Liszt fesztivál - 2019. október 18-21.
2019.10.25

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum idei fesztiválja Liszt Ferenc születésnapja alkalmából öt kiemelkedő hangversennyel tisztelgett a Zeneakadémia alapító elnökének emléke előtt.

Talán az ünnepélyes alkalom és a zeneszerző egykori otthona közelségének is köszönhető, hogy a Liszt iránt őszintén elkötelezett művészek kivételes zenei élményben részesítették a jelenlevőket. Nem csupán a technikai, zenei színvonal volt a Mesterhez méltó, hanem Liszt szellemiségének és lelki beállítottságának értő tolmácsolásával valóban úgy szólaltak meg a művei, ahogyan csak a beavatottak előadásában hallhatjuk őket.

A nagyszabású műsorok szinte mindegyike egy rejtett belső zenei vonalra építkezett, elsősorban zenei kapcsolatokat mutatott meg az egyes kompozíciók között. Ez a koncepció érvényesült azoknál a koncerteknél is, ahol Liszt művei mellett általa is nagyra tisztelt és szeretett kortársainak mesterművei is felhangzottak. A műsor különlegessége a h-moll szonáta Saint-Saëns által készített kétzongorás változata volt, amely ritkán hallható koncerten. A közönség hálásan köszönte meg a kapott rendkívüli élményt.