Az Akadémián eltöltött idő alatt tanultam meg a fegyelem és a kemény munka alapjait, melynek aztán egész életemben hasznát vettem.

Solti György
A táncház napja 2024

2024. május 4. 19.30-22.00

Nagyterem

Akusztikus, autentikus

A táncház napja 2024

Budatelke: De ungurime
Gyergyó: Marosszéki, lassú és gyors csárdás
Felső-Maros mente: Forduló és verbunk
Széki lassú, magyar és csárdás
Palatkai ritka és sűrű magyar, páros táncok
Magyarszováti magyar, sűrű magyar, lassú cigánytánc, szökős
Búzai lassú magyar, lassú énekkel és sűrű csárdás
Szatmári verbunk, oláhos, hallgató és csárdások

Közreműködik: Enyedi Ágnes, Sőregi Anna, Takács Anna (ének), Virágvölgyi Márta, Pál István 'Szalonna' (hegedű), Halmos Attila, Harlet Ioan „Nucu”, Kodoba Florin, Kodoba Florinel, Mihó Attila (hegedű), András Orsolya (gardon), Juhász Zoltán (furulya), Fekete Antal 'Puma', Árendás Péter (kontra), Liber Endre (cimbalom), Tóth Máté (bőgő), a Zeneakadémia Népzene Tanszékének hallgatói, Magos zenekar, Dűvő zenekar
A műsort szerkesztette: Kelemen László, Árendás Péter

Hagyományosan az első magyarországi városi táncház évfordulóján rendezik meg országszerte a Táncház Napját. A zeneakadémiai koncert egy országos rendezvénysorozat része, amely 2022 óta a Hagyományok Háza, a Népzene Tanszék és a Zeneakadémia Koncertközpont közös szervezésében valósul meg. A rendezvény ezúttal a táncházmozgalom generációinak kapcsolatát járja körül – zenei szempontból. Elmondható, hogy már a negyedik generáció nőtt fel a magyarországi revival bő öt évtizedes története alatt. Minden nemzedék új célokat tűz ki, amelyek építenek az elődök munkájára, de egyúttal meg is akarják változtatni azt. Közös pont azonban, hogy mindegyik korosztály a hagyományos paraszti kultúra értékeiből merít. Ma már intézmények – ilyen a Hagyományok Háza és az LFZE Népzene Tanszéke is – segítik ezt a folyamatot, közelítve a generációkat az inspirációs forrásokhoz; amennyire csak lehet.

 

Vásároljon jegyet egyszerre több saját szervezésű hangversenyünkre!
  • 2 koncertre 10% engedményt,
  • 3 koncertre 15% engedményt,
  • 4 vagy több koncertre 20% engedményt adunk a vásárlás végösszegéből.
A Zeneakadémia Extra szolgáltatásra regisztrálók további 5% kedvezményben részesülnek.

 

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont, Hagyományok Háza

Jegyár:

2 900 Ft

Sorozat:

Akusztikus, autentikus