Hubay Jenő és Liszt Ferenc Zeneakadémiája
2008.04.01-2009.03.14

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és az MTA Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeuma közös kiállításának középpontjában a 150 éve született Hubay Jenő áll. Hubayt, aki 50 éven át tanított a budapesti Zeneakadémián, világszerte a magyar hegedűiskola megalapítójaként tisztelik. A kiváló pedagógus, hegedűművész és zeneszerző elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar zenekultúra szolgálatában. Fiatalon gyakran muzsikált együtt Liszt Ferenccel, aki 1878-ban Párizsba küldte, hogy Nyugat Európában alapozza meg karrierjét. Sikereinek köszönhetően kinevezték a brüsszeli Conservatoire hegedűtanszakának élére, majd 1886 tavaszán ugyancsak Liszt hívta haza, hogy vegye át a hegedűoktatás irányítását a Zeneakadémián.

A kiállítás kiemelt szerepet szán Liszt és Hubay, valamint Hubay és a Zeneakadémia kapcsolatának. Hubay sokat tett a hazai Liszt-kultusz érdekében. Neki köszönhető, hogy 1925-ben a Zeneakadémia felvette alapítójának a nevét, és az ő kezdeményezésére nyílt meg az intézmény Liszt-szobája, amely a mai Liszt Múzeum alapját jelentette. Hubay saját gyűjteményéből 55 dokumentumot helyezett itt letétbe, és igazgatóként sokat tett a további Liszt-relikviák megszerzéséért.

A kiállítás második, földszinti része a legismertebb Hubay-növendékek (Geyer Stefi, Szigeti József, Vecsey Ferenc, Telmányi Emil, Arányi Jelly, Székely Zoltán, Gertler Endre és Zathureczky Ede) Hubayhoz fűződő kapcsolatát mutatja be számos kép, levél, koncertműsor, újságcikk és zenemű segítségével.