart nyitva. Hétfőn, július 9-én már a megszokott nyitvatartási időben (10:00-18:00) várjuk kedves látogatóinkat. Megértésüket köszönjük!

Esztergomi Liszt Hét
2018.07.01

Múzeumunk nyitvatartása a Múzeumok Éjszakáján
2018.06.23

Múzeumok éjszakája - 2018.
2018.06.23

Szeretettel várjuk Önöket idén is a Múzeumok Éjszakáján.

A rendezvényben résztvevő összes múzeumban érvényes karszalag már kapható múzeumunk pénztárában, felnőttek részére 1.700 Ft-ért, 14 éves kor alatti gyerekeknek pedig 800 Ft-ért.

Részletes programunkat az alábbi plakáton olvashatják:

Új időszaki kiállításunk bemutatása - interjú Peternák Annával
2018.05.30

„Kérem, ne küldjenek több kottát!” címmel nyílt meg május 11-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont legújabb időszaki kiállítása, mely többek között Dr. Domokos Zsuzsanna igazgató, Fedoszov Júlia, Bokor Lilla, Peternák Anna, Bősze Tímea, Török Miklós, Avar Katalin, Keszler Patrícia, Halász Krisztina, Watzatka Ágnes, Spischak Dávid és Szlávik Dóra munkáját dicséri. A megnyitó alkalmából a kiállítás egyik kurátorával, Peternák Annával beszélgetett Keszler Patrícia, a múzeum kommunikációs referense a különleges tárlat előkészületi munkálatairól és annak tanulságairól.

Mire utal e nem mindennapi címválasztás?

Liszt Ferenc idős korában több újságban is közölt nyilatkozatot arról – többek között a Neue Zeitschrift für Musikban is –, hogy olyan sok, számára ismeretlen, de ugyanúgy ismerős zeneszerzőtől is kap véleményezésre kottát, hogy már nem győzi idővel, így kéri, hogy ne küldjenek neki több művet. A kották küldőinek általában az volt a célja, hogy Liszt írjon néhány sor ajánlást számukra, aminek segítségével könnyebben megkezdhetik művészi pályafutásukat. Jelen kiállítás ilyen kéretlenül kapott kottákat is szép számmal bemutat. Csak Liszt kortársaival foglalkoztunk, természetesen elsősorban a ránk vonatkozó korszakkal (1881-1886), amikor Liszt itt lakott. A budapesti gyűjtemény nagy része is a 19. század második feléből, főleg az 1870-80-as évekből származik.

Miben más ez a kiállítás, mint elődei? Igaz-e, hogy most elsődlegesen a látvány dominál a zenével szemben?

Két dologban különbözik: az egyik éppen az, hogy most vizuális szempontokat sikerült érvényesítenünk, a másik pedig, hogy a korábbi kiállításainktól eltérően gondolkodtunk. Ott a téma volt meg hamarabb, ahhoz vadásztunk eredeti anyagokat, s sokszor ütköztünk nehézségekbe, mivel nem volt biztos, hogy az adott tárgykörhöz megtaláljuk-e a megfelelő anyagokat, s az sem volt egyértelmű, hogy azok hozzáférhetők-e, kölcsönözhetőek-e. Most viszont előbb döntöttük el, hogy milyen tárgyak kerüljenek kiállításra és később kutattunk a tartalmi összefüggések után; ezt könnyen megtehettük, hiszen a kiállítás a saját gyűjteményünkre épül.

Miből alakult ki a tematika?

Szerencsére majdnem minden kotta címlapja digitális formában is elérhető, ami segítségünkre volt, hogy átnézhessük a hagyatékba tartozó kották jórészét. Kiválogattunk több száz nagyon szép példányt, utána pedig elkezdtük vizsgálni, hogy milyen vizuális motívumok vagy témák láthatók a címlapokon, majd kategóriákba rendeztük őket, így létrejöttek madarakat, hangszereket, vagy például a magyar tájat megjelenítő csoportok. Megközelítőleg 20 témát, s 88 eredeti kottát mutatunk be a múzeum földszinti és első emeleti kiállítótermében.

Önnek van személyes kedvence a kiállított darabok között?

Nagyon szeretem Benjamin Godard-nak a lenti kiállítótérben helyet kapó Lanterne magique című kottáját. Egy csillagmotívumot ábrázol piros-kék színekben a címlap, hangulatában a XVIII. századot idézi. Alsó részén egy bűvös lámpás (laterna magica) gépezet található, a diavetítő őse, a megjelenített figurák pedig, így a pásztor és a pásztorlány, a futár a lóval, stb. a darabok tételcímeinek feleltethetők meg. Bár nagyon ritka, de ezen a kottaillusztráción felfedezhető egy szignó, a rajz készítőjének neve, egy bizonyos „P. Borie”. Sikerült ez alapján más kottákat is találnom, amiket ő illusztrált, s megtudnom, hogy a XIX. század vége és a XX. század eleje között alkotott a feltehetően francia művész – minthogy párizsi kiadóknak dolgozott –, akinek a századforduló környékén a művészete kezdett áthajlani a szecesszióba.

Az előkészületi munkák alatt szembesültek-e váratlan vagy meglepő felfedezésekkel?

Apróságokkal ugyan, de azok mindegyikének nagyon örültünk. Egy példát mesélnék: a Liszt-hagyatékban fennmaradt a Tisza Aladár művésznéven futó, egyébként Langer Viktor nevű komponistának egy kottája, ami a Befútta az utat a hó címet viseli. Ez alapján kezdtünk el keresgélni a korabeli napi sajtóban, s rátaláltunk Allaga Gézának egy közleményére, miszerint teljesen fel van háborodva, mert Tisza Aladár ellopta az ő nótáját és zongoraátiratot készített belőle, annak ellenére, hogy felhívta rá a figyelmét, hogy ne tegye. Ráadásul még a két kottacímlap is ugyanolyan. Minthogy akkoriban a szerzői jogok nem voltak még kellőképpen tisztázva, azt is fontosnak tartotta leírni, hogy az ő kottáját hogyan lehet megkülönböztetni a hamisítványtól. Ilyen kis történeteknek nagyon megörültünk. Ám számos olyan összefüggésre és kapcsolatra is rábukkantunk, amiken mi magunk is meglepődtünk, ilyen volt például Lisztnek a mexikói Aniceto Ortega vagy a brazil Brasilio Itibere komponistákkal való baráti kapcsolata. Több olyan szerzőt is találtunk előkészületeink során, akiről nem feltételeztünk kapcsolatot Liszttel, mégis kiderült, hogy ismerték egymást.

Fedoszov Júlia és Bokor Lilla mellett Ön az egyik kurátora a kiállításnak. Mi volt a legnagyobb kihívás a munkája során?

A legnehezebb talán az volt, hogy kitaláljuk a rendezési elvet. Ezen állt vagy bukott igazából minden, és a bőség zavarával küszködtünk, hiszen nagyon sok a szép kotta a hagyatékban. Sokáig úgy gondoltuk, hogy a kiadók vagy a zeneszerzők nemzetisége szerint csoportosítjuk majd a kottákat, ezért mikor a részfeladatokat osztottuk ki a kollégák számára, ezek a szempontok lebegtek a szemünk előtt. Azonban mikor láttuk, hogy így nem lesz értelmezhető és arányos a kiállítási anyag, jött az ötlet, hogy valami teljesen más alapján rendszerezzük a kiállítandó darabokat. Így jutottunk el végül a vizualitáshoz.

Milyenek az első visszajelzések?

Nagy élmény volt számunkra, hogy Eckhardt Mária, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Széchenyi-díjas alapító igazgatója lelkesen és boldogan gratulált, ez mindannyiunk számára hatalmas megtiszteltetés. Mindenki, akivel e rövid időszak alatt beszéltem, úgy nyilatkozott, hogy nagyon fontos a téma, és hogy elképesztően szépek a kottacímlapok. Bevallottan ez egy látogatóbarát kiállítás akar lenni, a képpel szeretnénk megfogni a vendéget, hogy annak alapján a sztorit is olvassa el, ami szintén sok érdekességet rejt. A megnyitótól eltelt alig két hét alatt persze kevés konkrét visszajelzést kaptunk, de ami érkezett, az mind pozitív volt.

Kiknek és miért ajánlaná e kiállítást megtekintésre?

Én azt mondanám, hogy azok is jöjjenek el, akik Lisztre kíváncsiak, de azokat is meghívnám, akik nem gondolták korábban, hogy őket is érdekelheti a zeneszerző vagy ez a korszak. A kiállítás tele van humorral, némelyik rajz kicsit bárgyú vagy naiv, a XIX. századi historizmus stílusának minden furcsaságával és bájával. A címlapok vizuális kommunikációja olyan egyszerű és elementáris, ugyanakkor néha komplex és rafinált is, hogy az biztos, hogy mindenkire hatást gyakorol.

Milyen új információkkal lettek gazdagabbak Liszt Ferencről?

Ismét megbizonyosodhattunk arról, hogy Liszt egy végtelenül türelmes ember lehetett, persze azért az ő türelmének is megvoltak a határai. Bár nem kért több kottát, ezek a kottaküldemények nem szűntek meg, továbbra is kapott belőlük, és előfordult, hogy válaszolgatott is rájuk. Ez nem annyira új információ róla, inkább úgy mondanám, hogy tovább árnyalja a Lisztről kialakított képünket. Több kisebb történetből pedig az derült ki – amit szintén tudhattunk már korábbról is –, hogy mennyire szerethető Liszt, aki kedvesen mentorálja a nála jóval kevésbé tehetséges zeneszerzőket. Újra rácsodálkoztunk Liszt kozmopolita létére is, szinte hihetetlen, mennyi féle nemzetiségű alkotóval állt kapcsolatban.

Mennyiben illeszkedik a mostani időszaki kiállításuk az állandóhoz?

Annyiban mindenképpen, hogy a múzeum állandó kiállításának egyik szobájában, a háló-dolgozóban van két szekrény, amiben Liszt kottái és könyvei találhatók, s a látogatóinkat szokta érdekelni, vajon milyen kottái vagy olvasmányai lehettek a mesternek. Egyébként a múzeum honlapján, a Zeneakadémia könyvtári adatbázisában vagy az Eckhardt Mária által szerkesztett Liszt-hagyatékot feldolgozó könyvből ezek az információk elérhetők, de nyilván egy múzeumlátogató akkor és ott akarja megtapasztalni a dolgokat, amikor éppen Liszt lakásában tartózkodik. Úgy vélem, hogy a mostani időszaki kiállításunk sokat ad hozzá a lakásmúzeumhoz, már csak azáltal is, hogy pontosan azzal a korszakkal foglalkozik, amikor Liszt Ferenc itt élt és alkotott, és azokra a kottákra fókuszál, amiket itt tanulmányozott az idős mester.

Fotók: Zeneakadémia/Dimény András

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Új időszaki kiállításunk nyílik május 11-én
2018.05.11

Szeretettel várjuk kedves Vendégeinket múzeumunk ezen fontos eseményére!

Alan Walker professzor úr látogatása múzeumunkban
2018.04.21

Az Ünnepi Könyvhéten mutatta be Hans von Bülow c. könyvét múzeumunk pártfogója, Alan Walker professzor úr. Budapesti látogatása során múzeumunkat is felkereste. Jó egészséget kívánunk a professzor úrnak!

Könyvbemutató a Millenárison
2018.04.20

Figyelmükbe ajánljuk a Millenárison áprilisban megrendezésre kerülő könyvfesztivált, melyen 20-án, pénteken 16 órakor bemutatásra kerül a Rózsavölgyi és Társa Kiadó gondozásában megjelent Alan Walker: Hans von Bülow c. műve.

A bemutató végén a szerző a könyvét a helyszínen dedikálja.

Megjelent Grabócz Márta új könyve Liszt Ferenc zenéjéről
2018.04.13

2018 januárjában Párizsban egy rendkívül fontos új Liszt irodalom jelent meg Grabócz Márta, a strasbourgi egyetem zenetörténész professzora, Liszt-kutató közreadásában

A 19. század nagy toposzai és Liszt Ferenc zenéje címmel ( Les grands topoï du XIXe siècle et la musique de F. Liszt, Editions Hermann, Pàrizs). Az irodalmi és zenei toposz kutatása az 1990-es évektől kezdve kapott egyre nagyobb lendületet, a két művészeti terület közös pontjait érintve. A most megjelent 430 oldalas, angol, német, francia és olasz nyelvű tanulmánykötet a 2011-es jubileumi nemzetközi konferencia kibővített anyagát mutatja be az érdeklődőknek, amely öt téma köré építi fel a fő kérdést Liszt életművében:

Az első fejezet a korszak irodalma, képzőművészete és a 19. szàzadi „spleen” felől közelíti meg a kérdést, majd az új esztétikai megközelítésről, formákról esik szó. A harmadik fejezet a szerelem és a női jelenlét tükröződéseit tárgyalja Liszt életművében. A negyedik rész a természet jelenlétét taglalja Liszt műveiben, és végül az utolsô fejezet a romantikus zongorajátszást, a korabeli hangszer hatását és egyes Liszt- zongoramuveket elemez. A rendkívül érdekes témák segítik az érdeklődőket, hogy Liszt életművéhez, zenéjének jelentéséhez uj szempontok szerint, a mai kor szemléletén át minél hitelesebben kerüljenek közelebb az olvasók és érdeklődők.

A könyvet a mellékelt űrlapon lehet megrendelni

 


23 diplomata feleség a Liszt Múzeumban
2018.04.11

Múzeumunkba március végén ismételten illusztris vendégek érkeztek, ez alkalommal magyarországi nagykövet feleségek tettek látogatást intézményünkben. Az Argentin Nagykövetséggel közösen szervezett programon 23 diplomata hölgy vett részt a világ szinte minden tájegységét képviselve. Cecilia Scalisi Argentina budapesti nagykövetének felesége, aki a DSB (Diplomatic Spouses of Budapest) szervezet kulturális és szociális tevékenységeinek felelőse a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközponttal együttműködésben szervezte meg a diplomata feleségek látogatását. A program három részből állt: elsőként Domokos Zsuzsanna igazgató asszony tartott előadást Liszt Ferenc és Magyarország kapcsolatáról, ezt követően pedig Váradi László, a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének hallgatója adott zártkörű zongorakoncertet a vendégeknek. A program záróakkordjaként Keszler Patrícia, a múzeum kommunikációs referense tartott tárlatvezetést elsődlegesen Liszt személyiségét körüljárva a lakásmúzeumban. A VIP látogatók a színes program keretében lehetőséget kaptak arra is, hogy a közelmúltban nyilvánosságra hozott Liszt-kéziratokat is egy rövid időre megtekinthessék.

Március 15-e alkalmából, munkássága elismeréséül Eckhardt Mária Széchenyi-díjban részesült
2018.04.03

Szívből gratulálunk Eckhardt Máriának, múzeumunk alapító igazgatójának, aki március 15-én Áder János köztársasági elnök úrtól átvette munkássága elismeréséül adományozott Széchenyi-díjat!

Részleteket a ZENEAKADÉMIA híreiben olvashatunk.

Húsvéti nyitvatartás
2018.03.31

A Liszt Múzeum április 1-én és 2-án zárva tart!

Konferencia a Liszt-kéziratokról
2018.03.29

Múzeumunk és Kutatóközpontunk különleges konferenciát szervezett március 14-én a Régi Zeneakadémia Kamaratermében a közelmúltban bemutatott Liszt-kéziratokról. A páratlan eseményen tudományos munkatársai tartottak előadást e felbecsülhetetlen értékű Liszt művek hátteréről és eredetéről. A konferencia célja volt mindemellett, hogy a kutatóközpontot egységes műhelyként is bemutassa. Tudományos munkatársaink legutóbb a 2015-ben Mosonyi Mihály születésének 200. évfordulójára rendezett konferencián tartottak együttesen prezentációkat. Intézményünk legfőbb szakmai céljai között szerepel, hogy a jövőben a kutatócentrumunkban folytatott kutatásokat mind Magyarországon, mind pedig külföldön ne kizárólag egyéni eredményekként, hanem műhelyként is számon tartsák.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával vásárolta meg az eredetileg a Táborszky és Parsch kiadó hagyatékából származó, majd a Nádor Kálmán kiadó tulajdonába átkerült eredeti Liszt-kéziratokat. A hét különböző Liszt-mű autográf kottái és a hozzájuk tartozó másolói kéziratok tematikájukban, illetve Liszt életrajza szempontjából Magyarországhoz kötődnek, felbecsülhetetlen nemzeti értéket képviselnek. A kutatás elsődleges szempontja, hogy az új kéziratok milyen módon változtatják meg a művekről eddig kialakult képet, s mennyiben bővítik a hozzájuk fűződő ismereteinket. Ez az új kézirat-együttes új perspektívákat nyit a kutatók és zenetörténészek számára az egész világon Liszt életművének jobb megismeréséhez.


 

Hangverseny a Zeneakadémia és a Liszt Ferenc Társaság rendezésében
2018.03.28

Múzeumunk a világ legvonzóbb látványosságai között
2018.03.21

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont rangos elismerésben részesült, megkapta ugyanis a new yorki TripExpert 2018 Experts’ Choice díját. A kitüntetés egyediségét az adja, hogy kizárólag útikalauzok, turisztikai magazinok és az idegenforgalomhoz kapcsolódó írásokon alapszik. A díj odaítélésekor 85 különböző publikáció és kiadvány több mint 1 millió szakértői véleményét vették figyelembe. A Lonely Planet, a Frommer’s és a Michelin Guide értékelése szerint is Budapest egyik legmagasabb pontszámmal értékelt látványossága lett múzeumunk. A Tripexpert mindemellett a Best of Budapest díjat is intézményünknek ítélte.

Ünnepi nyitvatartás
2018.03.15

A Liszt Múzeum március 15-én és 16-án zárva tart!

Óriási érdeklődés és komoly sajtóvisszhang a Liszt-kéziratok bemutatóján
2018.03.13

 

Múzeumunk életében egyedülálló eseményre került sor 2018. március 10-én, szombaton: a Régi Zeneakadémia Kamaratermében ünnepi sajtótájékoztató és hangverseny keretében mutattuk be Liszt Ferenc elveszettnek hitt kéziratait a nagyérdemű közönség, illetve a sajtó képviselői számára. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával vásárolta meg az eredetileg a Táborszky és Parsch kiadó hagyatékából származó, majd a Nádor Kálmán kiadó tulajdonába átkerült eredeti Liszt-kéziratokat. A hét különböző Liszt-mű autográf kottái és a hozzájuk tartozó másolói kéziratok Magyarországhoz kötődnek, felbecsülhetetlen nemzeti értéket képviselnek.

A Petőfi Sándor és az 1848/49-es magyar szabadságharc emlékére és tiszteletére rendezett ünnepi rendezvényünk történelmi jelentőségű a magyar zenei kultúrában, hiszen első alkalommal kerültek bemutatásra e jelentős hungarikumok. Az eseményt Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora nyitotta meg, aki a kották magyar vonatkozása mellett külön kiemelte, hogy egyúttal a Zeneakadémia névadójának és alapítójának kéziratairól van szó, melyek óriási értéket jelentenek az anyaintézmény számára. A következő beszédet Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára tartotta, aki örömét fejezte ki, hogy e páratlan kincsek megkerültek, és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával közgyűjteménybe kerülhettek. A felszólalásokat Domokos Zsuzsanna, múzeumunk és kutatóközpontunk igazgatójának ismertetője zárta, aki a kéziratok történelmi hátteréről és magyar vonatkozásairól beszélt az egybegyűltek számára.

A nagyközönség számára most először látható dokumentumok között az első tárlóban kapott helyet A Magyarok Istene című kompozíció dal és orgona változatának kézirata, melynek sajátossága, hogy életében először maga Liszt Ferenc írta bele magyarul a kottába Petőfi versét. A következő tárlóban Liszt Mosonyi Gyászmenete című zongoraművének kottái voltak láthatók, melyet egyik legjobb magyar barátjának emlékére, annak váratlanul bekövetkezett halálára komponálta a szerző. A kiállított zeneművek sorában a Petőfi szellemének című zongoradarab következett, mellette pedig a Magyar Királydal mindezidáig ismeretlen kéziratait tekinthette meg a közönség, utóbbit eredetileg a Magyar Királyi Operaház megnyitására írta a mester. Az ötödik tárlóban A gyermek himnusza ébredéskor című darab másolói kéziratából állítottunk ki oldalakat Liszt javításaival, az utolsó tárlóban pedig két autográf, az Elfelejtett Románc, illetve A puszta keserve című kompozíció kapott helyet. E két mű, bár nem kifejezetten magyar vonatkozású, szintén hatalmas értéket képvisel, s új távlatokat nyithat a Liszt-kutatás számára.

A kézirat bemutató második részében egy tematikus, az 1848/49-es szabadságharc emléke előtt tisztelgő koncertet hallgathattak meg a résztvevők, melyen a Zeneakadémia tanárai és vendégművészei léptek fel. A műsorban Liszt Ferenc magyar vonatkozású darabjai mellett Mihalovich Ödön, Erkel Ferenc, Hubay Jenő és Hollós Máté kompozíciók is felcsendültek. A program szerves részét Virág Emese állította össze, aki zongorán kísérte a fellépő szólistákat, így Meláth Andreát, Kertesi Ingridet, illetve Vörös Szilviát. A hangversenyen Kiss Gy. László klarinét- és tárogatóművész is fellépett, aki a magyar szabadságharcok jelképévé vált autentikus hangszert csempészte be az ünnepi műsorfolyamba. Az est irodalmi élménnyel is gazdagította vendégeinket, Mécs Károly tolmácsolásában hallhattunk egy Jókai melodrámát, majd a koncert záróakkordjaként az egyik leghivatottabb Liszt előadóművész, Jandó Jenő zongorajátékát élvezhette közönségünk.

A teltházas közönség előtt lezajlott eseményt a sajtó részéről is óriási érdeklődés övezte, mind a magyar média, mind pedig a nemzetközi sajtó szép számmal képviseltette magát a Régi Zeneakadémia Kamaratermében. A március 10-i bemutató szerves részét képezi a március 14-én, szerdán, 10 órakor kezdődő szakmai konferenciánk, melyen a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont tudományos munkatársai tartanak előadásokat az egyes kéziratokról a zenetörténészek és az érdeklődők számára.


 

Kéziratbemutató
2018.03.10

Múzeumunk egy különleges eseményre két alkalommal várja az érdeklődőket:

  • március 10-én kéziratbemutatóra és ünnepi koncertre
  • március 14-én szakmai konferenciára.

Önt is szeretettel látjuk!

 

Frankofón Fesztivál 2018
2018.03.03

A 2018. március 3-i és 10-i matinékoncertjeink a Budapesti Francia Intézet által rendezett Frankofón Fesztivál keretében, illetve Budapest Svájci Nagykövetségének együttműködésével valósulnak meg, melyre szeretettel várjuk közönségünket.

Rövidített nyitvatartás szerdán
2018.02.19

Kedves Látogatóink!

A holnapi nap folyamán (02.20.) múzeumunk egy nagy létszámú ausztrál csoport látogatása miatt 17h-ig tart nyitva.

Megértésüket köszönjük.

 

Liszt hangverseny és előadás a Liszt Ferenc Társaság rendezésében
2018.01.31

Év végi nyitvatartás
2017.12.29

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum december 31-én és január 1-én zárva tart.

Árváltozás 2018-ban
2017.12.19

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy 2018 január 1-től módosítjuk jegyáraikat.

Megszűnik a fotójegy és a videójegy, illetve a 2018-as belépőjegy magában foglalja a fotózás lehetőségét, természetesen változatlanul csak vaku nélkül.

Változások:

Jegytípus

Jelenlegi ár

2018-as ár

Teljes árú belépő (Múzeumba vagy Matinékoncertre)

1 500 Ft

2 000 Ft

Kedvezményes belépő (diák, nyugdíjas)

750 Ft

1 000 Ft

Kombinált jegy (Múzeumba és Matinékoncertre)

2 200 Ft

3 000 Ft

Kedvezményes kombinált jegy (diák, nyugdíjas)

1 100 Ft

1 500 Ft

Múzeumpedagógia foglalkozás

1 000 Ft

1 200 Ft

 

 

 

Nyitva tartás az ünnepek idején
2017.12.15

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy az ünnepek alatt Múzeumunk az alábbiak szerint tart nyitva:

 

december 23-án nyitva 9:00-14:00

december 24-25-26-án zárva

december 27-28-29-30-án nyitva

december 31-én és január 1-én zárva

Albanói Liszt-Fesztivál
2017.12.12

Felhívjuk Kedves Olvasóink figyelmét, hogy 2017. december végétől 2018. január közepéig ismét megrendezésre kerül Albanóban a Liszt Fesztivál Maurizio d'Alessandro művészeti vezetésével, kíváló nemzetközi előadóművészek közreműködésével.


Herczog János szabadegyetemi előadása
2017.11.30

Szíves figyelmükbe ajánljuk Herczog János előadását!

Ünnepi nyitvatartás
2017.10.31

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy múzeumunk november 1-én zárva tart!

 

Körinterjú a Liszt születésnapi fellépőkkel
2017.10.21

Keszler Patrícia

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont legnagyobb ünnepe névadójának születésnapja, október 22-e. Múzeumunk idén három zongoraművészt kért fel, hogy Liszt muzsikáját élővé varázsolja a Régi Zeneakadémia Kamaratermében október 21-én, három különleges koncert keretében. A hangversenyeket megelőzően beszélgettünk a fellépőkkel, Gulyás Istvánnal, Yohei Wakiokával és Jandó Jenővel arról, milyen kapcsolat fűzi őket Liszt muzsikájához és alkotóművészetéhez.

Van-e kedvenc darabja Liszttől, s ha igen, miért éppen az?

Gulyás István: Általában az a kedvenc, amit éppen játszom, de azért van egypár szívem csücske is: a h-moll szonáta, a Bénédiction de Dieu dans la solitude, azaz az Isten áldása a magányban, ami egy csodálatos darab, nem tud az ember meghatottság nélkül gondolni rá, vagy említhetném még a Pensée des morts, Emlékezés a holtakról című művét is. Nagyon szeretem az egész Zarándokévek sorozatot is, a nagy része a repertoáromon is van, néhány darab hiányzik már csak belőle. Innen jött végül az ötlet, hogy eljátszom három részre tagolva az egész ciklust, a mostani Liszt napon következik ennek a sorozatnak a második része. Zeneakadémistaként ezeket a műveket inkább a virtuozitásuk miatt kedveltem, ma már azonban, mondhatni bölcsebbé válva leginkább a darabok természet közelisége fontos a számomra, s egyúttal az emberi természetre gyakorolt hatásuk.

Yohei Wakioka: A legkedvesebb Liszt darabom a h-moll szonáta, minthogy ebben a műben valóban egy elképesztő dráma játszódik le az emberek, az ördög és az Isten között. Mindezzel együtt úgy vélem, hogy minden egyes Liszt kompozíció hihetetlenül szép, mély és szentséges.

Jandó Jenő: A legtökéletesebb Liszt darab a h-moll szonáta, de egyszerűen azt is mondhatom, hogy mindig az a kedvenc, amit éppen játszom. Szeretem még a Mefisztó-keringőt is a számos nagyszerű darabja közül, de a h-moll szonáta kiemelkedően tökéletes. Sok olyan műve is van azonban Lisztnek, ahol túl sok a hang, a kevesebb több lett volna, a h-moll szonátában azonban egy felesleges hang sincs.

Miben más Lisztet játszani, mint bármely más zeneszerzőt?

GI: Hirtelenjében az jutott eszembe, hogy a fantázia. Más zeneszerzőknél többségben vannak az úgynevezett abszolút zenei darabok, amik nem köthetők semmilyen programhoz, nincsen mögöttük hátsó gondolat. Lisztnél viszont ott vannak az irodalmi szövegek, a versek, a képek, amiket hangeszközökkel próbál megjeleníteni. A zene mint összművészet van jelen nála, akár Wagnernél a Gesamtkunstwerk, csak éppen a zongorára redukálva. Láttatni képes úgy, hogy az embernek látomásai lesznek a hangoktól. Ez teszi igazán különlegessé.

YW: Szinte az összes Liszt darab technikailag nagyon komoly kihívásokat jelent az előadóművészek számára, ám Liszt ezekkel a technikai nehézségekkel mutatja meg az ő sajátos, büszkeséggel teli, briliáns muzsikáját. Lisztnél az az igazi öröm számomra, hogy el tudom játszani a muzsikáját.

JJ: Talán azt mondanám, hogy Liszt zongoradarabjainál jelen van az a bizonyos szabadság, ami soha sem szabad, hogy szabadossággá degradálódjon. Liszt zenéjének mindig van egy énekszerűsége, nem szabad, hogy mechanikussá váljon, ez adja a különlegességét, és ez a szerző személyiségéből fakad. Úgy kell játszani, hogy igaz legyen rá, hogy csak ekkor és most van.

Mi a legkedvesebb emléke a Liszt Múzeumban, illetve a Régi Zeneakadémia Kamaratermében?

GI: A legfrissebb élményem a tegnapi kamaratermi koncertem. Nagyon jólesett, hogy a közönség soraiban csönd volt, ami azt jelenti, hogy figyelnek és veszik a lapot, és ez egy nagyon fontos visszajelzés az előadóművész számára. Általánosságban úgy gondolom, hogyha bemegyünk a Vörösmarty utcai épületbe, sétálunk a folyosókon, belépünk a koncertterembe, akkor érezzük, hogy Liszt itt nyomot hagyott, szinte látjuk a lábnyomát, érezzük a jelenlétét. Ha a múzeumban járok, a koncertélményeimen túl az is nagyon fontos a számomra, hogy mindig új dolgokat tudok meg Lisztről az ottani kollégáktól, akik szintén szenvedélyesen szeretik a művészt.

YW: A legszebb élményeim természetesen azok a koncertek, amiket itt adtam, de azt a lelkesedést sem tudom elfelejteni, amit akkor éreztem, amikor Liszt koncertzongoráján gyakorolhattam, vagy mikor láthattam a nagy mester tárgyait és hangszereit.

JJ: Készült korábban egy lemez, amin a Liszt Múzeumban található hangszereken játszottam, ez kedves emlékeim közé tartozik. Szerettem ezeket az instrumentumokat, bár kicsit ismerkednem kellett a felvétel előtt velük, hiszen muzeális darabokról van szó, közülük is az üvegzongora került a legközelebb a szívemhez, nagyon felemelő élmény mind a mai napig számomra, hogy megszólaltathattam rajta Liszt muzsikáját. Égi hangjai vannak. Persze nemcsak a liszti zongorákat szeretem, hanem a hely szellemét is, ez a múzeum a világon mindenütt különlegességként van elkönyvelve, hiszen itt élt és tanított Liszt Ferenc.

Szeretne-e bármiben is hasonlítani a nagy virtuózra?

GI: A Petrarca szonettek esetében például abban, ahogyan a szerelemnek oly sokféle árnyalatát ábrázolja. Ezeket az árnyalatokat én is szeretném ilyen gazdagon megjeleníteni, a hangokkal érzéseket kelteni, s a tanításban is precízen, nagyfokú pontossággal megfogalmazni ezeket az árnyalatokat a növendékeim számára.

YW: Liszt Ferenchez hasonlóan én is szeretnék azzal a képességgel rendelkezni, hogy tökéletesen tudok blattolni.

JJ: Erre soha nem gondoltam, hiszen hozzá lehetetlen hasonlítani. Igyekszem inkább a műveinek a szellemiségéhez olyannyira közel kerülni, amennyire csak lehetséges. Megpróbálkozni azzal, hogy a közelébe férkőzzek, mivel a művei által hihetetlen gazdagságra tehet szert az ember.

Ha itt ülne körünkben a mester, mit az, amit feltétlenül megkérdezne tőle?

GI: Ha csak egy kérdésem lehetne, akkor az a h-moll szonátára vonatkozna. Megkérném, hogy árulja el a picinyke csodát, súgja a fülembe a titkot, s akkor Karinthyt idézhetném én is, hogy „nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek”. Játszottam is, tanítom is ezt a darabot, a legfőbb problémám azonban az, hogy bárkinek a véleményét, előadását hallgatom ezzel a művel kapcsolatban, részleteiben nagyon hihető és meggyőző, de egészében nem. Van bennem egyfajta kényszer, hogy megfejtsem, az én tanárom, Bächer Mihály, aki nagyon nagy hatással volt rám, soha nem beszélt nekem arról, hogy a h-moll szonáta miről szól. Valóban Faust-szerű, ördögi, elkárhozás meg mennybemenetel jellegű is, de hogy itt egy történet van-e, azt nem tudhatjuk, mindazzal együtt, hogy a szonáta nem programzene, hanem hangszeres zene, aminek nincs története. No, ezt mindenképpen megkérdezném Liszttől. Egy történet szerint Liszt barátai társaságában játszotta egyszer a h-moll szonátát, ahol Wagner is jelen volt. A darab végén odament Liszthez, lelkesen gratulált neki, majd feltette a következő kérdést: Ugye ez egy Faust-szonáta? Liszt azonban csak rejtélyesen mosolygott, egy árva szót sem ejtett ki a száján.

YW: Legszívesebben arra kérdeznék rá a mesternél, hogy mire van leginkább szüksége, mit kell tanulnia és mit kell tennie egy embernek ahhoz, hogy valódi művész válhassék belőle.

JJ: Nem kérdeznék Liszttől semmit, csak rámutatnék a zongorára, és arra kérném, hogy játsszon valamit. Kérdezhetném persze például a tempóról, de minek, hiszen biztos, hogy kétszer ugyanúgy nem játszott el semmit. Ha a mester itt ülne velünk, akkor én szépen a sarokból figyelném, hogy hogyan képzi a hangokat, mennyire érzi magát feszélyezve, milyen hangokat hozna ki ebben a kis teremben a zongorából.

Mi az a három tulajdonság, amivel ön szerint a legjobban jellemezhető Liszt?

GI: Szuggesztív volt, de csakis a jó értelemben, hiszen a közönség manipulálható, a hatást érzékeli, ám Lisztnél ez a szuggesztivitás az igazsággal párosult. Hiteles is volt tehát, harmadikként pedig mindenképpen a szakmát, a szakmai tudást említeném. Egy anekdota szerint egyszer, mikor Liszt gyakorolt, Chopin átment hozzá a szomszéd szobából és megjegyezte: Már húsz perce ugyanazt a hangot ütögeted. Liszt minderre a következővel felelt: Igen, így igaz, már a huszadik-féle billentést tudom. Fontos az ihlet, a személyes kisugárzás, de a szakmai tudás elengedhetetlen, tudni kell, hogy hogyan valósítom meg azt, amiben hiszek.

YW: Nekem elsődlegesen a romantikus, hívő és vágyakozó jelzők jutnak eszembe, ha Liszt Ferencre gondolok.

JJ: Lisztnél a lényeg, hogy mindig énekszerű, beszédszerű legyen az előadás, ő mindig megmutatja a művet a közönségnek. A zenéjében olyan egyéniség lakozik, hogy három másodpercen belül is ráismerünk, hogy ez az ő alkotása.

Mit gondol, mi adja Liszt modernitását?

GI: Lisztnél akkora stílusbeli különbség van a korai, érett korában komponált és időskori művei között, hogy az szinte már egy másik embert mutat. Talán az adja leginkább a modernitását, hogy folyamatosan változott. Bizonyos zeneszerzők ugyanazt a zenei nyelvet beszélik, variálják nagy-nagy tehetséggel a végtelenségig, de Liszt Ferenc elképesztő mekkora változásokat járt be, s mindig képes volt megújulni. Olyan ötleteket dobott be, amikből aztán külön stílusok keletkeztek, mint például az impresszionizmus. De említhetem akár a Hangnem nélküli bagatell című darabját is, amiben Liszt eljutott a hangnemnélküliséghez, s ez aztán teljes mértékben huszadik századi gondolat.

YW: Úgy gondolom, hogy Liszt olyan művész volt, aki az emberi élet igazságait kutatta, így többek között a szerelmet, a bűnt, a vágyakozást vagy akár a megmenekülést. Ezek a tényezők formálják az ember lelkét, és a mai napig változatlanul hatnak ránk, így Liszt zseniális zenéjén keresztül ihletnek bennünket.

JJ: Lisztnek több alkotókorszaka volt, amikben mindig meg tudott újulni. A születésnapi koncerten felcsendülő Magyar történelmi arcképek című darabját is példaként említhetem mint modern alkotást, mely hihetetlenül megelőzi a korát.

Álmodott-e valaha arról, hogy hasonló karriert fut be akár előadóművészként, akár tanárként, mint nagy elődje?

GI: Liszt egyik növendéke, a kiváló Emil von Sauer mondotta, hogy mi vagyunk a közkatonák, Liszt Ferenc pedig a tábornok. Várjon Dénes, Váradi László, és számos növendékem is hatalmas tehetséggel van megáldva, de ha őszinte akarok lenni, akkor azt mondhatom, hogy eddigi pályafutásom során még nem találkoztam Liszt Ferenccel.

YW: Liszt Ferenc nagyon nagy példakép számomra, s természetesen óriási inspiráló erővel bír az én művészi pályámra is.

JJ: Nem, inkább megpróbálok a saját lehetőségeimmel úgy élni, hogy azzal magamat és a közönséget is gazdagítsam, és hogy közvetítőként minél közelebb vihessem a mesterműveket a hallgatósághoz. Az egyik valaha volt, legkedvesebb növendékemet viszont szívesen említem, aki előtt nagy jövő áll: ő Ránki Fülöp, aki nagyon sok szempontból komoly tehetség, s akivel nagyon szeretek együtt dolgozni, az édesanyja is korábban a növendékem soraiba tartozott. Bár sok nehézséget rejt a muzsikusi pálya, örülök, hogy az életem legnagyobb részében azzal foglalkozhattam és foglalkozhatom, amit igazán szeretek, a zenével.

 

 

Nyitva tartás a szombati Liszt születésnapon
2017.10.19

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy október 21-én szombaton a Múzeum 9 és 17 óra között tart nyitva. Az este 19 órakor kezdődő, Jandó Jenő koncertre minden jegy elkelt.

Albanói jubileumi Liszt Fesztivál
2017.10.16

A Rómához közel fekvő Albanóban fennállásának 30 éves évfordulóját ünnepli a városban rendezett Liszt Fesztivál, melynek első koncertjét a jövő héten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszakvezető tanára, Fülei Balázs adja.

Nyíregyházi diákok múzeumpedagógiai foglalkozása
2017.10.05

Szeptember végén nagyszámú diáksereg érkezett hozzánk: a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola több mint félszáz diákja csodálta meg múzeumunkat és volt aktív résztvevője múzeumpedagógiai programunknak. A rendhagyó foglalkozás első felében Peternák Anna kolléganőnk Képzőművészek Liszt életében című előadásában a fiataloknak arról mesélt, hogy a világhírű zeneszerző kompozícióit mily mértékben inspirálták festészeti remekművek, példaként említve többek között Raffaellót, illetve Munkácsy Mihályt. A vetítéssel fűszerezett bemutatót vezetett túrák kísérték, a művészpalánták zárásképpen pedig játékos teszttel bizonyíthatták, hogy valóban közelebb kerültek Liszt Ferenc világához.


Spanyol nyelvű múzeumi ismertető
2017.10.04

Örömmel értesítjük kedves látogatóinkat arról, hogy 2017 októberétől múzeumi ismertetőnk immár spanyol nyelven is olvasható. Ezzel párhuzamosan csoportos tárlatvezetéseink nyelvi kínálata is tovább bővült, az angol, német, francia, olasz és orosz nyelvek mellett spanyolul is vállaljuk a vezetéseket.

Estimados visitantes: nos alegramos de avisarles a ustedes de que la descripción general sobre nuestro museo y centro de investigación ya está disponible en espanol. Al mismo tiempo nos complace en comunicarles que la visita guiada - la que se puede ordenar en diferentes lenguas extranjeras como el alemán, inglés, franciés, italiano y ruso - estará a su disposición en castellano también desde el mediados de octubre de 2017.

Romeo Szmilkov koncert
2017.09.23

Különleges ingyenes koncertet ad nálunk Dr. Romeo Szmilkov, bolgár zongoraművész a Szófiai Nemzeti Zeneakadémia és a Plovdivi Zenei Főiskola professzora, 2017 szeptember 23-án 16 órakor. A professzor repertoárjában jelentős helyet foglalnak el Liszt művei. A műsoron Liszt és Beethoven művek mellett Liszt által készített átdolgozások is szerepelnek Wagner és Schumann műveiből, valamint a bolgár Dimitar Nenov kompozícióival is megismerkedhetünk, amelyből az egyiket Szmilkov professzor dolgozott át.

Tableten az időszaki kiállítás bővített anyaga
2017.09.14

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeumban található tabletekre felkerültek a 2017. évi időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó extra tartalmak: levélidézetek, bővített leírások, képek, zenék, amelyek mélyebb betekintés engednek Liszt és Itália kapcsolatába. A készüléket a Múzeumban dolgozó kollégáktól kérhetik el.

Eddig ismeretlen Liszt-hagyatéki könyv került elő
2017.08.28

A Zenetudományi Intézet könyvtárából állományi revízió közben előkerült egy Liszt hagyatéki bélyegzővel ellátott könyv 1. és 2. kötete: Sebastian Brunner: Heitere Studien und Kritiken in und über Italien címmel (Wien 1866). Ezt a könyvet a Zenetudományi Intézet antikváriumból vásárolta az 1960-as években, hogy oda miként kerülhetett, azt homály fedi. Liszt ugyanis a budapesti könyv- és kottatárát a Zeneakadémiára hagyta, s halála után ezekre a kiadványokra egy kék pecsét került: „Liszt Ferenc hagyatéka.”
Richter Pálnak, a Zenetudományi Intézet igazgatójának és Benyovszky Máriának, a könyvtár vezetőjének köszönhetően a mű visszakerült Liszt könyvei közé, a Liszt Múzeum gyűjteményébe és azóta állományba vettük. Köszönjük a nagylelkű felajánlást!

A Liszt Múzeum augusztus 26-án, szombaton 15 órától technikai okok miatt zárva tart!
2017.08.26

A Liszt Múzeum augusztus 26-án, szombaton 15 órától technikai okok miatt zárva tart!

Múzeumunkban az audioguide már román nyelven is elérhető!
2017.08.24

Mától az audioguide román nyelven is végigvezeti Önöket múzeumunk látnivalóin!

Felújítási munkák
2017.07.29

A Régi Zeneakadémia épületében felújítási munkák zajlanak! Szíves megértésüket kérjük!

Új dokumentumokkal gazdagodott a múzeum gyűjteménye
2017.07.17

Különleges dokumentumokkal gazdagodott múzeumunk nemrégiben Patrick-Peter Lange úr nagylelkűsége folytán, aki nekünk ajándékozott számos dokumentumot Liszt gyerekkoráról és szüleiről. A dokumentumok között a legértékesebb Liszt édesanyjának, Liszt Annának eredeti levele 1860. április 29-i datálással, egy kézzel írott másolat Liszt 1861-es végrendeletéről, valamint Liszt családtagjai anyakönyvi kivonatainak hiteles másolatai. A dokumentumokat hamarosan feldolgozzuk, és bekerülnek az adatbázisunkba is. Hálásan köszönjük Lange úrnak az értékes dokumentumokat, amelyek a mi gyűjteményünkben ritkaságnak számítanak!

 

Liszt fesztivál Schillingsfürstben
2017.07.08

2017. július 8.- 15. között kerül megrendezésre Schillingsfürstben az 1. Liszt fesztivál, a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont közreműködésével. A rendezvény folytatása a 2016 szeptemberében szervezett "Liszt Múzeumok találkozója" programnak, amelyre múzeumunkban került sor raidingi, schillingsfürsti, weimari és budapesti emlékházak munkatársainak részvételével. A schillingsfürsti Liszt-fesztivál műsorfüzetében a tavalyi találkozó folytatásaként hivatkoznak az idei programsorozatra.

Az együttműködésnek köszönhetően bemutatásra kerül a Liszt Múzeum 2014-ben készített időszaki kiállításának, a Képzőművészek Liszt életében című tárlatnak a tabló változata a Ludwig-Doerfler-Galerie-ben, melyet Peternák Anna, a kiállítás kurátora mutat be. A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont képviseletében Liszt Magyarországhoz kapcsolódó tevékenységeiről Domokos Zsuzsanna, a múzeum igazgatója tart előadást. A múzeumot továbbá Avar Katalin és Spischak Dávid képviselik, akik a tablókiállítás összeállításában és fordításában közreműködtek.
A fesztivál egyben mesterkurzus is, melyen Leslie Howard zongoraművész és Liszt-kutató zenetörténész néhány kiváló fiatal versenygyőztes zongoristának tart nyilvánosan látogatható továbbképzést. A fesztivál részletes programja megtalálható a Schloss Schillingsfürst honlapján!

A plakátkiállítás létrejöttét a Peter Horvath Stiftung támogatta.

Értesítés szombati rövidített nyitva tartásról
2017.07.08

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum július 8-án, szombaton 9 és 13 óra között tart nyitva.

Strobl Alajos szobrairól szóló könyvek kaphatók a múzeumban
2017.07.05

Strobl Alajos szobrairól szóló könyvek kaphatók a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban, melyeket Strobl unokái, Dr. Stróbl Alajos és Stróbl Mátyás írtak. Strobl művészete Liszt szempontjából is fontos, hiszen több portrét is készített a zeneszerzőről még életében, köztük néhány eredetiben megtekinthető a múzeumban.

A könyvek az alábbi árakon kaphatók:

Dr. Stróbl Alajos: Szent István király emlékműve a Budai Várban (Budapest, 2012) -   1.900 Ft
Stróbl Mátyás: Mátyás kútja (Budapest, 2014) -   1.600 Ft
Dr. Stróbl Alajos: Az Andrássy út mentén (Budapest, 2015) -    2.200 Ft
Stróbl Mátyás: Szobrok Budapest - Józsefvárosban (Budapest, 2016) -   1.900 Ft

Június 29-én néhány órára zárva tart a Liszt Múzeum
2017.06.29

A Liszt Múzeum csütörtökön (2017. június 29.) 12:00-tól 15:00-ig technikai okok miatt zárva tart. Megértésüket köszönjük!

Múzeumok Éjszakája - a Liszt Ferenc Emlékmúzeum Éjszakája
2017.06.24

Múzeumunk kapuja is nyitva áll Önök előtt június utolsó szombatján 16:00 és 24:00 óra között. A múzeum látogatásán kívül koncertekkel, más műsorokkal is készültünk, részleteket a mellékelt plakáton olvashatnak.

A "Múzeumok Éjszakája" programban résztvevő összes múzeum június 24-i délutáni-esti látogatására érvényes karszalag már kapható múzeumunk jegypénztárában, a Budapest, VI. kerület, Vörömarty utca 35. - a Régi Zeneakadámia épületében az I. emeleten.

Ezen a napon - június 24-én - múzeumunk délelőtt nem lesz nyitva, délután 15:30-tól várjuk Önöket a múzeumban - akár még ekkor is vásárohatunk karszalagot -, 16:00-tól éjfélig pedig szeretettel várjuk Önöket a koncertteremben, változatos műsorokkal!

Már látogatható az új időszaki kiállításunk!
2017.06.02

2017. május 11-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban új nemzetközi időszaki kiállítás nyílt Itália hatása Liszt Ferencre címmel, amely egy évig látogatható. A kiállítást Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, valamint Dr. Gian Luca Borghese, a budapesti Olasz Intézet igazgatója nyitották meg, közreműködött Gregorio Nardi zongoraművész. A kiállítás a bolognai Fondazione Istituto Liszt támogatásával, munkatársainak együttműködésével jött létre, kurátorai Domokos Zsuzsanna, Rossana Dalmonte és Mariateresa Storino. A kiállítás egyben az Olasz Intézettel közösen rendezett háromnapos programsorozat része volt, amely a Liszt Múzeumban létrehozott kiállítás megnyitójával kezdődött, majd az Olasz Kultúrintézetben folytatódott Gregorio Nardi zongoraművész úr hangversenyével, és a harmadik nap, a múzeum szokásos szombat délelőtti matinékoncertjével fejeződött be, amelyen szintén Gregorio Nardi művész úr adott a kiállítás tematikájához kapcsolódó hangversenyt.

A kiállítást a helyi adottságokhoz alkalmazkodva szokásos módon két helyen tudjuk bemutatni: a múzeum középső szobájában lévő tárlókban Liszt olaszországi tartózkodásainak eseményeit, főbb kapcsolatait időrendi sorrendben követjük, a földszinti kiállítótérben pedig inkább tematikus csoportosításban állítottuk ki a dokumentumokat. A kiállítás anyagában ezúttal igyekeztünk olyan ismeretségeket és különleges dokumentumokat is bemutatni, amelyek még a Liszt irodalomban is háttérbe szorulnak, és általánosan nem köztudottak, különösen magyarországon.

A kiállítás fenti részéhez hamarosan tableten kiegészítő információk, zenék is igényelhetőek egyéni látogatók számára, valamint a háló-dolgozószobában lévő érintőképernyős asztalon látogatóink közel száz itáliai helyszínt kereshetnek meg a programban, ahol Liszt járt, és ehhez korabeli képeket, és Liszttől származó levélidézeteket olvashatnak.

 

Dr. Vigh Andrea                                   Dr. Gian Luca Borghese

 

Domokos Zsuzsanna                             Rossana Dalmonte                           Mariateresa Storino


Gregorio Nardi

 

 

VÁLTOZÁS: HANBO MA koncertje 15:00 órakor lesz!
2017.05.27

A Los Angeles-i Liszt verseny győztese, HANBO MA koncertje (2017.05.27.) technikai okok miatt 15:00 órakor kezdődik. A koncertre megváltott jegyek érvényesek, vagy a vásárlás helyszínén visszaválthatók. Az okozott kellemetlenségért elnézésüket kérjük!

Manuel Fernandes Pereira előadása a Régi Zeneakadémián
2017.05.26

Könyvbemutató
2017.05.25

Megjelent a Zeneakadémia két tanárának; Dukay Barnabásnak és Ábrahám Mártának a RÉSZLETEK AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGBÓL című könyve.


A könyvet Dr. Kamp Salamon, a Magyar Bach Társaság elnöke ismerteti 2017. május 25-én 19:00-kor, a Régi Zeneakadémia kamaratermében
A könyvbemutató házigazdája Dr. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Múzeum és Kutatóközpont igazgatója.

A belépés díjtalan.


Új időszaki kiállításunk májusban nyílik: Liszt Ferenc: Itáliai képek, Itália hatása Liszt életművére
2017.05.13

Május 11-én nyílik új időszaki kiállításunk!

A kiállítás Liszt két életszakaszát mutatja be, amely Itáliához kötődik: a fiatal zongoraművész és zeneszerző Lisztet, aki Marie d’Agoult társaságában 1837 és 1839 között főleg Észak-Itália városaiban tartózkodott,  majd az 1839-es első római látogatás után áttér az ötvenéves Liszt életére, amikor letelepedett az Örök városban, hogy következő 9 évét itt töltse. A városhoz fűződő kapcsolata gyakorlatilag élete végéig tartott, hiszen 1869 után életét Weimar, Róma és Budapest között osztotta meg . Az első életszakasz észak-olaszországi  élményeit, azoknak az életműre kifejtett hatását a Bolognában székelő Fondazione Istituto Liszt munkatársai, Rossana Dalmonte professzor és Mariateresa Storino mutatja be, a római kapcsolatokról  a budapesti Liszt Múzeum ad ízelítőt a látogatók számára. A római szakaszban olyan különleges dokumentumok, zenei összefüggések is bemutatásra kerülnek, amelyek a Liszt-irodalomban csak érintőlegesen kerülnek említésre, mint például a kiállítás alsó részében Liszt és az olasz egyházzenei reform képviselőinek kapcsolata. Ugyanitt találunk majd egy rövid válogatást  az olasz irodalom és képzőművészet Liszt életművére gyakorolt hatásából született legfontosabb kompozíciókból is.

A rajzpályázat díjátadása
2017.04.26

Sikeresen zárult a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és a Tóth Aladár Zeneiskola közös rendezésű, zenei témájú rajzpályázata. A 21 budapesti iskolából beérkezett közel 250 rajz közül a szakmai zsűri (Peternák Anna, Liszt Múzeum munkatársa, festőművész, Szlávik Dóra, Liszt Múzeum munkatársa, a verseny főszervezője, Győri Anna rajztanár, Mátyási Péter, képzőművész) 62 alkotást kiemelt díjazásban részesített.


A koncerttel egybekötött ünnepélyes díjátadóra 2017. április 26-án 4 órakor került sor a Tóth Aladár Zeneiskola koncerttermében. Az ünnepségen három zeneiskolás tanuló lépett fel: Kelemen Gáspár, Nagy Sarolta és Gellért Dorka. Magyar Margit, a Zeneiskola igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket és örömét fejezte ki a Liszt Múzeummal történő együttműködéshez, és Domokos Zsuzsanna, a Liszt Múzeum igazgatója is megköszönte a Zeneiskola munkatársainak szakmai segítségét.


A díjátadón bronz, ezüst és arany minősítésű, valamint különdíjas pályaművek tulajdonosai, tehát a verseny kiemelt helyezettjei oklevelet, emléklapot és ajándékokat kaptak. Aki valamilyen okból mégsem tudott részt venni az ünnepségen, a Liszt Múzeumban bármikor átveheti a díját.
Az eredményhirdetést lezárásaként az iskola kórusa Gede Éva tanárnő vezényletével elénekelte „A zene az kell…” című Dés László dalt, mely egyébként a verseny egyik mottója is volt. A jó hangulatú díjátadó végén a gyerekek, szülők és érdeklődők megtekintették a Zeneiskola második emeletén látható kiállítást, mely 2017. június 15-ig látogatható.

A rajzpályázat eredményhirdetése és a kiállítás megnyitója!
2017.04.26

MEGHÍVÓ!

Szeretettel meghívjuk a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont és a Tóth Aladár Zeneiskola által szervezett általános iskolás diákoknak szóló rajzpályázat eredményhirdetésére és a pályaművekből rendezett kiállítás megnyitójára.

Időpont: 2017. április 26. 16:00

Helyszín: Tóth Aladár Zeneiskola koncertterme
(1063, Budapest, Szív utca 19.)

A koncerttel egybekötött megnyitón minden pályázó emléklapot kap és a kiemelt díjazottak ajándékban részesülnek.

Zeneművek

1. Paganini-Rokos: D-dúr hegedűverseny I. tétel (4 perc)
Kelemen Gáspár - hegedű, Arató Ágnes - zongora, tanár: Ács Éva
III. díjasok

2. Farkas Ferenc: Népdalszonatina II:-I. tétel (3 perc)
Nagy Sarolta - fagott, Arató Ágnes - zongora, tanár J. Dunavölgyi Mária
II. díjasok

3. Fiocco: Allegro (2 perc)
Gellért Dorka - hegedű, Kertész Rita - zongora, tanár: Véghelyi Kriszta
I. díjasok

Zárószámként: Dés: A zene az kell - KÓRUS tanárok: Gede Éva és Kiss Anna


A rendezvény támogatói:

Budapest Főváros Terézváros Önkormányzata, EON, ELMŰ

Ünnepi nyitvatartás
2017.04.13

április 14. (péntek) - zárva

április 15. (szombat) nyitva 9-17:00

április 16. (vasárnap) - zárva

április 17. (hétfő) - zárva

Szobrot adományozott a Santa Cecilia Akadémia számára a Liszt Múzeum és a Zeneakadémia Alapítvány
2017.04.07

Április 4-én Dr. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója adta át Liszt Ferenc mellszobrának másolatát a Santa Cecilia Akadémia és Konzervatórium számára.

Róma zenei életében meghatározó szerepet játszott Liszt Ferenc jelenléte. Liszt először 1839 tavaszán látogatta meg az Örök Várost, és mint híres zongoraművészt, a Szent Cecília Akadémia tiszteletbeli tagjává választotta, majd római letelepedése után, 1861 októberétől kezdve évtizedeken át, élete végéig már az Akadémia aktív tagjaként is sokat tett a város kibontakozó koncertéletének fejlesztéséért. Legfontosabb római tanítványa, Giovanni Sgambati zongoraművész és a szintén baráti köréhez tartozó Ettore Pinelli hegedűművész támogatása által, akik mellé hamarosan más hangszerek tanárai is kapcsolódtak, elősegítette az első nyilvános római zeneoktatási intézmény, a Szent Cecília Líceum létrejöttét a Szent Cecília Akadémián belül. Mint köztudott, ez utóbbi intézmény lett a mai Szent Cecília Konzervatórium elődje. Szintén Sgambati nevéhez kapcsolódik 1866. február 26-án a Dante Terem felavatása Liszt Dante szimfóniájának bemutatásával, amely az 1870-es évektől kezdve a római koncertélet fontos színhelyévé vált. Ez volt az első alkalom, hogy Sgambati mint karmester is pódiumra lépett, mégpedig nagy sikerrel. Liszt később Sgambatit, mint zeneszerzőt is támogatta, budapesti kottatára több művét is őrzi. Liszt, mint a Szent Cecília Akadémia tanácsosa, több közgyűlésükön is részt vett, és tanácsaival támogatta az Akadémia által Rómában rendezendő nagyobb zenei eseményeket. Az 1880-as nagy római Palestrina-ünnepségen adták elő először a Cantantibus organis című kantátáját, melyet Szent Cecília tiszteletére írt. Rómában és Tivoliban komponálta számos kései művét, és fő művének, a Christus oratóriumnak nagy részét is.

A zeneszerző Liszt számára elsősorban a Cappella Sistina élő hagyománya volt életre szóló hatással, Palestrina zenéjének értelmezését és reneszánszát ez a tradíció határozta meg. Az egyházzenei reformelképzeléseiben is meghatározó volt az olasz kezdeményezések ismerete személyes baráti kapcsolatain keresztül. Maga a város különlegessége első pillanattól kezdve magával ragadta. 1863-ban írta a következő sorokat: „…követem azt az elvet, amelyet Rómában következetesen folytattak a keresztény műemlékek esetében. A Santa Maria degli Angeli Bazilika pompás oszlopai nem Diocletianus termáiból származnak-e, és a Szent Péter Bazilika oltárának baldachinja nem a Pantheonból felhasznált bronzból készült-e? A hasonló átalakítások felsorolását vég nélkül lehetne folytatni, hiszen itt az embert minden lépésnél megdöbbenti az isteni terv harmóniája, az, hogy mi volt, mi van és mi lesz. Különösen kötődöm Rómához, ahol remélem, egykor végleg megpihenek, és Szent Bernát nyomán ismételhetem: ’Ibi aër purior, coelum apertius, familiaror Deus!’.”

Balról: Herczog János zenetörténész, a Római Magyar Akadémia zenei konzulense, Roberto Giuliani, a Conservatorio di Santa Cecilia igazgatója, Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, Dr. Puskás István, Római Magyar Akadémia igazgatója

A Caspar Clemens von Zumbusch által készített szobor Liszt elsődlegesen Rómában töltött évei alatt, 1867-ben készült Liszt müncheni látogatása során. Ez a szobor már saját korában nagy népszerűségnek örvendett, több intézmény rendelt belőle. Liszt is nagyon szeretette ezt a róla készült szobrot, saját maga is készíttetett belőle másolatokat ajándékként. A Sgambati-hagyatékban található egy korabeli fénykép a szoborról, melyre Liszt a legkedvesebb olasz tanítványának bibliai idézetet jegyzett fel.  Liszt egykori budapesti otthonában, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen belül működő Liszt Ferenc Emlékmúzeumban is található egy példány belőle. Az új, Szemerey-Kiss Balázs által Rómának készített szobor létrejöttében elsődlegesen Fekete Gyulát, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tudományos és nemzetközi rektorhelyettesét illeti a köszönet, hogy ezt az ajándékozást elindította és megszervezte, valamint a Zeneakadémia Alapítvány Kuratóriumát, hogy anyagilag támogatta a szobor létrehozását. A szobor átadása nem jöhetett volna létre a Római Magyar Akadémia vezetőségének segítőkészsége és együttműködése nélkül, ahogyan szintén alapvető fontosságú volt a fogadó fél, a római Santa Cecília Konzervatórium és Akadémia nyitottsága és fogadó készsége is.

Az ünnepélyes átadás Dráfi Kálmán tanszékvezető tanár úr zongora mesterkurzusához kapcsolódott, amelyet a múlt héten a Santa Cecilia Konzervatóriumban tartott.


Balról: Cecilia Campa zenetörténész, a Santa Cecilia Konzervatórium tanára, Herczog János, zenetörténész, a Római Magyar Akadémia zenei konzulense, Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, Maurizio d'Alessandro klarinétművész, az albanói Liszt Fesztivál szervezője, Gregorio Nardi zongoraművész, Dr. Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója, Dráfi Kálmán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének tanszékvezető tanára

Liszt-ház Raiding (Doborján) - Szezonkezdet Liszt gyermekeivel
2017.03.21

A Liszt Ferenc szülőházában működő múzeum 2017. évi kiállításáról, programjairól magyar nyelven ezen a weblapon olvashatnak részleteket.

A Múzeum nyitvatartását itt találják, a belépődíjakat pedig ezen a linken tekinthetik meg.

Rajzverseny múzeumunkban „Legjobb zenei élményem” címmel
2017.03.20

A Frankofón fesztivál koncertjei Múzeumunkban
2017.03.16

Idén harmadik alkalommal vettünk részt két koncerttel a Frankofón fesztivál eseményein. Az első koncert március 4-én magyarországi bemutató volt, Evangelia Mitsopoulous a Dante szimfónia Carl Tausig által készített átiratát játszotta zongora két kézre, és hozzá vetítette a Liszt által eredetileg tervezett Bonaventura Genelli rajzokat, amelyeket Weimarban kutatott ki. Emellett Debussy: Prelűdök,  és egy görög zeneszerző művét, Manos Hadjidakis: Night without a moon adta elő.

 

A koncertről a Hatoscsatorna televizó készített összefoglalót, riportokkal, zenei részlettel, ezt a műsort kb. a 26. perctől kezdődően ITT tekinthetik- ill. hallgathatják meg.

A koncertet megtisztelte jelenlétével Éric Fournier, Franciaország nagykövete és Dimitrios Letsios, Görögország magyarországi nagykövete, aki anyagilag is támogatta a koncertet.

Márc. 11-én, a második koncerten egy kíváló francia zongoraművész, Maxime Zecchini adott nálunk hangversenyt, amelyen szintén vendégünk volt Éric Fournier francia nagykövet úr.


Zecchini koncertjének különlegessége volt, hogy ritkán játszott balkezes műveket is műsorára tűzött, mint a Liszt-kortárs francia virtuóz Charles-Valentin Alkan művét, és saját átiratait Verdi A Trubadúr c. operájának Miserere-jelenetéből, illetve Ravel balkezes zongoraversenyéből készített átiratát, amelynek a teljes zenei anyagát bravúrosan adta elő csak balkézzel.

 


 

Ünnepi nyitvatartás
2017.03.13

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum márcuius 15-én zárva tart.

Dr. Horváth Péter professzor úr látogatása
2017.02.04

Február 4-én vendégünk volt Dr. Horváth Péter professzor úr, aki kerek születésnapja alkalmából utazott haza Stuttgartból. A Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett közgazdász professzor évtizedek óta támogatja a magyar kultúrát, köztük a Liszt Múzeum tevékenységeit. Születésnapja alkalmával szeretettel gratulálunk, és további jó egészséget, sok sikert kívánunk!

Liszt 1839—40-es és 1846-os hazalátogatásai
2017.01.14

Albanói Liszt Fesztivál
2017.01.03

Örömmel tudatjuk kedves Olvasóinkkal, hogy 2016. december végétől 2017. február végéig ismét rendezésre kerül Albanóban a Liszt Fesztivál Maurizio d'Alessandro művészeti vezetésével, kíváló nemzetközi előadóművészek közreműködésével.


Megjelent a Faust-szimfónia Tausig által készített átiratának felvétele
2016.12.20

Örömmel tájékoztatjuk Olvasóinkat, hogy világpremierként nemrégiben megjelent Lajkó István előadásában a Faust szimfónia Carl Tausig által készített kétkezes zongoraátiratának felvétele. A kézirat a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban található, és kottakiadását is tervezzük. A lemez már kapható múzeumunk boltjában.

Ünnepi nyitvatartás
2016.12.19

Karácsonyi nyitvatartás

 

December

23.: 10:00 – 18:00

24.: zárva

25.: zárva

26.: zárva

27.: 10:00 – 18:00

28.: 10:00 – 18:00

29.: 10:00 – 18:00

30.: 10:00 – 18:00

31.: zárva

Január

01.: zárva

02.: 10:00 – 18:00

 

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont kellemes ünnepeket kíván!

Képes beszámolónk a jubileumi Liszt fesztiválról
2016.12.15

Idén szeptember 20-án volt 30 éve annak, hogy a Régi Zeneakadémia, és abban Liszt egykori szolgálati lakásából kialakított  Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Azóta töretlen Magyarországon a Liszt kultusz ápolása a Zeneakadémia alapító elnökének otthonában, autentikus környezetben, amely évente közel húszezer látogatót fogad. A múzeum alapító igazgatónője, Eckhardt Mária, és a kezdetektől vele együtt dolgozó munkatársai, köztük Domokos Zsuzsanna, a múzeum jelenlegi igazgatónője és új kollégái is arra törekednek, hogy a múzeum rendezvényei hű módon tükrözzék a Zeneakadémia korabeli életét, és Liszt életművét, emberi nagyságát méltóképpen közvetítsék az egész világ számára. Ilyen rendezvénysorozat a Liszt egykori matinéinak emlékére alapított népművelő sorozatunk 1986-tól kezdve a szombati délelőtti matinék egész tanéven át, és ilyen alkalmak a születésnapi fesztiválok is, amelyeket a jubileumi évtől, 2011-től kezdve folyamatosan megrendezünk Liszt otthona mellett. Közvetlenül Liszt halála után, 1886. szeptember 9-én a Zeneakadémia első értekezletén határozta el Végh János alelnök javaslatára az intézmény vezetősége, hogy elnökük emlékére születésnapján otthona mellett a díszteremben minden évben október 22-én ünnepélyt tartanak. Ezt a tradíciót a Zenekadémia  igazgatói, rektorai és a Budapesti Liszt Társaság folytatták, az új Zeneakadémia nagy hangversenytermében. Az, hogy az ünnepi hangverseny mellett a Régi Zeneakadémián fesztiválok is létre jöhetnek, elsősorban annak köszönhető, hogy az intézmény egykori és mostani diákjai is pontosan átérzik Liszt nagyságát, hálával adóznak az alapító elnökünk fáradozásiért, azért, hogy létrejöhetett az intézmény, ahol ők is nemzetközi rangú művésszé értek, illetve ahol jelenleg is tanulhatnak. Mindenkit az iránta érzett tisztelet vezet, tanárainkat és hallgatóinkat egyaránt.  

Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rektora a fesztivált megnyitó beszédét a következő szavakkal fejezte be:

Mert bármily patetikusan hangzik is – és legyen szabad Liszt esetében romantikus szellemben fogalmazni –, valóban a láng továbbviteléről van szó.  Hogy meg tudjuk-e őrizni, át tudjuk-e adni utódainknak azt a szellemiséget, az európai kultúra tiszteletének, a nagylelkűségnek és a tehetség iránti elkötelezettségnek azt a szellemiségét, amelyet Liszt maga is képviselt. Szűk egy hónap alatt 11 koncert hangzik el e történelmi falak között a múzeum 30. évfordulójának alakalmából rendezett fesztiválon, 11 olyan koncert, amely a világ bármely hangversenytermében megállná a helyét. A fellépők között befutott művészeket, nagyívű pályájuk első szakaszában álló ifjú muzsikusokat, és zeneakadémista növendékeket egyaránt találunk, s ezt is szimbolikusnak tartom: biztos vagyok benne, hogy Liszt is ebben a szellemben hívta volna meg az előadókat. Hálásan köszönöm a Liszt Múzeum valamennyi munkatársának, hogy megszervezték a fesztivált, s még inkább köszönöm ezt a csodálatos harminc évet!

A fesztivál hangversenyei Liszt szellemiségéhez és egykori otthonához méltó színvonalon zajlottak többnyire telt ház előtt, a közönség reakcióján szintén érezhető volt az ünnepi hangulat: vendégeink hol lelkes tapssal megköszönve, hol a meghatottságtól elcsendesedve vitték haza a kapott élményeket. Külön öröm volt a számunkra, hogy a Liszt Múzeum Alapítvány erre az alkalomra igényes tartalmú és kivitelű magyar és angol nyelvű műsorfüzeteket is kiadott, így minden koncertnél a múzeum kollégái által készített műismertetéseket is tudtunk a közönség kezébe adni, amelyeknek digitális változata a múzeum honlapján elérhető.

A fesztivál fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök úr volt, a hangversenyeket az NKA is támogatta.


Nemzetközi konferencián vettünk részt november végén Luccában
2016.12.12

19. századi programzene volt a címe a 2016. november 25 és 27 között Luccában, a Luigi Boccherini Összkiadás Kutatócentrum (Centro Studi Opera Omnia Luigi Boccherini) és az Ad Parnassum elnevezésű, a 18. és 19. század hangszeres művészetével foglalkozó folyóirat által rendezett nagyszabású nemzetközi konferenciának. A két fő felkért előadó Jonathan Kregor (University of Cincinnati, OH) és Rainer Kleinertz (Universität des Saarlandes) mellett Európa számos országából, Amerikából, Kínánól és Ausztráliából érkeztek előadók, összesen 56 előadás hangzott el párhuzamos szekciókban. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Zeneművészeti Egyetem támogatásával Magyarországot a Liszt Kutatócentrum képviselte, Domokos Zsuzsanna és Watzatka Ágnes egy-egy Liszt előadásával. A konferencia részletes programja az alábbi linken érhető el:

http://www.luigiboccherini.org/programmemusic.html

http://www.luigiboccherini.org/images/Programme%20Music.pdf

Új virtuális kiállítás a honlapunkon
2016.11.24

Örömmel értesítjük közönségünket, hogy a 2014-2015-ben rendezett időszaki kiállításunk, a Képzőművészek Liszt életében virtuális változata már megtekinthető a honlapunkon:

http://lisztmuseum.hu/hu/kiallitasok/virtualis/kepzomuveszek/

A virtuális változatot Török Márton, Török Miklós és Peternák Anna készítették.

 

Europe in the Time of Franz Liszt - Nemzetközi konferencián vettünk részt Mariborban
2016.11.14

A Pokrajinski muzej Maribor (Szlovénia) szervezésében nemzetközi konferenciára került sor 2016. október 13-14. napokon, Europe in the Time of Franz Liszt címmel, melyen a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, Dr. Domokos Zsuzsanna és két munkatársa, Watzatka Ágnes és Peternák Anna is részt vett. A konferencia részletes programja itt található:

http://www.museum-mb.si/exhibitions_and_events/0//294

http://www.museoeurope.si/en/

Az előadások teljes szövege angol nyelven itt:

http://www.museoeurope.si/userfiles/MuseoEurope_2016.pdf


A konferencia a maribori helytörténeti múzeum júniusban nyílt időszaki kiállításához kapcsolódott, melynek címe Franz Liszt, Small European Tour. A maribori kiállításon a Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteményéből is szerepelnek eredeti tárgyak, egy Liszt szobor és egy koszorúszalag a zeneszerző tulajdonából. A Liszt-kiállítás apropója, hogy idén ünneplik a 170. évfordulóját annak a koncertnek, melyet Liszt Ferenc adott a maribori kastély lovagtermében. A konferencia ebben a lovagteremben került megrendezésre.

http://www.museum-mb.si/exhibitions_and_events/1//296

A konferencia anyagát angol nyelven már  DVD lemezen már megkapták a résztvevők. Megtisztelő és nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk, és a vendéglátóink elvittek még több olyan helyszínre, ahol Liszt Maribor mellett koncertet adott Szlovéniában az 1846-os turnéja során, köztük a híres fürdőhelyre, Rogaška Slatiná-ba.

Lajkó István koncertje betegség miatt elmarad!
2016.10.29

Sajnálattal értesítjük közönségünket, hogy Lajkó István október 29-ei koncertje betegség miatt elmarad. A koncertre megvásárolt jegyek visszaválthatók a Liszt Múzeum jegypénztárában, vagy érvényesek lesznek Lajkó István koncertre November 19-én 17 órakor ugyanarra a műsorra.

 

Megértésüket köszönjük!

Ünnepi nyitva tartás
2016.10.21

Tájékoztatjuk kedves vendégeinket, hogy a Múzeum az alábbiak szerint tart nyitva:

október 29. (szombat)  nyitva

október 30. (vasárnap) zárva

október 31. (hétfő) zárva

november 1. (kedd) zárva

LISZT SZÜLETÉSNAPI FESZTIVÁL
2016.09.30

LISZT SZÜLETÉSNAPI FESZTIVÁL 2016

a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont rendezésében

Október 1-29, Liszt Ferenc Kamaraterem

 

2016 őszén ünnepli a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont fennállásának 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból, valamint annak okán, hogy idén a 2011-es jubileumi évhez hasonlóan Liszt születésének napja, október 22-e épp szombatra esik, a múzeum matiné napjára, a jubileumi év nagy sikerének emlékére ismét fesztivált rendezünk. Október öt szombatján nemcsak a szokásos matiné időpontokban tartunk hangversenyeket, hanem délutánonként is, a múzeumi nyitva tartás után, illetve a születésnapot megelőző péntek estén. A 11 koncertből álló sorozat előadóművészei Liszt életművének elkötelezett és avatott tolmácsolói, a múzeum régi pártolói és támogatói. A műsor összeállítása igyekszik felölelni Liszt életművének minél szélesebb választékát a zongorára komponált, több műfajt képviselő kompozícióktól kezdve a kamaraműveken át a férfi és vegyes kórusra írt művekig. A fesztivál repertoárján ritkán megszólaltatott darabok is helyet kapnak. Liszt művei mellett néhány olyan zeneszerző kompozíciója is megszólal, akik fontosak voltak számára, vagy kortársai voltak, mint Orlande de Lassus, Franz Schubert, Robert Schumann vagy Eduard Lassen, illetve rajtuk kívül számos más zeneszerző is jelen lesz a műsorokban Liszt átiratain keresztül.

A részletes fesztivál-kalauzt itt olvashatják.

 

Október 1.

11:00  Szent Efrém Férfikar, vezényel Bubnó Tamás, közreműködik Király Csaba (zongora)

Műsor:

Liszt zsoltárok

Improvizáció (Király Csaba)
Mihi autem adhaerere (73/72. zsoltár), (S 37, LW J 23)
De profundis (130/129. zsoltár), (S 16/2, LW J 45) - szóló: Laborfalvi Soós Béla
Mein Gott, der ist mein Hirt (23/22. zsoltár), (S 15/1, LW J 10) - szóló: Komáromi Márton
Domine salvum fac regem (20/19. zsoltár), (S 23, LW J 8) - szóló: Komáromi Márton
Improvizáció (Király Csaba)
Laudate Dominum (116. zsoltár), (S 15/a, LW J 6) - szóló: Komáromi Márton, Bubnó Lőrinc,
Laborfalvi Soós Béla és Pechan Kornél

 

18:00  Szokolay Balázs és Szőke Diána zongoraestje

Műsor:

Liszt: Karácsonyfa – részletek, négykezes verzió (S.613)
Liszt: 123. Petrarca szonett (Années de Pèlerinage, II. kötet), (S.161) - Szőke Diána
Liszt: Részletek az Années de Pèlerinage I. kötetéből
Chopin-Liszt: Hat lengyel dal – Szokolay Balázs
Liszt: Un sospiro (Három Koncertetüd, No. 3.), (S.14)
Liszt: Ab irato (S.143)
Liszt: Consolations (S.172) - részletek
Liszt: E-dúr polonéz (S.223)
Liszt: 2. magyar rapszódia – négykezes verzió (S.621)

 

Október 8.

11:00  Kamarakoncert

Előadók:

Szűcs Attila (ének), Trio Duecento Corde (Tallián András – hegedű, Tallián-Nagy Ibolya – cselló, Szabó Ferenc János – zongora)

Műsor:

Liszt: Die Zelle in Nonnenwerth (ének-zongora, 1. verzió) (1841) LW.N6a
Liszt: Die Zelle in Nonnenwerth (szóló zongora, 2. verzió) (1841) LW.A81b
Liszt: Romance oubliée (brácsára és zongorára) S.132
Liszt: Die Zelle in Nonnenwerth (ének-zongora, 4. verzió) (1858) LW.N6d
Lassen: Wieder möcht' ich dir begegnen op. 58/1
Lassen: Ich ging hinaus op. 58/2
Lassen: Du meiner Seele op. 58/3
Liszt: Tristia - Vallée d'Obermann (Edouard Lassen átirata zongorás trióra) (1880?) LW.D18
Liszt: Die Zelle in Nonnenwerth (cselló-zongora verzió) (1883) LW.D21

18:00  Új Liszt Ferenc Kamarakórus, vez. Nemes László Norbert, km. Novák Anikó

Műsor:

Liszt: Invocation (Années de Pèlerinage I. kötet), (S.173/1) – Novák Anikó (zongora)
Liszt: Ave Maria (S.20/1) - kórusmű (SATB)
Lassus: Psalmi Davidis poenitentiales Psalm 130 (De profundis clamavi ad te, Domine) - kórus
Lassus: Psalmi Davidis poenitentiales Psalm 51 (Miserere mei, Deus, secundum magnam
misericordiam team) - kórus
Liszt: Pater Noster (S.21) - kórusmű (TTBB)
Liszt: Hymne de l'Enfant à son Réveil (S.173/6) - kórusmű zongorakísérettel
Liszt: Bénédiction de Dieu dans la solitude (Harmonies poétiques et réligieuses), (S.173/3)
– Novák Anikó (zongora)


Október 15.

11:00  Szilasi Alex zongorahangversenye

Műsor:

Liszt: Csárdás Obstinèe (S.618)
Liszt: Orage (Années de Pèlerinage, I. kötet) (S.160)
Liszt: Funérailles (Harmonies poétiques et réligieuses) (S.173)
Rossini-Liszt: Tell Vilmos nyitány (S.552)
Liszt: 12. Magyar rapszódia (S.244)

18:00  Mocsári Károly zongoraestje

Műsor:

Liszt: Funérailles (S.173/7)
Liszt: 5. Magyar rapszódia
Liszt: Obermann völgye (S.156/5)
Liszt: Első elfelejtett keringő (Valse oubliée, S.215/1)
Debussy: La plus que lente
Liszt: 16. Magyar rapszódia (S.244)
Bartók: Szvit (Op. 14)
Bartók: Allegro Barbaro

 

Október 21.

18:00  Farkas Gábor és Takács Zoltán hangversenye

Műsor:

Gounod-Liszt: Keringő a Faust című operából (S.407)
Schumann-Liszt: Widmung (S.566)
Schumann: Karnevál

(Farkas Gábor – zongora)

Liszt: A három cigány (S.383)
Liszt: Gyászgondola (S.134)
Liszt: Grand Duo Concertante (S.128)

(Farkas Gábor – zongora, Takács Zoltán – hegedű)

 

Október 22.

11:00  Klukon Edit és Ránki Dezső kétzongorás hangversenye

Műsor:

Liszt: Dante szimfónia – kétzongorás szerzői változat (S.648)
Liszt: Via Crucis – négykezes szerzői változat (S.583)

16:00  a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszakának hangversenye

Műsor:


Liszt: Funérailles- Ayumu Yamanaka
Schubert-Liszt: Ständchen és Liszt: Mazeppa- Vida Mónika Ruth
Bellini-Liszt: Réminiscences de Norma- Kocsis Krisztián
Liszt: B-A-C-H fantázis és fúga- Váradi László
Liszt: Dante-szonáta- Ránki Fülöp

 

Október 29.

11:00  Lajkó István zongorahangversenye

Műsor:

Mosonyi-Liszt: Fantázia a Szép Ilonka című opera témáira (S.417)
Zichy-Liszt: Valse d'Adéle (S.456)
Wagner-Liszt: O du mein holder Abendstern (S.444)
Bellini-Liszt: Norma reminiszcenciák (S.394)
Liszt: Gyászgondola – 2. változat (S.200/2)
Liszt: Álmatlanul. Kérdés és felelet (S.203)
Liszt: Sancta Dorothea (S.187)
Liszt: Rondeau fantastique egy spanyol témára (S.252)

18:00  Nagy Péter zongorahangversenye

Műsor:

Schubert: B-dúr szonáta (D.960)
Schubert-Liszt: Wasserfluth, Täuschung (S.561)
Liszt: Hangnemnélküli bagatell (S.216a)
Liszt: Magyar gyors induló (S.233)

 

 

Rendkívüli nyitva tartás szeptember 24-én
2016.09.24

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy szeptember 24-én múzeumunk forgatás miatt csak 9:00-14:00 közt tart nyitva.

Megértésüket köszönjük.

Sikerrel zajlott a Liszt Múzeumok találkozója
2016.09.13

2016. szeptember 10-én nemzetközi Liszt Múzeum találkozóra került sor a Régi Zeneakadémia Kamaratermében, a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum megnyitásának 30. évfordulója alkalmából. A rendezvény a Filharmónia Magyarország Kft. által rendezett Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyhez kapcsolódott, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont, valamint a Filharmónia szervezésében. A találkozón hazai és külföldi Liszt -emlékhelyek képviselői vettek részt, előadásokat tartottak az országukban működő Liszt-kultuszról.  Előadást tartott Dr. Evelyn Liepsch, a Klassik Stiftung Weimar Goethe- und Schiller-Archiv tudományos munkatársa a weimari Liszt-emlékházról, mely nem sokkal Liszt Ferenc halála után nyílt meg. Martin Czernin, a raidingi Liszt Emlékház és az eisenstadti Landesmuseum tudományos munkatársa, Thomas Mersich, a raidingi Liszt-fesztiválok főszervezője bemutatták a raidingi Liszt-emlékházat és a hangversenyközpontban működő aktív koncertéletet. Hans Emmert a Schillingsfürst kastélyban látható Liszt emlékszobáról beszélt, Constantin von Schillingsfürst herceg pedig a Liszthez több szálon kötődő Hohenlohe-Schillingsfürst család történetéről. A Liszt Ferenc Emlékmúzeum alapító igazgatója, Eckhardt Mária a múzeum alapításának körülményeiről és az 1986-2009 közti időszakról beszélt. A múzeum jelenlegi igazgatója, Dr. Domokos Zsuzsanna az igazgatósága alatti évekről tartott előadást (2009-től napjainkig), a múzeum sokrétű tevékenységeiről. Az előadások angol nyelven hangzottak el, a részvétel mindenki számára ingyenes volt. A tervek szerint ez az esemény csak a kezdete a Liszt-emlékházak közti együttműködésnek, a későbbiekben még több közös rendezvényre lehet számítani.

LISZT MÚZEUMOK TALÁLKOZÓJA
2016.09.10

Maribori Liszt kiállítás
2016.08.12

Örömmel értesítjük látogatóinkat, hogy Franz Liszt, Small European Tour („Liszt Ferenc, kis európai turné”) címmel kiállítás nyílt 2016 június 10-én a Pokrajinski Muzej Mariborban, Szlovéniában (maribori Helytörténeti Múzeum). A kiállítás a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont közreműködésével valósult meg, 2017 áprilisáig látogatható. A maribori kiállításon a Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteményéből is szerepelnek tárgyak, egy Liszt szobor és egy koszorúszalag a zeneszerző tulajdonából. A Liszt-kiállítás apropója, hogy idén ünneplik a 170. évfordulóját annak a koncertnek, melyet Liszt Ferenc adott a maribori kastély lovagtermében.

A Pokrajinski Muzej Maribor szervezésében 2016 októberében Liszt Ferenchez kapcsolódó konferencia is lesz, Europe in the time of Franz Liszt címmel, melyen múzeumunk munkatársai is részt vesznek.

A kiállításról ITT találnak részletesebb leírást.

Múzeumpedagógia foglalkozás
2016.07.07

Július 7-én Balázs János zongoraművész múzeumpedagógiai koncert-előadást tartott gyerekeknek. A diákok a Derkovits Gyula Általános Iskolából (85 fő + tanárok) és a párkányi Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolából (39 fő + tanárok) jöttek, s hozzájuk csatlakozott néhány, a művész törzsközönségéhez tartozó család is. Nagy örömünkre szolgál, hogy összesen körülbelül 170 gyereket láthattunk vendégül ezen a napon. A Liszt Ferenc Emlékmúzeumot a múzeum munkatársai mutatták be a gyerekeknek, interaktív, játékos módon. A foglalkozások a VI. kerületi Terézváros Önkormányzat támogatásával valósultak meg.

A foglalkozásról képeket ITT láthatnak.

Idén is tartalmas műsorral vártuk a Múzeumok Éjszakája közönségét
2016.07.07

Esztergomi Liszt Hét - 2016. augusztus 21-28.
2016.07.07

Idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Esztergomi Liszt Hét. A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket erre a programokban bővelkedő hétre.

Részletes, letölthető programfüzetet ITT találnak, valamint a Liszt Ferenc Társaság oldalán olvashatnak az eseményről.

Nyitva tartás július 2-án, szombaton
2016.07.01

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a Múzeum július 2-án 9-14 óra között tart yitva.

Múzeumok Éjszakája
2016.06.25

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy június 14-én megkezdtük a Múzeumok éjszakájára szóló karszalagok árusítását. Felnőtt karszalag 1500 Ft., gyerekeknek (6-18 éves korig) 600 Ft.


Rendkívüli nyitva tartás 2016. május 28-án
2016.05.28

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Liszt Ferenc Emlékmúzeum 2016. május 28-án 9:00-13:00 óra közt tart nyitva, utána technikai okok miatt bezárunk.

Új időszakos kiállítás nyílik a Liszt Múzeumban
2016.05.12

„Uralkodók Liszt Ferenc körében” címmel a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban 2016. május 12-én kiállítás nyílik Watzatka Ágnes és Békéssy Lili közreműködésével. A kiállítás 2017 májusáig lesz látogatható.

Mit láthatunk ezen a kiállításon?

Mindenekelőtt Liszt királyi barátainak arcképét, és a helyszíneket, ahol ezek a barátságok vagy futó találkozások létrejöttek. Olvashatjuk Károly Sándor weimari nagyherceg baráti levelét, Augusta porosz hercegnő, később német császárné megható sorait, IV. Frigyes Vilmos vagy III. Napóleon köszönetnyilvánításait. Néhány különleges okiratot is szemügyre vehetünk: Liszt karnagyi kinevezését a weimari udvarhoz, a francia Becsületrend oklevelét, a pápai Szent Gergely-rend oklevelét és nem utolsó sorban az osztrák birodalmi vaskorona-rend díszes okmánysorozatát.

A kiállítás különlegességét a tárgyak képezik: eredeti rendjelek, ikerpárjai azoknak, amelyeket Liszt kapott és viselt, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum jóvoltából, kiegészítve az Iparművészeti Múzeum idevágó különleges használati tárgyaival.

A kiállítás legfontosabb anyagát mindemellett a Liszt Ferenc kottatárából származó nyomtatott és kéziratos zeneművek képezik, amelyekben díszes ajánlások emlékeztetnek Liszt koronás barátaira, jótevőire, támogatóira.

A kiállítás megnyitója 2016. május 12-én este 18 órakor, a Régi Zeneakadémia Kamaratermében lesz. A megnyitón Lajkó István zongoraművész játszik.

„A múlt emlékeinek ápolása akkor is kötelességem lenne, ha nem lelnék nagy vigasztalást benne.” (Augusta, száz-weimar-eisenachi hercegnő)

Cseh és svéd tárlatvezető készülékek
2016.05.07

Kedves látogatók!

Mostantól az audioguide tárlatvezető készülékek a megszokott angol, német, holland, francia, olasz, spanyol, lengyel, orosz, japán, kínai és koreai nyelveken túl cseh és svéd nyelven is elérhetőek 700 Ft-ért.

Audioguide-jaink bevezetőibe ide kattintva lehet belehallgatni.

Magyar dalok Liszt Ferenc budapesti kottatárából
2016.04.29

Rendkívüli koncerttel várjuk kedves vendégeinket április 29-én 18 órára a Régi Zeneakadémia Kamaratermébe. A Zeneakadémia oratórium- és dalének szakos növendékei Liszt Ferenc budapesti kottatárából származó dalokat adnak elő, melyek szinte soha nem kerülnek előadásra. A dalokon kívül néhány szóló zongoradarab is hallható lesz Szabó Ferenc János előadásában, aki a műsort összeállította és növendékeket zongorán kíséri. Az énekes előadók a Zeneakadémia oratórium- és dalének MA tanszakának 1. és 2. évfolyamos hallgatói. Ezzel a programmal arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a múzeumban jelenleg zajlik Liszt teljes könyv- és kottatárának digitalizálása és a hagyaték hamarosan online is megtekinthető lesz. A koncert a Zeneakadémia ének tanszékének és a Liszt Ferenc Emlékmúzeumnak közös rendezvénye.

A részletes programot az alábbi linkeken találják meg:

http://lisztmuseum.hu/hu/esemenyek/269/

http://zeneakademia.hu/hu/egyetemi-programok/-/program/magyar-dalok-liszt-ferenc-hagyatekaban-20160429-1800

A belépés ingyenes a terem befogadóképességének határáig.

Újabb eredeti dokumentummal bővült gyűjteményünk
2016.04.28

A Liszt Múzeum Alapítvány nemrégiben megvásárolt egy 1846-os eredeti plakátot Liszt Ferenc bécsi koncertjéről. A vásárlást Dr. Vigh Andrea, rektorasszony és Lantos István zongoraművész támogatása tette lehetővé.

Liszt útja Svájcban – turisztikai program a Lisztomanias International szervezésében
2016.04.21

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy a Lisztomanias International 2016. június 29 – július 8. közt utazást szervez Franciaországból Svájcba. A busz utazás állomásai azok a helyszínek, ahol Liszt és Marie d’Agoult is jártak együtt 1835-ben (a Zarándokévek: Svájc zongoradarabjainak helyszínei): Párizs – Belfort – Basel – Genf – Fribourg – Basel – Párizs. A zenetörténeti-kultúrtörténeti kirándulás koncerteket, előadásokat, városnézést is magába foglal. Az idegenvezetés elsősorban franciául lesz, de németül és angolul beszélő vendégeket is szívesen látnak.

Információ itt érhető el, valamint a Lisztomanias International honlapján (Voyage Lisztomanias en Suisse: Année de Pélerinage 1 du 29 juin au 8 juillet 2016):

Részletekről érdeklődni az út szervezőjénél, Alain Rechnernél lehet.

 

Új virtuális kiállítás a honlapunkon - Erkel Ferenc, a Zeneakadémia igazgatója
2016.04.14

Örömmel értesítjük vendégeinket, hogy a 2010-ben megrendezésre került Erkel Ferenc, a Zeneakadémia igazgatója című időszaki kiállításunk virtuális változata elérhető a honlapunkon. A kiállítás a Zeneakadémia első éveit mutatja be, Erkel Ferencet mint igazgatót és zongoratanárt, és természetesen Erkel és Liszt kapcsolatáról is hasznos információkat tudhatnak meg az érdeklődők. A 2010-es kiállításunkat Dr. Domokos Zsuzsanna igazgató rendezte, Szőnyiné Szerző Katalin közreműködésével. A virtuális alkalmazást Török Márton és Török Miklós programozta, az eredeti kiállítás nyomán a virtuális változatot Peternák Anna készítette.

A kiállítás itt érhető el.

Patrick Fayad zongoraművész nagysikerű koncertje
2016.03.23

2016. március 19-én a Liszt Múzeum matinéján az idei Frankofón fesztivál keretében a libanoni származású, Párizsban élő Patrick Fayad zongoraművész, France Clidat egykori tanítványa adott nálunk nagy sikerű hangversenyt telt ház előtt. A hangverseny előtt Noel Fattal őexellenciája, Libanon magyarországi nagykövete mondott üdvözlő beszédet magyarul, arabul és franciául, melyben Liszt nemzetközi szellemiségét emelte ki. A családias hangulatú, magas színvonalú hangversenyt  őexellenciája Éric Fournier, Franciaország nagykövetén kívül mintegy tíz ország magyarországi nagykövete tisztelte meg jelenlétével, valamint Hervé Ferrage, a Francia Intézet igazgatója, és a vendéglátók közül Dr. Vigh Andrea rektor és Dr. Fekete Gyula rektorhelyettes. A hangversenyt a Zeneművészeti Egyetem Liszt Ferenc Emlékmúzeuma, Magyarország Libanoni Nagykövetsége és a budapesti Francia Intézet rendezte.

Patrick Fayad matinékoncertje
2016.03.19

Kedves Közönségünk!

Múzeumunk idén is részt vesz a Frankofón fesztiválon, melynek keretében március 19-én matinékoncertünk vendége Patrick Fayad zongoraművész.

 

Ünnepi nyitva tartás
2016.03.10

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy ünnepi nyitva tartásunk az alábbiak szerint alakul:

március 12. NYITVA
március 13. ZÁRVA
március 14. NYITVA
március 15. ZÁRVA
március 16-ától NYITVA a szokásos nyitva tartás szerint

Liszt Herenden
2016.03.10

2016. március 9-én megnyílt a Képzőművészek Liszt életében kiállításunk új változata a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban. A megnyitón beszédet mondott Dr. Vigh Andrea rektor, Dr. Domokos Zsuzsanna igazgató és Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, ezután Dr. Vigh Andrea hárfán Debussy műveket adott elő. A kiállításmegnyitót nagy érdeklődés kísérte, hiszen ezzel a rendezvénnyel kezdetét vette a két intézmény, Zeneakadémia és a Herendi Porcelánművészeti Múzeum együttműködése, mely a jövőben még más programokkal is folytatódni fog.

A kiállítást a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársai hozták létre a Herendi Porcelánművészeti Múzeum kollégáinak segítségével. Tematikailag követi a Liszt Ferenc Emlékmúzeum 2014-2015-ben rendezett kiállítását (Képzőművészek Liszt életében, kurátor: Peternák Anna, installálás: Farkas Csilla), azonban teljesen más eredeti tárgyak kerültek bemutatásra, mint a korábbi tárlaton; például néhány eredeti Strobl Alajos bronz szobor is megtekinthető, a Strobl Alajos Emlékhely Alapítványnak és a szobrászművész unokáinak, Stróbl Mátyásnak és Dr. Stróbl Alajosnak jóvoltából. Ezenkívül a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből látható egy díszalbum, és egy speciális Liszt-ereklye: a zeneszerző egy hajfürtje. A Herendi Porcelánművészeti Múzeum saját gyártmányú, zeneszerzőket ábrázoló porcelán szobrokat is elhelyezett a vitrinekben. A színes tablók kifejezetten erre a herendi kiállításra készültek, mely Liszt képzőművészekkel kapcsolatos élményeit mutatja be.

„Képzőművészek Liszt életében” c. kiállítás Herenden
2016.03.09

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum 2014-es időszaki kiállítása „Képzőművészek Liszt életében” címmel (kurátor: Peternák Anna, installáció Farkas Csilla, az interaktív programok bevonásával (km. Avar Katalin, Török Márton, Török Miklós, Mona Dániel, Békéssy Lili)  tabló kiállítás formában ismét megtekinthető lesz Herenden március elejétől.  Strobl Alajos unokáinak, Stróbl Mátyásnak és Dr. Stróbl Alajosnak, illetve Strommer Pálnak köszönhetően eddig magántulajdonban lévő Strobl szobrok is fogják díszíteni a kiállítást.

MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAM a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban
2016.02.26

A március 12. esti koncert elmarad
2016.02.26

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a március 12-én 19 órára meghírdetett Liszt-Satie koncert technikai okok miatt nem kerül megrendezésre. A megváltott jegyeket 2016. március 19-ig válthatják vissza. Megértésüket köszönjük.

Találkozások Liszt Ferenccel - A Liszt Ferenc Társaság és a Zeneakadémia közös koncertje
2016.02.24

Találkozások Liszt Ferenccel - A Liszt Ferenc Társaság és a Zeneakadémia közös koncertje
2016.01.27

WATZATKA ÁGNES: LISZT FERENC A VIGADÓ SZÍNPADÁN
2016.01.22

WATZATKA ÁGNES: LISZT FERENC A VIGADÓ SZÍNPADÁN

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum új kiadványt kínál Liszt barátainak


Milyen volt az ifjú Liszt, és milyen az érett művész? Mikor és mit játszott? Hogyan öltözött, hogyan viselkedett a színpadon? Hogyan tartott próbát, hogyan vezényelt? Hogyan vélekedett a magyar zenei életről, a magyar művészekről és mecénásokról? Kikkel kötött barátságot?

Ezekre és hasonló kérdésekre keresve a választ, a könyv lapjain kibontakozik előttünk a 19. századi magyar főváros élete, zenei körülményei és szokásai. Liszt Ferenc hangversenyeiről olvasva megismerkedünk a romantikus korszellemmel, a művészetről vallott korabeli felfogással, és nem utolsó sorban Liszt Ferenccel, a haladó és mindig újító művésszel, aki nemcsak zenei zsenialitásával, hanem emberi kedvességével, nagylelkűségével és jótékonyságával is lenyűgözte a magyar főváros lakóit.

A 148 oldalon 96 színes képet tartalmazó, elegáns kivitelezésű könyv a Liszt Múzeum pénztárában kapható. Ára 2800 Forint.

 


Liszt műveinek legendás tolmácsolója, Cziffra György tiszteletére rendeznek fesztivált
2015.12.15

„Cziffra György egész élete és munkássága ékes bizonyítéka annak, hogy nehéz életkörülmények ellenére kitartással, szorgalommal és tehetséggel elérhető a világkarrier, hazai- és nemzetközi elismerés.” – olvashatjuk a 2016 februárjában megrendezésre kerülő I. Cziffra György Fesztivál sajtóanyagában. A világ egyik leghíresebb magyar származású zongoristájára emlékező, minden túlzás nélkül összművészetinek nevezhető fesztivál programjainak a MOM Kulturális Központ ad otthont. A nagyszabású rendezvény megálmodója és művészeti vezetője a Liszt Ferenc-díjas zongorista, Balázs János.

Február 25–28 között minden este jeles művészek lépnek színpadra egy-egy koncert keretében. Valamennyi hangversenyen a 19. századi zeneirodalomnak, Cziffra György fő repertoárjának műveit hallhatja a közönség. Az estek műsorvezetője, a fesztivál háziasszonya Mohácsi Szilvia lesz. Az „Ágyúk és virágok” alcímű koncerten a zene mellett részletek hangzanak el Cziffra önéletrajzi regényéből, a 26-i hangversenyen a zongorista rokona, Andrássy László segít megismerni Cziffrát, „Az ember”-t, másnap „A kávéházak és bárok virtuóz”-ának tiszteletére a 40-50-es évek örökzöld melódiái és Liszt magyar rapszódiái csendülnek fel, végül 28-án a gálakoncert igazi „Hommage à Cziffra” lesz. Fellép többek közt Hegedűs D. Géza, Vásáry Tamás, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly, Sárik Péter, Berkes Balázs, Malek Andrea, Balázs János, Kállai Kis Ernő, Kelemen Barnabás, Szakcsi Lakatos Béla, Snétberger Ferenc, Záborszky Kálmán, Kokas Katalin, Lajkó Félix és Kokas Dóra, közreműködik a Szent István Király Szimfonikus Zenekar.

„Fontos és hiánypótló feladat, hogy azok a mára világhírűvé vált zongoraművészek, akik tanulhattak Cziffra Györgytől, vagy a zongoraművész szellemi örökösei, átadják a következő zongorista generációnak mindazt, amit a mestertől elsajátítottak.” – ennél jobb összefoglalás nem is kell a háromnapos, február 19–21. között megrendezésre kerülő mesterkurzushoz, ahol 18 hallgató vehet majd egy-egy órát négy kiváló és nagynevű zongoristától, Vásáry Tamástól, Balázs Jánostól, Dráfi Kálmántól és Mocsári Károlytól. Jelentkezni január 20-ig lehet. Részletek itt találhatók. Országos Cziffra György Zenei Versenyt is rendeznek majd, ahol minden magyar állampolgár jelentkezhet, aki 1996 és 2004 között született. Erről további részletek februárban várhatók. A gyerekek sem maradnak program nélkül: 28-án hangszerbemutató és hangszerválasztó várja őket, ahol testközelből is megismerkedhetnek a hárfával, a gitárral, a hegedűvel és a csellóval. A januárban kihirdetésre kerülő „Az én zenemanóm” rajzpályázaton pedig a fantáziájukat mérhetik össze a gyerekek.

Az összművészet jegyében kiállítás is lesz: a Magyar Ezüst Érdemkereszt-díjas grafikus, Gyügyi Ödön Felhőkarcok című tárlata, valamint egy installáció, amely Cziffra György eleddig publikálatlan, magángyűjteményéből származó fotóiból áll. A gasztronómia is képviselteti magát. A Cziffra-szelet és a Cziffra-kávé a fesztivál teljes időtartama alatt megkóstolható lesz.

 

További információk a cziffrafesztival.hu oldalon.

Ünnepi nyitva tartás
2015.12.14

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy ünnepi nyitva tartásunk az alábbiak szerint alakul:

december 24-27.     ZÁRVA
december 28-30.     NYITVA
december 31.- január 1.     ZÁRVA
január 2.      NYITVA
január 3.      ZÁRVA
január 4-től   NYITVA

Albanói Liszt-Fesztivál
2015.12.07

Felhívjuk Olvasóink szíves figyelmét az Albanóban hamarosan kezdődő Liszt fesztivál programjaira! A részletekről ITT olvashatnak.

Alan Walker Liszt-reflexiók című könyvének bemutatója a Zenetudományi Intézetben
2015.12.05

Tájékoztató múzeumunk 2016. január 1-től érvényes árairól
2015.12.03

Goldmark konferencia a Zenetudományi Intézetben
2015.11.26

Goldmark Károly halálának 100. évfordulója alkalmából az MTA BTK Zenetudományi Intézet 20-21. Századi Magyar Zenei Archívuma nemzetközi konferenciát rendez Exoticism, Orientalism and National Identity in Musical Theatre címmel, 2015. december 11-én és 12-én.  Felhívjuk vendégeink figyelmét, hogy Liszthez kapcsolódó előadás is lesz a programban, és minden előadást érdemes meghallgatni, hiszen különleges, speciális témákat járnak körbe, a Liszt-kortárs Goldmark műveiről, a zeneművészetben megjelenő orientalizmusról és nemzeti identitásról.


A konferencia részletes programja ITT tekinthető meg a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum honlapján.

A helyszín:
Zenetudomány Intézet
1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.

Ránki Fülöp Liszt-napi matinékoncertjéről írás jelent meg az Élet és Irodalomban
2015.11.25

Kedves Vendégeink figyelmébe ajánljuk Csengery Kristóf kitűnő írását Ránki Fülöp nagy sikerű, teltházas Liszt-napi matinékoncertjéről, mely az Élet és Irodalom LIX. évfolyamának 43. számában (2015. október 22.) olvasható.

 

Csengery Kristóf: Szellemidézés

(Ránki Fülöp Liszt-matinéja – Régi Zeneakadémia kamaraterme, október 17.)

 

Néhány nappal Liszt Ferenc születésnapja (október 22.) előtt, múlt szombaton a Zeneakadémia
Liszt Múzeuma Liszt-napot hirdetett meg a Vörösmarty utcai Régi Zeneakadémia
kamaratermében: egynapos fesztivált rendeztek délelőtti, délutáni és esti koncerttel, a
zeneszerző műveiből összeállított műsorokkal. Magam a három esemény közül a matinén,
Ránki Fülöp hangversenyén lehettem jelen, amelyet, az igazat megvallva, akkor is
meghallgattam volna, ha nem a Liszt-nap keretében zajlik, sőt bármilyen műsor alkalmas lett
volna arra, hogy a húszesztendős művész fellépésére vonzzon. Ránki Fülöpöt korábban is
hallottam már, tehetségének dimenzióira azonban szinte pontosan egy évvel ezelőtt, Messiaen
Des canyons aux étoiles című kompozíciójának Rácz Zoltán vezényelte, zeneakadémiai
előadásán eszméltem rá. Az egész estét betöltő mű a Concerto Budapest és az UMZE
Kamaraegyüttes közös hangversenyén hangzott fel, a darabban szereplő, versenymű
nehézségű zongoraszólam gazdája Ránki Fülöp volt, aki nemcsak a játszanivaló technikai
nehézségét győzte magától értődő fölénnyel, de a mű zeneiségével is olyan természetesen és
egyszersmind kitárulkozó szuggesztivitással azonosult, amely lenyűgözte a jelenlévőt. Ott és
akkor őt hallgatva rendkívüli tehetségű muzsikust ismerhettem meg, olyat, akinek hangszeres
rátermettsége, szuggesztivitása, elhivatottsága csak a hetvenes évek nagy magyar triászáéhoz
hasonlítható. Ha az ember ilyen élmény részese, ezt követően természetesen keresi az újabb
találkozás lehetőségét.

Ránki Fülöp a matiné műsorát jelentős részben Liszt kései terméséből válogatta. Jelentős
részben, mert a megszólaltatott művek többsége az idős zeneszerző műhelyéből került ki –
Epithalam (1872); Sancta Dorothea (1877); Récueillement (1877); Pater noster a Rosarióhoz
Dukay Barnabás átiratában (1879); Schlaflos! Frage und Antwort (1883); Négy elfelejtett keringő
(1881–84); En rêve (1885) –, de a többi alkotás is a zeneszerző érett korszakát képviselte: Les
morts (1859), a La notte (1866). Az 1849/50-es keletkezésű Consolations-sorozat nem tartozik
ugyan a kései Liszt-művek korpuszához, transzcendens áhítatával azonban azt előlegezi.
Ilyenformán a teljes műsor egyetlen összefüggő zenei egységként volt értelmezhető (Ránki az
általa írt bevezetőben jelezte is, hogy a művekből kompozíciót kívánt létrehozni), s ezt a
homogeneitás-érzetet a művész tovább fokozta azzal, hogy a mintegy másfél órás válogatást
szünet nélkül, egyvégtében adta elő, a közönséget arra kérve, hogy az egyes művek után ne,
csak az esemény legvégén tapsoljon.

Különleges légkör alakult ki így. Elsősorban persze azért, mert a művek maradéktalanul illettek
egymáshoz: legtöbbjükben közös volt a gondolatok súlya, a komolyság, a befelé forduló,
elmélkedő karakter, az emelkedettség, a spiritualitás, sőt az istenkereső magatartás zenei
megnyilvánulása. Mindez korántsem mellékes, sőt nagyon fontos: azt jelzi, hogy aki a műsort
összeállította, érti Lisztet, tudja, mit mivel érdemes társítani, hogy a megszólalásmódok ne
oltsák ki egymást (ebbe a válogatásba például nagy hiba lett volna beleilleszteni egy Magyar
rapszódiát). A döntő azonban ezúttal nem a mit, hanem a hogyan kérdése. Ránki Fülöp igazi,
méltó Liszt-játékos. Ilyenből nagyon kevés akad a világon. Azért van ez így, mert két olyan
tényezőnek kell együtt megjelennie, amely ritkán találkozik, szinte taszítja egymást: az egyik a
diadalmasan tökéletes hangszeres technika, amely nem ismer nehézséget (de – vigyázat! –
nem is hivalkodik), a másik a gondolkodás- és kifejezésmódnak az a fajta mélysége és
koncentráltsága, amely csak akkor születhet meg, ha az előadó világnézeti közösséget is vállal
a megszólaló darabokkal és szerzőjükkel. Ez a kettő így, együtt csak igen ritkán valósul meg.
(Nem akarom most provokatív módon hosszan sorolni azokat, akiket a világ rendszeresen
ünnepel vagy ünnepelt a múltban Liszt élvonalbeli előadójaként, magam azonban úgy vélem,
hogy ha komolyan vesszük a dolgokat, a szóban forgó művészek soha, egy percig sem voltak
igazi Liszt-játékosok.) Egy a lényeg: mostantól számomra Ránki Fülöp a legméltóbb Lisztelőadók
egyike.

Zongorajátéka ezen a délelőttön tökéletesnek volt mondható. Egyetlen hang sem akadt, amely
felé ne fordult volna a legteljesebb figyelemmel és odaadással, maradéktalan hitellel volt képes
lelket lehelni a legszikárabb egyszólamú balkéz-dallamokba is, miközben győzedelmesen uralta
a legbriliánsabb technikájú vagy épp szimfonikus szakaszokat. Ujjai alatt a faktúra plasztikus, a
szólamok tisztán kihallhatók, billentése a magasban kristályosan cseng, a mélyben ércesen
zeng. Állóképessége imponáló, a hangszeren mindent tud, ami ezekhez a művekhez kell (és
van-e a zongorairodalomnak ennél nehezebb fejezete?), ám ez a tudás nem ismeri az
erőfeszítést: magától értődően hat. Ez az a pont, amely megnyitja a lehetőséget a
spiritualizálódás felé. Aki legyőzte a gravitációt, képessé válik a repülésre. Ránki Fülöp az
egész hangversenyt emelkedett és végsőkig koncentrált lelkiállapotban játszotta végig, s ettől
az atmoszféra szertartásszerűvé vált és telítődött misztikummal. Újra és újra azt éreztem, a kis
termet zsúfolásig megtöltő közönség szerencsés tagjaként szellemidézés részese vagyok, a
szó legnemesebb értelmében. Mert méltó módon hívták és szólították, Liszt, a zenetörténet
egyik nagy szelleme ezen a délelőttön az általa megalkotott hangokban valóban megjelent
előttünk.

Tallián Tibor könyvének bemutatója
2015.11.19

2015. november 19-én a Balassi Könyvkiadóval együtt egy olyan új könyvet mutatunk be, mely a 19. századi magyar zenetörténet alapvető irodalmához tartozik. A Magyar Nemzeti Színház első számú szopránénekesnőjének, a Pesti Magyar Színház szólistájának és nyugat-európai színházak ünnepelt primadonnájának életpályája mögött a reformkori Magyarország kibontakozó zeneéletének izgalmas eseményeit követhetjük nyomon a Zeneakadémia professzorának, volt tanszakvezetőjének  lebilincselő leírásában.

Három különleges koncerttel ünnepeltük Liszt Ferenc születésnapját
2015.10.21

Évek óta hagyomány a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban, hogy Liszt Ferenc születésnapjához, október 22-éhez legközelebb eső szombati napon nemcsak matinékoncertet, hanem egy délutáni és esti koncertet is rendezünk a zeneszerző tiszteletére. Idén erre október 17-én szombaton került sor: három szép koncertet hallgathattak az érdeklődők, mindhárom esetben kizárólag Liszt műveiből állt össze a műsor.

 

Délelőtt a Zeneakadémia zongora szakának tehetséges hallgatója, ugyanakkor már világjáró művész, Ránki Fülöp játszott egy nagyon mély, filozofikus tartalmú műsort, mely inkább elmélkedés volt, mint hagyományos felépítésű koncert. A hangverseny iránt különösen nagy volt az érdeklődés, a Kamaraterem teljesen megtelt közönséggel.

Délután a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus lépett fel változatos hangszerösszeállítású műveket előadó kamaraművészekkel (hárfa, cselló, zongora, brácsa, hegedű). A színes műsorban elhangzottak alig ismert alkotások is (pl. Heilige Nacht). A művészek a műsort Liszt szakrális kórusműveiből, dalaiból, kamaraműveiből állították össze.

 

Este pedig a Zeneakadémia Liszt díjas zongoraművész-tanára, Farkas Gábor játszott Liszt zongoraműveket, amelyek nagy része kötődött a mester itáliai élményeihez. Az elvarázsoló, szenvedélyes és meghitt muzsikálás a születésnapi ünnepség méltó kicsengése volt, melyet a közönség lelkes tapssal, emelkedett hangulatban köszönt meg.


Új szerzemény: Lisztet ábrázoló plakett került a múzeum tulajdonába
2015.10.15

Örömmel értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Zeneakadémia alapítványának támogatásával sikerült megvásárolni egy különleges, Lisztet ábrázoló plakettet, mely ezentúl látható lesz a Liszt Ferenc Emlékmúzeum állandó kiállításán. A plakett Lauchhammerben, öntödében készült, német származású, valószínűleg 1900 körül készülhetett, de az sem kizárt, hogy pár évtizeddel korábbi. Anyaga bronzírozott öntöttvas, és több is készült belőle. Ez a példány Tura János szabómester hagyatékából származik, aki Budapesten élt. A plakettet Élő Györgytől vásároltuk.

Sikeres volt a Mosonyi Mihály tiszteletére rendezett emléknap a Liszt Múzeumban
2015.10.08

2015. október 3-án szombaton egész napos ünnepséget rendezett a Liszt Kutatóközpont Mosonyi Mihály zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából. A délelőtti matinékoncerten Mosonyi Mihály és a szintén 200 éve született Robert Volkmann, a Zeneakadémia első összhangzattan és ellenpont tanára kamaraművei közül néhány került előadásra, a délutáni tudományos ülésszakon előadások hangzottak el Mosonyi Mihály műveiről, személyiségéről, koráról, este pedig Mosonyi és Liszt műveiből adott koncertet Kassai István és a Festetics vonósnégyes. A koncertek és az előadások iránt nagy volt az érdeklődés, jó hangulatban telt az emléknap.

A tudományos ülésszakot a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, Domokos Zsuzsanna szervezte, a konferencia a Kutatóközpont és Kutatókönyvtár munkatársainak részvételével, és meghívott előadók közreműködésével zajlott.

Először került sor olyan alkalomra, amelyen a Liszt Kutatóközpont több generációjának képviselői – tapasztaltabb kutatók és pályakezdő fiatalok – egymás után felszólalhattak, bemutatva a Liszt Kutatóközpont sokrétű, nemcsak Lisztre kiterjedő tudományos munkáját. Az ülésszakot Eckhardt Mária, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont alapító igazgatója vezette és moderálta. A Zeneakadémia Kutatókönyvtárának munkatársai szintén értékes előadásokkal járultak hozzá a nap sikeréhez, mutatva a közönségnek, hogy a könyvtár és a múzeum szoros együttműködésben dolgozik, jó kapcsolatot ápolnak egymással.

A koncerteken ritkán játszott, különleges kompozíciók hangzottak el Mosonyi műveiből, méltó emléket állítva a zeneszerzőnek és közvetlen kortársainak. Az esti koncerten elhangzott a-moll vonósnégyes felvétel előtt áll, a Festetics kvartett előadásában már három Mosonyi mű került rögzítésre. A délelőtti koncerten pedig többek között az első magyar dalciklust hallottuk, illetve a híres Ünnepi zenét zongora négykezes változatban, melyben Mosonyi a Szózatot dolgozta fel. A délelőtti koncert műsorát Elek Szilvia művésznő állította össze, és zongoraművészként is végig jelen volt a különböző műfajú kompozíciók előadásakor.

 

 

Mosonyi emléknap a Liszt Múzeumban
2015.10.03

Október 3-án a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Mosonyi Mihály emlékének tiszteleg. A 200 éve, 1815. szeptember másodikán született jeles zeneszerző és zenei publicista Liszt Ferenc egyik legkedvesebb magyarországi barátja volt.

A délelőtt 11 órakor kezdődő hangversenyen Mosonyi kamaraművei: triók, dalok, zongoraművek szólalnak meg Elek Szilvia, Kun Ágnes, Horváth Anikó és további közreműködők segítségével.

14 órakor tudományos ülésszakon vehetnek részt az érdeklődők, amelyen a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársai és néhány jeles Liszt- és Mosonyi-kutató vendég tart rövid előadást, felvillantva a sokoldalú zeneszerző tevékenységének egy-egy oldalát.

Az emléknap 19 órakor Kassai István és a Festetics vonósnégyes koncertjével zárul, amelynek műsorát Liszt és Mosonyi művekből állították össze az előadók.

A két hangverseny és a konferencia részletes műsora a Liszt Múzeum honlapján olvasható. A konferencia látogatása ingyenes, a hangversenyekre a múzeumban lehet jegyet igényelni. Kedves vendégeinket szeretettel várjuk.

 

Online is elérhető a Liszt Múzeum munkatársai által készített múzeumpedagógiai játék
2015.09.03

Örömmel értesítjük vendégeinket, hogy a Liszt Múzeum munkatársai által készített interaktív múzeumpedagógiai játék (melynek neve Château d’Amour, vagyis a Szerelem Kastélya) már a múzeum honlapjáról is elérhető, közvetlenül a főoldalról, a bal oldali menüsávból (a Virtuális túra alatt).

A játék eddig a múzeum érintőképernyős gépén volt csak kipróbálható, de most már online is játszhat vele bárki, korosztálytól függetlenül. Témájában és címében a Liszt Ferenc Emlékmúzeum jelenlegi időszaki kiállításához (A Don Sanche-tól a Via Crucisig - Liszt Ferenc európai útja Párizstól Budapestig) kapcsolódik, mely Liszt Ferenc egyetlen befejezett operáját (Don Sanche ou le château d'amour – Don Sanche avagy a szerelem kastélya) mutatja be elsőként. A játékosok varázskastélyban segíthetnek eligazodni egy ifjú lovagnak, akinek célja megtalálni a szép királylányt. Ehhez azonban minden teremben kérdésekre kell válaszolni, melyek Liszt Ferenchez, a múzeum gyűjteményéhez és főleg az újonnan nyílt időszaki kiállítás tematikájához kapcsolódnak. A múzeumi érintőképernyő felületén ujjal, a honlapról indított játékban pedig kurzorral bizonyos pontokat megérintve egyes tárgyak, élőlények mozogni kezdenek.

A játék elindítása:
1.    Először kattintson a múzeum főoldalának bal oldali menüsávjában megtalálható kastély ikonra vagy a Château d’Amour feliratra.
2.    Ezután egy kastély-rajz jelenik meg, amire ismét kattintani kell egyet.
3.    A következő képen látható kis lovag (=a játékos) a kurzor mozgatására leszáll a lováról és bemegy a kastélyba.
4.    A kastélyban egy ruhatáros páncél fogadja a lovagot – a kurzorral meg kell érinteni, ezzel mozgásba lendül, és közli a játékszabályokat.
5.    Ezek után már csak a játékszabályokat követve kell végigmenni a kastély termein, válaszolni a kérdésekre és közben kipróbálni az animált figurák mozgását.

Jó szórakozást kívánunk!

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársai

Ünnepi nyitva tartás
2015.08.15

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum nyitva tartása az alábbiak szerint alakul:

augusztus 20. zárva,

augusztus 21. nyitva

augusztus 22. nyitva

augusztus 23. zárva

Újabb Liszt honlapok kapcsolódnak egymáshoz
2015.07.29

Örömmel értesítjük kedves olvasóinkat, hogy a Raidingi Liszt emlékház honlapján megjelent a budapesti Liszt Múzeum munkatársainak látogatásáról szóló beszámoló, amely a két intézmény együttműködésének kezdetét jelenti. Újdonság, hogy mindkét múzeum honlapjáról közvetlenül elérhető a másik emlékhely weblapjának nyitóoldala.

Nyitva tartás július 11-én, szombaton
2015.07.04

A Liszt Múzeum szombaton, július 11-én, technikai okok miatt csak 9 – 14 óráig tart nyitva.

Matinékoncert - Nyári szünet
2015.07.02

MATINÉKONCERT— NYÁRI SZÜNET

Legközelebbi matinékoncert: 2015. szeptember 5.

Sveda Brigitta és Perényi Benjámin - zongora

 

Balázs János zongoraművész múzeumpedagógiai előadása
2015.06.23

Június 26-án 11:00-12:00 közt a Liszt Múzeum Kamaratermében Balázs János zongoraművész interaktív múzeumpedagógiai előadást tart, melyre elsősorban gyerekeket, de felnőtteket is szeretettel vár. A foglalkozás alatt a zongorát mint hangszert ismerhetik meg az érdeklődők, Balázs János ismert és kevéssé ismert zeneműveket szólaltat meg a zongorán, érzékeltetve a hangszer sokszínűségét.

Belépőjegy mindenkinek: 600 Ft.

Nyitva tartás a Múzeumok Éjszakáján
2015.06.18

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeumok Éjszakáján (június 20.) a Liszt Ferenc Emlékmúzeum a szokásostól eltérő időben tart nyitva: 15:30-00:00 közt. 15:30 előtt a Liszt Múzeum zárva tart.

Raidingi tanulmányút – együttműködés indul a Liszt Múzeumok közt
2015.06.17

Meglátogattuk Liszt Ferenc szülőházát Raidingban (magyar nevén Doborjánban), mely jelenleg szintén emlékmúzeum. A budapesti Liszt Múzeum munkatársai közül – két kivétellel – még senki nem járt Raidingban, így mindannyian örülünk annak, hogy ilyen nagy létszámban részt tudtunk venni a kiránduláson. A raidingi Liszt-fesztivál rendezői, Johannes és Eduard Kutrowatz meghívására érkeztünk, akik kedvezményes koncertjegyet biztosítottak a számunkra Aleksandra Mikulska koncertjére. A zongoraművésznő Liszt és Chopin műveket játszott.

A Liszt-házban Dr. Gonda Gábor szívélyesen fogadott bennünket, múzeumban Manfred Fuchs tanár úr, a raidingi Liszt Ferenc Társaság vezetője tartott tárlatvezetést (Franz Liszt Verein Raiding). Végül Liszt szobrához koszorút helyeztünk. A raidingi kollégákkal való személyes találkozás alapja lesz egy később kibontakozó együttműködésnek a hazai és külföldi Liszt-emlékhelyek közt.


Már kaphatók a Múzeumok éjszakája karszalagok
2015.06.10

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy június 11-én megkezdjük a Múzeumok éjszakájára szóló karszalagok árusítását. Felnőtt karszalag 1500 Ft., gyerekeknek (6-18 éves korig) 600 Ft.

Szombati nyitva tartás
2015.06.06

A Liszt Múzeum szombaton, június 13-án, technikai okok miatt csak 9 – 13 óráig tart nyitva.

 

Sikeres múzeumpedagógiai foglalkozások a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban
2015.06.04

Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre több diákcsoport veszi igénybe a Liszt Ferenc Emlékmúzeum változatos múzeumpedagógiai foglalkozásait; ilyen intenzív érdeklődésre korábban soha nem volt példa. Budapesti és vidéki iskolák mindenféle korosztályú tanulói látogatnak el hozzánk, általános iskolások és gimnazisták is. Nemsokára fogadhatjuk a pesterzsébeti Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola diákjait, akiket zenés-táncos játékokkal várunk. Május 6-án a Móricz Zsigmond Gimnázium tanulóinak tartottunk interaktív foglalkozást, mely három különböző helyszínen zajlott a Régi Zeneakadémia épületén belül, zenehallgatással, improvizációs gyakorlatokkal és a múzeum anyagára adaptált activity játékkal. Mindennél jobban mutatja a program sikerét, hogy ugyanebből az iskolából egy másik osztály is eljött hozzánk június 3-án, akik különösen nagy lelkesedéssel, élénk figyelemmel és vidámsággal vettek részt a játékokban.


Szeretettel várjuk továbbra is az érdeklődő gyerekeket minden korosztályból múzeumpedagógiai foglalkozásokra. Az ilyen alkalmak mindig interaktív tárlatvezetéssel kezdődnek és játékokkal folytatódnak, a látogató diákcsoport korosztályának és igényeinek megfelelően. Nyári táborokat, intenzív, több órás programot is tudunk szervezni a múzeum nyitvatartási idejében. Nemcsak tanárok és iskolák, hanem szülők is hozhatnak hozzánk gyerekeket foglalkozásra. A nagyobbaknak a fent említett játékokon kívül Liszt életéhez, zenéjéhez és a múzeumhoz kötődő ismeretterjesztő előadásokat tudunk tartani, a kisebbeket csörgő-zörgő hangszerekkel, memóriajátékkal, kincskereséssel, színezőkkel várjuk.


A múzeumlátogatás, tárlatvezetés (kb. 30-40 perc) és foglalkozás (kb. egy óra) ára:
1000 Ft/fő
A múzeumlátogatás, tárlatvezetéssel (foglalkozás nélkül):
600 Ft/fő
Több órás foglalkozások ára megegyezés szerint.

A foglalkozásokra jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:
E-mail: info@lisztmuseum.hu
Telefon: 342-7320

Megnyílt "A Don Sanche-tól a Via Crucisig" c. új időszakos kiállításunk
2015.05.29

Sikeres ünnepség keretében megnyílt "A Don Sanche-tól a Via Crucisig" c. új időszakos kiállításunk. A kiállítás összefoglalóját itt olvashatják.

A Don Sanche-tól a Via Crucisig - új időszakos kiállítás megnyitója
2015.05.22

Rendkívüli zárva tartás
2015.05.04

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy május 15-én a múzeum technikai okok miatt zárva tart. Május 18-19-én a múzeum középső termében restaurálási munkálatok fognak zajlani, az állandó kiállítást kedvezményesen látogathatják. A Képzőművészek Liszt életében című időszaki kiállításunkat május 11-éig lehet megtekinteni.

Nyitva tartás az ünnepek alatt
2015.04.29

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a múzeum május 1-jén, pénteken zárva tart. Május 2-án, szombaton szokásos nyitva tartás szerint várjuk Önöket.

Hamarosan új időszaki kiállítás nyílik
2015.04.22

2015. május 22-én új időszaki kiállítás nyílik a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban "A Don Sanche-tól a Via Crucisig. Liszt Ferenc európai útja Párizstól Budapestig" címmel. A kiállítás tematikája Lisztnek az opera műfaj iránti életre szóló érdeklődését járja körbe  az első, gyerekkori operától kezdve a weimari operabemutatókon és operaátiratokon át az oratórium műfajának egyéni megújításáig.  A magyar-francia együttműködéssel létrejövő kiállítás francia kurátor munkatársa Nicolas Dufetel Liszt-kutató, a magyar részt Domokos Zsuzsanna és munkatársai állítják össze. A kiállítást a budapesti Francia Intézet támogatja. A kiállítás magyar anyagához ezúttal több párizsi közgyűjtemény (Opera, Bibliothéque Nationale, Archive) és a Klassik Stiftung Weimar Goethe-Schiller Archívuma, illetve a weimari Liszt-ház gyűjteménye küld digitális másolatot, saját anyagunkat pedig számos magyar közgyűjteménytől kölcsönzött műtárgy gazdagítja.

Nyitva tartás az ünnepek alatt
2015.04.03

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum az alábbiak szerint tart nyitva:

április 4. szombat - nyitva

április 5. vasárnap - zárva

április 6. hétfő - zárva

Marouan és Yanis Benabdallah közös koncertje
2015.03.27

Március 21-én nagy érdeklődés övezte a Frankofón fesztivál keretében szervezett második rendezvényünket is, melyen Marouan és Yanis Benabdallah adott közös koncertet francia zeneszerzők, Liszt és Kodály dalaiból, valamint Liszt szóló zongoraműveiből.

A koncert szervezésében részt vett a budapesti Francia Intézet és a Nemzetközi Lisztománia Egyesület. A magyar-marokkói származású, francia állampolgárságú testvérpáros nemcsak előadásuk magas színvonalával bűvölte el a közönséget,  hanem kedves személyiségükkel is. A családias hangulatú koncertet a közönség hosszú vastapssal köszönte meg. A koncertet meghallgatta az a 40 fős francia csoport is, amely egy hétig Budapesten járt a Liszt emlékhelyeket felkeresve a Nemzetközi Lisztománia Egyesület szervezésében.

Bővült az adatbázisunk
2015.03.18

Örömmel értesítjük kedves Olvasóinkat, hogy adatbázisunk új állománycsoportokkal bővült, valamint tartalmában is egységesebbé vált.

A 2011-es Liszt év után létrehozott adatbázisunk a mostani feltöltéssel együtt továbbra is a Liszt Ferenc munkásságát és hagyatékát kutatók munkáját segíti. A leírások is egységesebbek, szakszerűbbek lettek, de ezt a javító-bővítő munkát a jövőben is folyamatosan végezzük.

Célunk, hogy a közeljövőben aggregált közös keresőfelülethez csatlakozzunk, ezzel sokkal szélesebb körhöz kerülne el a nálunk őrzött értékes állomány leírása, digitális fényképe.

Az adatbázisunk a weblapunk bal oldali "Múzeumi állomány" linkjén és itt érhető el.

 

Múzeumi állomány

Cyprien Katsaris a budapesti Liszt Múzeumban
2015.03.11

Interjú a múzeum terveiről
2015.03.04

A Hatoscsatorna a Terézvárosi Magazin számára nemrégiben interjút készített a múzeum igazgatónőjével, aki a múzeum rövid- és hosszútávú terveiről beszélt. Az interjú videója itt látható.

Cyprian Katsaris estjére jegyek korlátozott számban
2015.02.12

Kedves közönségünk, a francia zongoraművész estjére még korlátozott számban válthatnak jegyet, 800 forintos egységáron.

 

1%
2015.02.11

 

Kedves közönségünk!

Kérjük adója 1%-ával támogassa a Liszt Múzeum Alapítványt.

Adószámunk:   18060786-1-49

Támogatásukat előre is köszönjük.

Liszt mellszobrot avattak az írországi Cork városában
2015.01.21

Gerő Katalin alkotását a corki School of Music, Fleischmann Könyvtárában állították fel.

 

A szobor első felállítása Varsóban, a Lazienki Királyi Parkban, a bicentenáriumi év alkalmából történt. Szintén 2011-ben Belgrádba, majd 2013-ban a Budapest szívében található Duna Palotába is került egy öntvény.

 

Az írországi ünnepségen közreműködött Szilasi Dávid (17), aki nagy sikert aratott érett Liszt-interpretációjával.

Felkerült a Wagner kiállítás virtuális változata.
2015.01.19

Örömmel értesítjük kedves olvasóinkat, hogy honlapunkra felkerült a 2013-as időszaki kiállításunk – Wagner és magyar barátai – virtuális változata.

A kiállítást itt tekinthetik meg.

Liszt Társaság koncertjei 2015 elején
2015.01.12

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy ebben az évben is folytatódnak a Liszt Ferenc Társaság koncertjei, melyekre a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban is lehet jegyet vásárolni.


Időpontok, tematika:
2015. január 21. – Liszt, a kamaramuzsikus
2015. február 18. – Liszt, a dal poliglott mestere
2015. március 18. – Liszt és a kórusmuzsika


Részletes programot megtalálják a Liszt Társaság honlapján, mely a múzeum honlapjáról is elérhető (a főoldalról, bal oldalt legalul), vagy az alábbi linken keresztül: http://www.lisztsociety.hu/budapest.htm

A kései Liszt - Zétényi Tamás előadása és a Doktori Iskola hallgatóinak koncertje
2014.12.18

2014. december 18-án, csütörtökön, 19:00-kor a Régi ZAK Kamaratermében koncerttel egybekötött előadást hallgathatnak az érdeklődők.

Az estén a XIX. század talán legszebb és legmegrázóbb kamarazenéi hangzanak el visszatekintésről, szorongásról és elmúlásról. Zétényi Tamás előadásával igyekszik megközelíteni ezeket a komponálásuk után szinte egyből elfeledett remekműveket, amelyek ezután a Doktori Iskola hallgatóinak előadásában csendülnek fel.

Műsor:
Liszt: Angélus! Prière aux anges gardiens (vonósnégyes)
Liszt: Romance oubliée (cselló, zongora)
Liszt: Die Zelle in Nonnenwerth (Elegie) (cselló, zongora)
Liszt: Élégie No. 1 (cselló, zongora, hárfa, harmónium)
Liszt: Élégie No. 2 (cselló, zongora)
SZÜNET
Liszt: Nuages gris (Trübe Wolken) (zongora)
Liszt: Schlaflos, Frage und Antwort (zongora)
Liszt: Unstern: sinistre, disastro (zongora)
Liszt: La lugubre gondola I (zongora)
Liszt: La lugubre gondola II (cselló, zongora)
Liszt: Liszt R. W. – Venezia
Liszt: Am Grabe Richard Wagners (vonósnégyes, hárfa)
Közreműködnek a Liszt Ferenc Zeneakadémia doktorandusz hallgatói:: Zétényi Tamás (gordonka); Fejérvári Zoltán (zongora); Razvaljajeva Anasztázia (hárfa); Pétery Dóra (harmónium); Sándor László, Baksai Réka (hegedű); Tornyai Péter (brácsa)
A belépés díjtalan a terem befogadóképességének határáig.
Nyitva tartás az ünnepek alatt
2014.12.12

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy múzeumunk az ünnepek alatt az alábbi nyitva tartási rendet követi:

 

Decemberben:

22-23-án nyitva

24-26-án zárva

27-én nyitva

28-án zárva

29-30-án nyitva

31-én zárva

 

Januárban:

1-jén zárva

2-ától nyitva a szokásos nyitva tartási rend szerint.

A múzeumpedagógiai előadássorozat beszámolója
2014.11.26

Liszt fesztiválok külföldön
2014.11.25

Idén először ünnepelte Liszt születésnapját a Weimari Hochschule magyar művészekkel együtt, Szokolay Balázsnak köszönhetően, aki mind a weimari, mind a budapesti Zeneakadémia tanára. Így kapta a fesztivál a Liszt meets Liszt címet. Az ő ötlete volt, hogy négynapos fesztivál keretében a német közönség egyúttal magyar zenetörténeti körképet is kaphasson. A szervezésben Szokolay Balázs partnere és művésztársa Thomas Steinhöfel volt.  A Liszt-születésnapot, melyen nemcsak Liszt, de Bartók, Beethoven és Ligeti művek is elhangzottak, régizenei koncertek követték: az Excanto együttes a középkortól kezdődően régebbi korok magyarországi zenéjét szólaltatta meg. Külön koncert adózott a weimari születésű Philipp Emanuel Bachnak, aki épp itt, 300 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. Nagy sikert aratott a népzenei koncert is, melynek műsorában az eredeti népzenei számok közé zeneileg szinte folytatólagosan illeszkedtek be a Bartók által készített feldolgozások. A záró koncerten pedig többek között Kodály Zoltán ritkán előadott gordonka-zongoraszonátája csendült fel. A koncertek telt ház előtt, nagy sikerrel zajlottak. Több fellépő művész a négy nap alatt mesterkurzust is tartott, melyet a hallgatók koncertje követett. Kemenes András ezenkívül előadást tartott Philipp Emanuel Bach egyik művéről. Szokolay Balázs és Thomas Steinhöfel nemcsak szervezőként, hanem előadóművészként is fellépett, a magyar művész az ötből négy koncerten hangversenyezett. A születésnapi koncert díszvendége Esterházy Péter volt, aki részleteket olvasott fel a Harmonia Caelestis című művéből. A budapesti Zeneakadémiát két meghívott művésztanár, Halmai Katalin és Kemenes András, valamint a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatónője, Domokos Zsuzsanna képviselte, aki négy koncerten vállalt moderátor szerepet.
A fesztivál résztvevői Halmai Katalin, Baráti Kristóf, Várdai István, Szokolay Balázs, Lajkó István, Lydia Rinecker, Villányi Dániel, Thomas Steinhöfel, Kállay Katalin, Kállay Ágnes, Kállay Gábor, Győr István, Kemenes András, Szokolay Dongó Balázs, Agod Aliz, Fenyő László, Esterházy Péter és Domokos Zsuzsanna voltak.

 

A weimari fesztiválon kívül a születésnap körüli időszakban hagyományosan Raiding is tisztelgett Liszt emléke előtt, ezen kívül még tart a Liszt-fesztivál Albanóban, valamint  Tivoliban, a Villa d’Estében, ahol a koncertek nagyobb időközökben követik egymást. Ez utóbbi fesztiválokra is felhívjuk a figyelmüket.

 

 

 

Cyprien Katsaris koncert a Régi Zeneakadémián
2014.10.31

Örömmel tudatjuk, hogy 2015. március 7-én este 7 órakor a  Régi Zeneakadémia kamaratermében Cyprien Katsaris zongoraművész ad hangversenyt Liszt tiszteletére, a múzeumunk javára. A hangversenyt a Budapesti Francia Intézet támogatja. A hangverseny egyben a tavasszal megrendezendő Francophonie Fesztivál programja. Részleteket később tudunk közölni.

Értesítés zárva tartásról
2014.10.30

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum 2014. november 1-én, szombaton zárva tart.

Sikeresen zajlott a Liszt-születésnap
2014.10.22

2014. október 18-án, Liszt Ferenc közelgő születésnapja alkalmából a hagyományokhoz híven három hangversenyből álló Liszt-napot szerveztünk.

A délelőtti koncertet a Zeneakadémia zongora tanszakának két kiemelkedően tehetséges hallgatója, Váradi László és Kovács Gergely adták olyan műveket játszva, amelyek Liszt egykori repertoárján is gyakran szerepeltek. A koncert záró számaként pedig szerzői négykezes változatban adták elő a Rákóczi Indulót, amely Liszt szinte összes magyarországi koncertjén elhangzott.

A délutáni koncert is különlegességet tartogatott a közönség számára: a Zeneakadémia népzene tanszéke és Balog József zongoraművész Liszt Ferenc magyar rapszódiáit és azok népzenei, népies műzene ihletésű forrásanyagát mutatták be.

Az esti koncerten pedig Nagy Péter zongoraművész tisztelgett a múzeum és Liszt emléke előtt: műsorán Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn műveket hallhattunk, amelyeket Liszt maga is játszott, illetve átiratot készített belőlük. Végül az időskori Liszt portréja is megelevenedett a művész hivatott tolmácsolásában a Magyar Történelmi Arcképsorozatból válogatott művekkel.
Mindhárom koncert nagyon jól sikerült, a vendégek elégedetten távoztak a színvonalas koncertélményeknek köszönhetően.

 

LISZT NAP - születésnapi hangversenyek
2014.10.18

Értesítés szombati nyitva tartásról
2014.10.18

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a Múzeum október 18-án, szombaton 19 óráig tart nyitva.

Értesítés zárva tartásról
2014.10.18

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum 2014 október 23-án zárva tart.

Egressy Béni vándorkiállítás nyílt a Régi Zeneakadémián
2014.10.03

Örömmel értesítjük kedves látogatóinkat, hogy kölcsönbe kaptunk egy tizenegy tablóból álló  vándorkiállítást, amely Egressy Béni születésének 200. évfordulója alkalmából készült. Sziklavári Károly munkája a Régi Zeneakadémia lépcsőházában tekinthető meg. A kiállítás nyomon követi a zeneszerző életútját a gyermekkortól haláláig, részletesen kitérve a zeneszerzői pálya különféle állomásaira, s ugyanúgy az életműben kulcsszerepet játszó műfajokra, továbbá Egressynek a jelentős pályatársaihoz - zeneszerzőkhöz, írókhoz, költőkhöz - fűződő személyes és/vagy szellemi kapcsolatára is. Utóbbiakat illetően, magától értetődően, kiemelt helyet kapott Egressy és Erkel alkotói együttműködésének  bemutatása, de hasonlóképpen viszonylag részletesen kitér Liszt és Egressy kapcsolatára is. A plakátkiállítás október 20-ig tekinthető meg.

 

 

Múzeumpedagógiai előadássorozat
2014.10.02

Kiegészítő anyagok tableten a Képzőművészek Liszt életében című időszaki kiállításhoz
2014.08.29

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy tabletek kölcsönözhetők a múzeumban, melyeken a Képzőművészek Liszt életében című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó kiegészítő anyagok találhatók (képek, zenék, levélrészletek). A tabletek ingyenesen használhatók, s a múzeumi munkatársak segítenek a kezelésükben.

6. Esztergomi Liszt Hét 2014.
2014.08.24

Értesítés szombati nyitva tartásról
2014.07.02

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy 2014. július 5-én, szombaton a Múzeum 9-től 13:30-ig tart nyitva.

Megértésüket köszönjük.

A Liszt Múzeum újabb elismerése
2014.06.25

A Los Angeles-i Collegium Corvinum, a Magyar Művészek, Tudósok és Értelmiségiek Köre idén másodszor tisztelte meg a Liszt Ferenc Emlékmúzeum tevékenységének eredményeit az általuk alapított Ezüst Holló Érdem Érem kitüntetéssel. A Mátyás király címerét hordozó éremmel azokat a művészeket és tudósokat tüntetik ki, akik a megítélésük szerint sokat tesznek a magyar kultúra terjesztéséért itthon és külföldön. Korábban a múzeum alapító igazgatónőjének adták át Los Angelesben ezt a kitüntetést, idén pedig a jelenlegi igazgatónőt, Dr.  Domokos Zsuzsannát tüntették ki, akinek Dr. Vígh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora adta át a díjat június 21-én a Zeneakadémia tanévzáró ünnepélyén. Nagyon megtisztelve érezzük magunkat, és a bizalmat megköszönve továbbra is igyekszünk Liszt szellemiségét követve végezni feladatainkat.

 

Sikeres Múzeumok Éjszakája
2014.06.22

Gazdag programmal, sikeresen zárult múzeumunkban a már hagyományossá vált nyári Múzeumok Éjszakája. Sokan voltak kíváncsiak Liszt Ferenc egykori lakására, a koncertekre, a kiállításokra és sokan nálunk vásárolták meg az egész estére érvényes karszalagjaikat is, melyet külön köszönünk!

A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány kép az estéről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyitva tartás június 21-én
2014.06.17

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy 2014 június 21-én a Múzeumok Éjszakáján délelőtt zárva vagyunk. Nyitás 15.30-kor. Szeretettel várjuk az érdeklődőket.

Múzeumok éjszakája-2014 karszalagok kaphatók
2014.06.14

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy június 14-én megkezdjük a Múzeumok Éjszakájára szóló karszalagok árusítását. Felnőtt jegy: 1500 Ft, diákoknak (6-18 év) 600 Ft. A helyszínen megtalálják a Fidelio ingyenes különszámát.

Kérjük, kísérje figyelemmel a Mozaik Múzeumtúra program különleges lehetőségét ITT!

 

Raidingi tanulmányút – együttműködés indul a Liszt Múzeumok közt
2014.06.14

Június 14-én meglátogattuk Liszt Ferenc szülőházát Raidingban (magyar nevén Doborjánban), mely jelenleg szintén emlékmúzeum.  A budapesti Liszt Múzeum munkatársai közül – két kivétellel – még senki nem járt Raidingban, így mindannyian örülünk annak, hogy ilyen nagy létszámban részt tudtunk venni a kiránduláson. Kiemelt, szívélyes fogadtatásban részesültünk, matinékoncertet hallgathattunk és tárlatvezetés keretében tekinthettük meg az állandó kiállítást, majd Liszt szobrához koszorút helyeztünk. A raidingi kollégákkal való személyes találkozás alapja lesz egy később kibontakozó együttműködésnek a hazai és külföldi Liszt-emlékhelyek közt.

Értesítés zárva tartásról
2014.06.05

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum június 8-án és 9-én zárva tart.

MúzeumCafé Plakátvadászat 2014
2014.06.03

Megkezdődött a MúzeumCafé és több magyar múzeum közös nyereményjátéka!


Több múzeum=több fotó és válasz= több esély!

1. Keresse a Budapesten 11, vidéken 27 kiállítótérben elhelyezett plakátokat június 3-21. között!

2. Készítsen magáról fényképet a plakát előtt!

3. Keresse meg a múzeumhoz tartozó kérdést és küldje el a választ a fényképpel együtt a MúzeumCafénak!

 

A résztvevők között múzeumi belépőket, katalógust, a fődíjat pedig a legtöbb fotót és helyes választ beküldők

között sorsolják ki.


Részletek és teljes nyereménylista: www.facebook.com/muzeumcafe

 

A nyeremény Múzeumunkban:  2 db 2 személyes belépő a LIszt Ferenc Emlékmúzeumba.

 


 

Lajkó István zongorahangversenye - magyarországi bemutató
2014.05.31

Szeretnénk felhívni a figyelmüket az alábbi, számunkra kiemelkedő jelentőségű koncertre. A Liszt Múzeum egyik legértékesebb zenei kéziratának bemutatóját hallhatják, Liszt Faust szimfóniájának Carl Tausig által készített, a zeneszerző által átnézett zongora átiratát, amely technikailag és zeneileg is rendkívüli teljesítményt kíván az előadóművésztől. Jegyeket a Zeneakadémia Koncertközpontban tudnak rá vásárolni, 1300 forintos árban, mint a múzeum hangversenyeire.

 

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum új időszaki kiállítása május 20-án 18 órakor nyílik
2014.05.20

Képzőművészek Liszt életében című időszaki kiállítás 2014. május 20-án 18 órakor nyílik a Régi Zeneakadémia Kamaratermében.

Liszt Ferenc rendkívüli érzékenységgel és kreativitással reagált a képzőművészeti alkotásokra. Nemcsak hangulati inspirációt merített a képekből, hanem a zene nyelvére próbálta lefordítani őket. Különböző témájú, stílusú ábrázolásokból születtek kompozíciói, megihlette őt historikus freskó (Kaulbach: Hunok csatája), olajfestmény (Raffaello: Sposalizio) és tollrajz (Zichy Mihály: A bölcsőtől a koporsóig) egyaránt. Liszt Ferenc hitt a különböző művészeti ágak egymást segítő, erősítő szerepében, erről tanúskodnak mai szemmel is lenyűgözően modernnek tűnő „multimediális” ötletei, például a Dante-szimfónia bemutatójára diorámás vetítést tervezett.

A múzeum új tárlata Liszt képzőművészeti ihletésű kompozíciói mellett hangsúlyt fektet Liszt kiállítás-élményeire, a leveleiben és írásaiban előforduló képleírásokra, valamint a képzőművész kortársaihoz fűződő személyes kapcsolataira is.  Liszt itáliai utazásai során eljutott a Vatikáni Múzeumba, a milanói Brerába, a velencei Académie des Beux-Arts képtárába és a firenzei Medici-kápolnába is. Élménybeszámolóiban érzékletesen jellemezte a reneszánsz mesterek festői stílusát, vizsgálta zene és képzőművészet viszonyát. Idős korában átjárt a budapesti lakása szomszédságában lévő Régi Műcsarnok (ma Képzőművészeti Egyetem) tárlataira: Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képének bemutatójára (1882) és Verescsagin kiállítására (1883), s ekkortájt ült modellt a fiatal Strobl Alajosnak, aki az Operaház bejáratához tervezett Liszt és Erkel szobrokon dolgozott 1881-1884 közt. Strobl műterme egy épületben volt Liszt lakásával (Régi Zeneakadémia). Az időszaki kiállításon néhány fiatal kortárs képzőművész alkotása is látható lesz, melyek részben Liszt vizuális élményekből merített tapasztalataihoz, részben Liszt személyiségéhez kapcsolódnak. A kiállítók: Antal László, Brückner János, Falvai Mátyás, Lakatos Áron, Piros Boróka, Tillmann Adél Hanna, Varga-Nádas Eszter.

 

Kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban
2014.05.13

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2014 május 15-én 17:30-kor nyílik az a vándorkiállítás, amely 39 olasz és 17 magyar emlékházat mutat be az olasz-magyar év keretében. Örömünkre szolgál, hogy a tablós kiállításon a Liszt Ferenc Emlékmúzeum is szerepel.

 

Ünnepi nyitva tartás
2014.04.14

Értesítjük a kedves érdeklődőket, hogy május 1-jén Múzeumunk zárva tart. Május 2-án és 3-án a szokott nyitva tartás szerint várjuk vendégeinket.

Értesítés zárva tartásról - május 13
2014.04.14

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy május 13-án múzeumunk 12 órától tart nyitva. Megértésüket köszönjük.

Felhívás interaktív múzeumpedagógiai foglalkozáson való részvételre
2014.04.01

A közelmúltban megtartottuk az első múzeumpedagógiai foglalkozásunkat, több mint 50 alsó tagozatos zeneiskolás növendék részvételével. A foglalkozás egyik részében a gyerekek a Múzeum termeiben ismerkedtek Liszt Ferenc utolsó budapesti lakásával, s a benne található hangszerekkel, valamint egyéb érdekességekkel. A tárlatvezetés végén összemérhették tudásukat: néhány kérdésből álló tesztet töltöttek ki, s aki a legtöbb helyes választ adta, a program végén oklevelet és csokit kapott ajándékba. A foglalkozás másik része a Kamarateremben zajlott. A téma a verbunkos zene születése, annak történelmi háttere és műzenei feldolgozásainak összehasonlítása volt. Az előadás interaktív módon zajlott: toborzó dallamokat mutattunk be, korabeli táncábrázolásokat, festményeket vetítettünk a témakörben.

Ezután a gyerekeket bevontuk a közös éneklésbe, majd néhány vállalkozó szellemű kisgyerek leült a zongorához, s a többieket kísérte, akik a kivetítőn olvasható Magasan száll a daru c. dalt tanulták meg, melyet Liszt feldolgozott magyar rapszódiájában. Ezt követően a diákok körbeálltak, s a verbunkoshoz kapcsolódó tánclépéseket tanultak.

A program zárásaként a Zeneakadémia Rendkívüli tehetségek osztályának növendéke, Váradi László játszotta el Liszt Ferenc híres Rákóczi indulóját, a XV. Magyar rapszódiát.

Váradi László

A program a visszajelzések alapján nagyon sikeres volt, ezért meghirdetjük minden érdeklődő zeneiskola számára. Az időpontok és az egyéni igények egyeztetése ügyében a központi email címünkön találnak meg bennünket.

Meghívó Keserű Luca és Szabó Ferenc János előadására
2014.03.28

Amerikai Liszt Társaság Hírlevele
2014.03.11

Örömmel értesítjük kedves olvasóinkat, hogy az Amerikai Liszt Társaság újságjának és honlapjának főszerkesztője, Edward Rath 2013 októberében ellátogatott Budapestre, s részt vett a Zeneakadémia ünnepélyes megnyitóján, majd több alkalommal is tiszteletét tette a Múzeumban. Itt tartózkodása alatt interjút készített Dráfi Kálmán zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanszakvezető tanárával, valamint Eckhardt Máriával, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum alapító igazgatójával és Domokos Zsuzsanna jelenlegi igazgatóval. A főszerkesztő közvetlen hangvételű bevezetőben számol be budapesti utazásáról, amelyben leírja, hogy akárhányszor megérkezik fővárosunkba, megtisztelve érzi magát, hogy Liszt hajdani otthonába látogathat. Ez alkalommal különös élményben volt része, mert Liszt Ferenc születésnapján, Liszt Ferenc zongoráján játszhatott.

A cikkeket teljes terjedelemben elolvashatják az alábbi linkre kattintva:

http://americanlisztsociety.net/newsletters/17LisztNLVol29No2.pdf.

Az Amerikai Liszt Társaság megtisztelt minket azzal, hogy honlapjukra kitették a Múzeum emblémáját, s arra kattintva az amerikai olvasók azonnal a Liszt Múzeum angol nyelvű honlapjának nyitó oldalán találják magukat.

 

Hamarosan a Liszt Múzeum honlapjáról is közvetlenül elérhető lesz az Amerikai Liszt Társaság honlapja.

Megjelent a Wagner katalógus
2014.02.28

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy megjelent a Wagner és magyar barátai című időszaki kiállításunk képekkel gazdagon illusztrált rövid tartalmi összefoglalása, amelyet Múzeumunkban 1200 Ft-ért megvásárolhatnak.

Bemutattuk a Liszt Ferenc Emlékmúzeum új szerzeményeit és kiadványait
2014.02.28

Értesítés zárva tartásról
2014.02.24

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum 2014 február 26-án 15 óráig tart nyitva.

Kiegészítő anyag a Wagner és magyar barátai időszaki kiállításunkhoz
2014.02.04

Keserű Luca A wagneri zenedráma színpadképének átalakulása a századelőn - Adolphe Appia és Márkus László rendezői koncepciói a színházi modernizmus kezdetén című tanulmánya olvasható a Liszt Múzeum érintőképernyős gépen, Szabó Ferenc János által válogatott század eleji Wagner-hangfelvételekkel kiegészítve.

Wagner és magyar barátai időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó kiegészítő anyag került fel a Liszt Múzeum háló-dolgozószobájában található érintőképernyős számítógépre, Keserű Luca művészettörténész és Szabó Ferenc János zongoraművész-zenetörténész munkájának köszönhetően. Keserű Luca tanulmánya XX. század eleji Wagner-előadások színrevitelével, díszleteivel foglalkozik, két kiemelkedő rendező, Adolphe Appia és Márkus László Wagner-értelmezését vizsgálja, akik teljesen átformálták a Wagner által alkalmazott operarendezési felfogást, vizuálisan is érzékeltetve Wagner zenéjének tartalmi üzenetét, gazdag jelentésrétegeit. A színes illusztrációs anyagot (díszlettervek, színpadképekről készült korabeli fotók) kiegészítik század eleji – elsősorban bayreuthi – Wagner-előadásokból vett hangfelvételek, melyeket Szabó Ferenc János válogatott, s tematikusan csoportosított. A látogatók részleteket hallgathatnak például Siegfried Wagner vezénylésével előadott Wagner-operákból (1927), megtudhatják, milyen hangja volt az első Parsifalnak (Hermann Winkelmann) vagy az első budapesti Trisztánnak (Karel Burian). Keserű Luca és Szabó Ferenc János egyaránt doktori kutatást végzett a témában, más megközelítéssel, de hasonló alapossággal tanulmányozva a korszakot és a század eleji Wagner-rendezéseket.
Török Márton és Török Miklós tették lehetővé, hogy az érintőképernyős gépen a látogatók számára is könnyen kezelhető módon megjelenhessen az anyag, kialakították a technikai hátteret és vizuális arculatot. Keserű Luca szövegének angol fordítását Avar Katalin készítette el, Daniel Bennett lektorálta.

Esztergomi Liszt-hét DVD
2014.01.16

A Múzeum pénztárában kapható az 5. Esztergomi Liszt-hétről készült DVD (2012. aug.) a Liszt Társaság kiadásában.

Ünnepi nyitva tartás
2013.12.20

Ünnepi nyitva tartás:

December 24-26-ig zárva
December 27-28 nyitva
December 29 zárva
December 30 nyitva
December 31-2014. január 1. zárva
December 2-tól nyitva

Eredeti Liszt kéziratot vásárolt a Liszt Múzeum Alapítvány
2013.12.20

A Liszt Múzeum Alapítványt nagy megtiszteltetés érte, hiszen két helyről is jelentős mértékű anyagi támogatásban részesült. Dr. Áder János Köztársasági elnök valamint Neszlényi Judith, Kaliforniában élő magyar zongoraművész adományából a Liszt Múzeum Alapítvány Kiss Ferenc antikvárius segítségével a héten hozzájutott egy eredeti Liszt autográfhoz: Schubert Erlkönig című dalából készült zenekari átdolgozásának kéziratához.

Liszt-ritkaságok
2013.12.20

A Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar kiadásában, Gémesi Géza közreadásában, Soós András közreműködésével, a Magyar Művészeti Akadémia pályázatán nyert támogatással jelentek meg nemrégiben Liszt-ritkaságok a Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteményéből: a Faust-szimfónia Gretchen tételének Leopold Alexander Zellner által kamaraegyüttesre készített átirata és Liszt Jeanne d’Arc au bûcher című művének egy mindeddig kiadatlan változata, amely múzeumunk most restaurált piano-orgue-jára készült. A kiadványok bemutatóját a jövő év első hónapjaira tervezzük.

Wagner és Liszt: Szabó Ferenc János és Szabó Balázs interaktív koncert-előadása. 2014 december 14. 18 óra.
2013.12.09

Örömmel értesítjük kedves vendégeinket, hogy a nagy sikerre való tekintettel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolája egy két részből álló előadás keretében újra megrendezi Liszt Ferenc különleges hangszerének, a piano-orgue-nak a bemutatóját. Szeretettel várjuk az érdeklődőket.

 

A belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben.


Különleges felvételek és egy különleges hangszer

 

A jó Wagner-énekes nagy kincs, ezt mindannyian tudjuk. Honnan tudjuk azonban, hogy milyen a jó Wagner-énekes? Mitől jó? Attól, hogy úgy énekel, ahogy azt Wagner akarta? Egyáltalán mit akart Wagner? Mit nevezhetünk igazán „bayreuthi” Wagner-stílusnak, s mit neveztek annak a 20. század során – s ennek van-e egyáltalán köze Bayreuth-hoz? Szabó Ferenc János Hősök, énekesek, vagy éneklő hősök? A Wagner-operák előadói stílusának változása a zeneszerző halála után című előadása a lassan véget érő Wagner-évhez kapcsolódik.

Az est második felében a Liszt Múzeumban őrzött hangszerek egyik legérdekesebbjét, a zongora és harmónium keresztezéséből született piano-orgue-ot mutatja be restaurátora, Szabó Balázs orgonaművész koncert-előadás keretében (tehát Szabó Balázs játszani is fog majd a hangszeren). S a két félidő nemcsak a Liszt és Wagner közötti rokoni szálak miatt kapcsolódik egymáshoz, hiszen Szabó Balázs Liszt éneklő zongorája címmel hasonló kérdéseket feszeget majd, mint Szabó Ferenc János.

 

 

Ünnepi nyitva tartás
2013.10.29

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy ünnepi nyitva tartásunk az alábbiak szerint alakul:

november 1-én, pénteken zárva

november 2-án, szombaton nyitva

november 3-án, vasárnap zárva

Október 23-án zárva tartunk
2013.10.21

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Múzeum október 23-án zárva lesz.

Emlékházakat bemutató kiállítás nyílik Firenzében
2013.10.04

A Petőfi Irodalmi Múzeum az olasz emlékházak szövetségével együtt utazó kiállítást rendezett, mely 39 olasz és 17 magyar emlékházat mutat be az olasz-magyar év keretében. A Liszt Ferenc Emlékmúzeum is szerepel e tablós kiállításon, mely október 4-én nyílik Firenzében (Palazzo Medici Riccardi, 2013. október 4 – 27.), majd megy Rómába (Pietro Canonica Múzeum, Villa Borghese, 2013. November 21– december 8.). A tervek szerint 2014-ben Magyarországon is látható lesz (Kiskőrös, Balatonfüred).

Liszt-emlékhelyeket bemutató tablók a Régi Zeneakadémia lépcsőházában
2013.09.20

A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület 15 tablót adott kölcsön a Liszt Ferenc Emlékmúzeumnak, melyek Liszt életének fontos helyszíneit mutatják be; Liszt szülőházát, iskoláit, koncerttermeket és színházakat, ahol fellépett, lakóházakat és palotákat, ahol hosszabb ideig tartózkodott – elsősorban Magyarországon,  Ausztriában, Franciaországban, Angliában és Itáliában. Az ismertető szövegek illusztrálásaként Liszt-emlékhelyeknél található szobrokról, táblákról is készültek fotók. A tablókat a  Magyar Emlékekért a Világban Egyesület készítette Liszt születésének 200. évfordulója tiszteletére, október 15-ig láthatóak a Régi Zeneakadémia lépcsőházában lévő falakon.

2013. október 12-én rendezzük a felújított piano-orgue koncerttel egybekötött bemutatóját.
2013.09.17

A restaurált hangszer bemutatója 2013. október 12-én 18 órakor lesz a Régi Zeneakadémia Liszt Ferenc kamaratermében, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum rendezésében. A bemutató során megismerhetik a hangszer különleges felépítését, restaurálásának legérdekesebb pillanatait, és ezt követően Szabó Balázs hangversenyen mutatja be a Piano-Orgue zenei lehetőségeit, Liszt és kortársai művein keresztül. A bemutató a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat részeként hangzik majd el.

 

Liszt kombinált hangszerét 2012-13-ban Szabó Balázs orgonaművész és hangszertörténész restaurálta. A restaurálási munkálatok a svájci Stiftung Kulturgut Orgel alapítvány támogatásával valósult meg. Sor került a hangszer bútorzatának statikai megerősítésére és esztétikai helyreállítására, a harmónium teljes restaurálására, a kiépített és megsemmisült alkatrészek rekonstrukciójára, az eredeti hangzás és hangolás visszaállítására és a zongorarészből ugyancsak eltávolított Céleste pedál teljes rekonstrukciójára. Valódi, ritka különlegesség a harmónium rekonstruált Prolongement-szerkezete, mely lehetővé teszi bármely hang vagy akkord letartását játék közben, mely eszköz különösen fontos volt Liszt számára.

 

A zongorarész átfogó restaurálása magában foglalta a szerkezeti statikai megerősítését, a hiányzó részek rekonstrukcióját, a hangzást befolyásoló elemek  és a hangszer bútorzatának restaurálását. A teljes restaurálás során különös hangsúlyt kapott a még eredeti Liszt korabeli alkatrészek megtartása.

 

A HANGSZERRŐL

Az 1864-ben a párizsi Alexandre pére & fils gyárában készü lt kombinált hangszer e gy egybeépített fúvó légrendszerű harmónium és pianinó. Liszt Berliozon keresztül került kapcsolatba Eduard Alexandre-ral, akitől két kombinált hangszert is vásárolt élete során. A 7 oktávos zongorát a Liszttel közeli kapcsolatban álló Erard cég készítette, akiknek a hangszereit Liszt első párizsi évei óta népszerűsítette.

Liszt 1854-ben vásárolta meg az Alexandre gyár legnagyobb kombinált hangszerét, a róla elnevezett Piano-Lisztet, mely a weimari Altenburg zeneszalonjába került. A hárommanuálos, pedálos hangszer első két billentyűzete és pedálja a harmóniumot, a harmadik pedig egy Erard versenyzongorát szólaltatott meg. A hangszer restaurálva a bécsi Gesellschaft der Musikfreunde gyűjteményében található.

Liszt második kombinált hangszerét, a tíz évvel fiatalabb, kétmanuálos Piano-Orgue-ot először Rómában használta, majd 1872-ben Pestre küldte otthonába, majd végrendelete nyomán a Zeneakadémia tulajdonába került.

 Richter-hagyaték adatbázis
2013.09.13

Értesítjük kedves olvasóinkat, hogy honlapunkon elérhetővé vált a győri Richter János Archívumból kölcsönzött anyagok digitalizált katalógusa. Az adatbázis megnyitása után rákereshetnek a gyűjteményben található több száz levélre, fényképre és grafikára.

Interjú Domokos Zsuzsanna igazgatónővel a Wagner és magyar barátai kiállítás kapcsán
2013.09.13

Újabb cikk jelent meg a Wagner és magyar barátai című időszaki kiállításunkról:

 

Wagner és magyar barátai - kiállítás a Régi Zeneakadémián (Musicians Who)

http://www.musicianswho.hu/cikkek.php?cikkid=12281&oldal=1&cat=17

Ünnepi nyitvatartás
2013.08.17

Értesítjük kedves Vendégeinket, hogy a Múzeum augusztus 18-20 között zárva tart. Nyitás augusztus 21-én.

Értesítés zárva tartásról
2013.07.17

Értesítjük kedves Látogatóinkat, hogy a múzeum 2013. aug. 18.-20. között zárva lesz.

Megértésüket köszönjük.

Kiegészítő anyagok tableten a Wagner és magyar barátai kiállításhoz
2013.07.12

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy mostantól tabletek kölcsönözhetők a múzeumban, melyeken a Wagner és magyar barátai című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó kiegészítő anyagok találhatók. Miközben zenei részleteket hallgatnak Wagner operákból illetve Liszt által készített Wagner-művek átirataiból, megcsodálhatnak néhány korabeli jelmeztervet, megismerhetik a korszak kiváló énekeseit. Karikatúrákat nézegethetnek, különleges levélrészletekbe pillanthatnak bele, és kiegészítő információkat olvashatnak a kiállításon említett személyekről. A tabletek ingyenesen használhatók, s a múzeumi munkatársak segítenek a kezelésükben.

Július 3-ai nyitva tartás
2013.07.02

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a Múzeumban július 3-án fényképezés lesz, ezért 16 órától zárva tartunk.

Újabb értékes szerzemény
2013.06.18

Múzeumunk hamarosan újabb értékes tárggyal bővül. A Zeneakadémia Baráti Körének anyagi támogatásával egy párizsi aukción sikerült megvásárolni egy kisméretű, 1827-es, 3 oktávos úti Erard-zongorát, amely Liszt első tanítványának és szerelmének készült. Köszönettel tartozunk továbbá Bősze Ádám zenetörténész, antikváriusnak, aki a vásárlást lebonyolította.

A zongorát az újonnan megnyíló Zeneakadémia átadásakor mutatják be, azt követően a tervek szerint a Múzeumban kerül elhelyezésre.


Már kaphatók a karszalagok
2013.06.13

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy megkezdtük a Múzeumok Éjszakájára szóló karszalagok árusítását. Felnőtt jegy: 1500 Ft, diákoknak (6-18 év) 600 Ft. A helyszínen megtalálják a Fidelio ingyenes különszámát.

Június 22-ei nyitva tartás
2013.06.11

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy 2013 június 22-én a Múzeumok Éjszakáján délelőtt zárva vagyunk. Nyitva tartás 15.45 és 24.00 óra között. Szeretettel várjuk az érdeklődőket.

A matinékhoz kapcsolódó változások
2013.06.03

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy idén szeptembertől a szombati matinékoncertek szervezését a Zeneakadémia Koncert- és Rendezvényszervezési Osztálya veszi át. A fellépők nevét és a részletes műsort valamint a jegyvásárlás kibővített lehetőségeit a későbbiekben tesszük közzé.

Wagner és magyar barátai - időszakos kiállítás megnyitója
2013.05.17

Értesítés zárva tartásról
2013.04.26

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a múzeum 2013. május 2-án 13 és 15 óra között zárva lesz.

Megértésüket köszönjük.

Ünnepi nyitva tartás
2013.03.27

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy a múzeum március 31-én, vasárnap és április 1-én, hétfőn zárva tart.

Zeneművek a honlapunkon
2013.03.21

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum honlapján mostantól zeneműveket is hallgathatnak az érdeklődők, melyek a jelenlegi időszaki kiállításunkhoz (Liszt és francia muzsikus kortársai) kapcsolódnak. A zenehallgatást képvetítés kíséri, a képek illusztrációul szolgálnak a zenék témájához, hangulatához és a korszakhoz, mellyel a kiállítás foglalkozik. A klipek megtekintéséhez a "Kiállítások" menüpontot kell kiválasztani (fent), majd a "Virtuális kiállítások"-ra kattintani (oldalsó menüsorból), végül a "Liszt és francia muzsikus kortársai" címre.

Holland audioguide
2013.02.15

Gazdagodott a Múzeum idegennyelvű audioguide sorozata: az állandó gyűjteménnyel kapcsolatos információkat a látogatók mostantól hollandul is hallgathatják. A holland audioguide-ot Leo Rijkaart munkájának köszönhetjük.

Új szerzemény
2013.01.31

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum nemrég egy értékes albumot vásárolt, amely Liszt Ferenc két francia nyelvű eredeti kézírásos levelét tartalmazza. A levelek Semsey Jenőné  szül.  Csáky Irma grófnőhöz szólnak. Liszt 1870-től sok időt töltött Budapesten, ahol számos koncertet is adott. E koncertek egyikén került kapcsolatba Csáky Irma grófnővel, akivel az 1873. március 21-én a Vigadó kis termében a Magyar Gazdaasszonyok Egyletének javára rendezett jótékonysági koncerten közösen lépett fel. A grófnő Schubert, Schumann és Széchenyi Imre dalokat adott elő. A két levél Csáky Irma grófnő emlékalbumába van ragasztva a koncertről szóló korabeli német és magyar nyelvű újságcikkekkel együtt. Az album más érdekes dokumentumokat, verseket, rajzokat és bejegyzéseket is tartalmaz a magyar arisztokrácia tagjaitól.

Könyvbemutató
2013.01.31

MEGHÍVÓ
Jean-Yves Clément
LISZT FERENC
címmel, a Francia Intézet támogatásával,
a Kairosz Könyvkiadó gondozásában
megjelent kötetének bemutatójára.

A bemutató a Kairosz Kiadó és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Liszt Ferenc Emlékmúzeuma és Kutatóközpontja
közös rendezvénye.

A kötetet bemutatja Domokos Zsuzsanna
az Emlékmúzeum és Kutatóközpont Igazgatója

Az est díszvendége a kötet szerzője Jean-Yves Clément

Az estet vezeti Czigány György költő,
az MTV volt művészeti főszerkesztője

Közreműködnek
François Laquièze
a Francia Nagykövetség kulturális tanácsosa,
a Francia Intézet igazgatója
A. Szabó Magda
a Párizsi Magyar Intézet volt igazgatóhelyettese
Lőrinszky Ildikó a mű fordítója

Az esten Liszt-műveket ad elő
Gyöngyösi Ivett zongoraművész

Helyszín:
Régi Zeneakadémia (Liszt Akadémia)
1064 Budapest, Vörösmarty u. 35.

Időpont:
2013. február 20., szerda, 19:00 óra

Liszt és francia muzsikus kortársai kiállításhoz kapcsolódó zeneművek
2013.01.26

Örömmel értesítjük a látogatóinkat, hogy a mai naptól múzeumunkban a jelenlegi időszaki kiállításhoz (Liszt és francia muzsikus kortársai) kapcsolódó zeneműveket hallgathatnak meg a háló-dolgozószobában található érintőképernyős asztalon. A zenehallgatást képvetítés kíséri, a képek illusztrációul szolgálnak a zenék témájához, hangulatához és a korszakhoz, mellyel a kiállítás foglalkozik. A zeneművekről és a hozzájuk kapcsolódó képekről rövid ismertető szövegeket is lehet olvasni. Négy Liszt-mű (Sposalizio, Il penseroso, A Villa d’Este szökőkútjai, Forrásparton) mellett francia zeneszerzők, Debussy, Ravel, Berlioz, Saint-Saëns darabjai hallgathatók meg, összesen 10 zenei alkotás.

Az Esztergomi mise vatikáni verziója
2012.11.30

 

Örömmel értesítjük kedves vendégeinket, hogy megkezdtük egy zenetörténeti különlegességet tartalmazó CD árusítását. A CD-n többek között az Esztergomi mise vatikáni verziójának ősbemutatója hallható, amelyet Ács József adott közre. A felvétel 2010-ben, Albanóban az eschweileri Liszt Ferenc Kamarakórus és magyar kórusok valamint szólisták közreműködésével készült, vezényel Virágh András. A CD ára 3000 Ft.

 

Ünnepi nyitva tartás
2012.11.18

Értesítjük kedves vendégeinket, hogy múzeumunk az év végén az alábbiak szerint tart nyitva:

 

december 24-25-26. zárva

december 27-28-29. nyitva

december 30-január 1. zárva

 

Ünnepi nyitva tartás
2012.10.29

Értesítjük kedves Vendégeinket, hogy múzeumunk november 2-án és 3-án nyitva tart, november 1-én zárva lesz.

 

Lady Solti látogatása Múzeumunkban
2012.10.25

Solti György születésnapjának 100. évfordulója és az ahhoz kapcsolódó UNESCO Solti-emlékév megnyitása alkalmából a világhírű karmester özvegye Budapestre látogatott. Először az Akadémia Ligeti György épületét tekintette meg, ahol többek között Dr. Batta András rektor és Bogyay Katalin az UNESCO Általános Konferenciájának elnöke fogadta. Következő állomásként Lady Solti ellátogatott a Liszt Ferenc Múzeumba, ahol a tárlat megtekintése után az Akadémia tanárai és diákjai egy különleges koncertet adtak a tiszteletére.

 

Dr. Batta András és Domokos Zsuzsanna fogadta Lady Soltit Liszt egykori ebédlőjében.

 

 

Lady Solti megcsodálta a Maestro otthonát, s elmondta, hogy megrendítő ott állni, ahol a Liszt hajdan élt és alkotott, majd hozzátette, hogy a gyűjtemény egy kincsestár.

 

 

Nagy figyelmet szentelt a családi fotóknak, a személyes tárgyaknak és a vitrinekben található kottáknak.

 

 

Megcsodálta Wilhelm Kaulbach Liszt portréját, s a Chickering által készített koncert zongorát, amelyen egy ezüst kottatartó áll.

 

 

"Liszt, a jövő zenésze" - születésnapi fesztivál
2012.10.20

 

11 óra

amely a múzeum „Liszt és a kortárs francia zeneszerzők” című kiállítás tematikájához kapcsolódik

 

Jandó Jenő zongora hangversenye

 

Műsor:

 

  1. Sains-Saëns: Improvisation sur la Beethoven- Cantate de F. Liszt pour le piano (ősbemutató)
  2. Liszt: Liszt: Au bord d’une source (A forrásnál  /Zarándokévek. Első év: Svájc/)
  3. Debussy: Két arabeszk
  4. Berlioz: l’Idée fixe. Andante Amoroso
  5. Saint-Saëns: Allegro appassionato, op. 70.
  6. Liszt: Les Jeux d’eaux `a la Villa d’Este
  7. Ravel: Jeux d’eau
  8. Gounod-Liszt: Valse de l’opera Faust

Matinékoncert jegyárai:

teljes árú belépőjegy: 1300 Ft,

kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 600 Ft

 

Jegyek a helyszínen vásárolhatók.

 

 

16 óra

 

Liszt és Debussy

 

Vigh Andrea, Razvaljajeva Anasztázia hárfa koncertje

 

közreműködnek:

Baráth Emőke ének, Oross Vera fuvola,  Bársony Péter brácsa, Piúkovics Gábor nagybőgő és az Accord Quartet (Mező Péter, Veér Csongor, Kondor Péter, Ölveti Mátyás)

 

Műsor:

 

1.Debussy: Syrinx (Oross Vera fuvola)

2.Debussy: Arabesque (E-dúr), Holdfény (Vigh Andrea hárfa)

3.Debussy: Beau Soir, Nuit d'Etoiles (Baráth Emőke ének, Razvaljajeva Anasztázia hárfa)

4.Debussy: Sonate pour flûte, alto et harpe (Oross Vera fuvola, Bársony Péter mélyhegedű, Vigh Andrea hárfa)

szünet

5.Debussy: Danse sacrée et profane (Razvaljajeva Anasztázia hárfa, Accord Quartet)

6.Liszt: Du bist wie eine Blume, S.287,

Wieder möcht ich dir begegnen, S.322

(Baráth Emőke ének, Vigh Andrea hárfa)

7.Liszt-Renié: Le Rossignol

Liszt- Walter Kühne: Rigoletto-parafrázis (Razvaljajeva Anasztázia hárfa)

8.Debussy: Petit Suite (Razvaljajeva Anasztázia, Vigh Andrea hárfa)

 

Jegyárak a 16 órai koncertre:

teljes árú belépőjegy: 3000 Ft

kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 1500 Ft

 

19 órától

 

Fülei Balázs és az Accord Quartet hangversenye

(tagjai: Mező Péter - hegedű, Veér Csongor - hegedű, Kondor Péter - brácsa, Ölveti Mátyás - cselló)

 

Műsor:

 

Saint-Saëns-Liszt: Haláltánc - Liszt átirata zongorára

Liszt: Orpheus - Saint-Saëns átirata  zongora trióra

Liszt: Angelus – vonónégyes-változat

Debussy: Vonósnégyes

Liszt: Csárdás macabre

 

 

Jegyárak a 19 órai koncertre:

teljes árú belépőjegy: 3000 Ft

kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 1500 Ft

---

Napijegy: 5000 Ft (mind a három koncertre érvényes)

---

 

Jegyvásárlás:

A 11 órás koncertre a helyszínen,

a 16 éa 19 órás koncertre a helyszínen, az ismertebb jegyirodákban és az interneten a www.jegy.hu weboldalon.

A kedvezményes jegyeket a koncert helyszínén kérjük érvényesíteni a megfelelő igazolvány felmutatásával.