A Frankofón fesztivál koncertjei Múzeumunkban
2017.03.16

Idén harmadik alkalommal vettünk részt két koncerttel a Frankofón fesztivál eseményein. Az első koncert március 4-én magyarországi bemutató volt, Evangelia Mitsopoulous a Dante szimfónia Carl Tausig által készített átiratát játszotta zongora két kézre, és hozzá vetítette a Liszt által eredetileg tervezett Bonaventura Genelli rajzokat, amelyeket Weimarban kutatott ki. Emellett Debussy: Prelűdök,  és egy görög zeneszerző művét, Manos Hadjidakis: Night without a moon adta elő.

 

A koncertről a Hatoscsatorna televizó készített összefoglalót, riportokkal, zenei részlettel, ezt a műsort kb. a 26. perctől kezdődően ITT tekinthetik- ill. hallgathatják meg.

A koncertet megtisztelte jelenlétével Éric Fournier, Franciaország nagykövete és Dimitrios Letsios, Görögország magyarországi nagykövete, aki anyagilag is támogatta a koncertet.

Márc. 11-én, a második koncerten egy kíváló francia zongoraművész, Maxime Zecchini adott nálunk hangversenyt, amelyen szintén vendégünk volt Éric Fournier francia nagykövet úr.


Zecchini koncertjének különlegessége volt, hogy ritkán játszott balkezes műveket is műsorára tűzött, mint a Liszt-kortárs francia virtuóz Charles-Valentin Alkan művét, és saját átiratait Verdi A Trubadúr c. operájának Miserere-jelenetéből, illetve Ravel balkezes zongoraversenyéből készített átiratát, amelynek a teljes zenei anyagát bravúrosan adta elő csak balkézzel.