Liszt Ausztriában
2019.05.10-2020.05.10

A kiállítás címével kapcsolatban azonnal felmerül a kérdés a látogatóban, jelen esetben Liszt korára épül a tematika, vagy a jelenlegi Ausztria értendő alatta?...

A kiállítás címével kapcsolatban azonnal felmerül a kérdés a látogatóban, jelen esetben Liszt korára épül a tematika, vagy a jelenlegi Ausztria értendő alatta? Igyekeztünk a tárlók anyagát úgy rendezni, hogy mindkettő vonatkozás beleférjen. Ez  a megkülönböztetés elsősorban csak Liszt születési helyének szempontjából kerül előtérbe. Az egykori magyar területhez tartozó Doborján falut ma Raidingnak hívják, és Burgenland része.  A nemzetközi kiállítás, melynek osztrák partnere egyszemélyben Liszt szülőházának is szakmai kurátora,  kiemelt tematikaként kezeli a zeneszerző jelenlegi osztrák recepcióját is, elsősorban Raidingban.

A kiállítás tematikája dióhéjban igyekszik összefoglalni mindazt a sokszínű szálat, amely Lisztet Ausztriához köti. A gyermekkortól elindulva, bécsi tanulmányainak és a bécsi virtuóz iskola hagyományának fontos hatása megalapozta Liszt zongoraművészi és zeneszerzői pályafutásának indulását. Fontos tematikaként emeli ki a kiállítás Liszt bécsi hangversenyeit  zongoraművészként  és  zeneszerzőként is, ezek fogadtatását és jelentőségét a város kulturális életében, különösen a Gesellschaft der Musikfreunde zenei programjaiban. Már 1838-as híres hangversenysorozatán jelen voltak a Habsburg uralkodóház tagjai, akikkel idős koráig kapcsolatban maradt. Erről számos dokumentum is tanuskodik az állandó kiállításunk anyagai között is a lakás szalonjában. Megelevenednek Liszt körül az osztrák, vagy Ausztriában is működő művész barátok alakjai is, mint például Joseph Kriehuber, vagy Kaspar von Zumbusch , akiknek az alkotásai szintén díszítik Liszt egykori budapesti szolgálati lakását. De ugyanúgy a szoros baráti körbe tartozott a zongoragyáros Ludwig Bösendorfer, akinek számos hangszerét vásárolta meg Liszt, de más osztrák gyártású  hangszereken is játszott. A bécsi zeneszerzők között kiemelt szerepet kap  Franz Schubert, akinek a dalaiból már 1838-as hangversenysorozata során Liszt számos átiratot adott elő. A kiállítás kiemelten különleges dokumentuma az Erlkönig átiratából készült zenekari változat kézirata, amelyet most először tekinthet meg a közönség. A másik kiemelt zeneszerző Beethoven, elsősorban Lisztnek a zeneszerző 1870-es és 1877-es jubileumi ünnepségeihez fűződő kapcsolata vonatkozásában. Mellettük helyet kapnak a kiállításban Liszt korában és személyes életében is fontos, ma már kevésbé ismert zeneszerzők is, mint például Johann von Herbeck vagy Johann Nepomuk Hummel. Liszt  legfontosabb ausztriai rokona nagybátyja, Eduard von Liszt volt. Mivel Eduard gazdag hagyatékának egy része Liszt budapesti otthonát díszíti, a másik rész jelenleg az Eisenstadti Tartományi Múzeumban, illetve Raidingban található, az ő jelentősége természetesen kiemelt szerepet kap a kiállításban. Bécs mellett más, Liszt számára fontos ausztriai városok is helyet kapnak a kiállításon, mint Graz,  Eisenstadt (Liszt életében Kismarton), Achensee, Graz, Hall in Tirol, Innsbruck, Pottendorf és Salzburg.

A kiállítás a Liszt Múzeumok nemzetközi együttműködésének keretében jött létre.

Kölcsönző intézmények:

  • Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Liszt Ferenc Kutatókönyvtár
  • Magyar Nemzeti Múzeum, Történelmi Képtár
  • Bélyegmúzeum
  • Budapesti Történeti Múzeum– Kiscelli Múzeum
  • MTA BTK Zenetudományi Intézet, Zenetörténeti Múzeum
  • Eisenstadt Landesmuseum Burgenland
  • Diözesanarchiv Eisenstadt
  • Raiding Franz Liszt Gesellschaft
  • Vienna Schottenstift

Kurátorok: Dr. Zsuzsanna Domokos és Dr. Martin Czernin

Közreműködtek: Peternák Anna, Watzatka Ágnes, Fedoszov Júlia,  Bokor Lilla, Avar Katalin, Török Miklós

Installáció: Bősze Tímea