A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György
Krasimir Taskov előadása

2022. május 3. 18.00-19.00

Előadóterem

Zeneszerző Fórum

Krasimir Taskov előadása A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Krasimir Taskov generációjának egyik legaktívabb bolgár zeneszerzője, zongoraművésze és pedagógusa. Kitüntetéssel végzett a Szófiai Állami Zeneakadémián. Részt vett az UNESCO által Bulgáriában és Hollandiában szervezett nemzetközi zeneszerzői szemináriumsorozaton, valamint Ton de Leeuw, Theo Loevendie (Hollandia) és Anatol Vieru (Románia) zeneszerzés tanfolyamain.

1999 óta vezeti a Szófiai Állami Zeneakadémia Zeneszerzés Tanszékét.

Műveit rangos nemzetközi és hazai versenyeken díjazták. Archaikus képek című zongoraciklusa 1984-ben az UNESCO Nemzetközi Zeneszerzői Tribün által Párizsban ajánlott művek között szerepelt. Fantasia két zongorára (1991), Triptichon négykezes zongorára (1995), Mutuality (1999) és Ceremony két zongorára és ütőhangszerekre (2005) című zongoraműveivel díjakat nyert a Nemzetközi Zongoraduó Szövetség tokiói zeneszerzőversenyén. A 2002-es plovdivi Nemzeti Verseny első díját nyerte el második klarinétra és zenekarra írt versenyművével, 2005-ben pedig megnyerte az Elias Canetti Nemzeti Versenyt.

Műveit sikerrel játszották Németországban, Japánban, Franciaországban, Olaszországban, Oroszországban, Romániában, Angliában, az Egyesült Államokban és más országokban.

2003-ban a két zongorára írt Transfiguration II című művét jelölték a Szlovéniai Zenei Világnapokon való bemutatásra. Több mint húsz kompozícióját nyomtatták ki különböző kiadók Szófiában (Music, Elm és UBC), Moszkvában (Musica), Párizsban (J. Billoudot) és Kanadában (Vox Bulgarica).

Szóló- és kamarazenei előadóként is aktív a nemzetközi koncertéletben.

Rendező:

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Zeneszerzés Tanszék

Jegyár:

Az előadásra a belépés díjtalan a terem befogadóképességének a határáig.