Az Akadémián eltöltött idő alatt tanultam meg a fegyelem és a kemény munka alapjait, melynek aztán egész életemben hasznát vettem.

Solti György
Händel-est

2024. május 23. 19.30-22.00

Nagyterem

Haydneum Zeneakadémia Bérlet 2023-2024. / III. Előadás

Händel-est

Händel: Agrippina » Nyitány
Händel: a-moll concerto grosso, HWV 322 [op. 6/4]
Händel: Silete venti, HWV 242

SZÜNET

Händel: g-moll oboaverseny, HWV 287
Händel: Dixit Dominus, HWV 232

Baráth Emőke (szoprán), Balogh Eszter (alt), Stjepan Nodilo (oboa)
Purcell Kórus
Capella Savaria (művészeti vezető: Kalló Zsolt)
Vezényel: Vashegyi György

A hangverseny súlypontját Georg Friedrich Händel két reprezentatív egyházzenei műve alkotja. A Dixit Dominus a 110. zsoltár („Azt mondta az Úr az én Uramnak”) megzenésítése, amely öt szólistát, négyszólamú kórust és zenekart foglalkoztat. A mű Rómában keletkezett 1707 áprilisában. A Silete venti (Csendesedjetek, szelek) öttételes motetta szopránszólóra és zenekarra, amely az 1720-as években íródott Londonban, és zenei anyaga azonos néhány más Händel-műével. Az Agrippina-nyitány az azonos című opera (1709) bevezető zenéje. A tizenkét concerto grossót tartalmazó, rendkívül jelentős op. 6-os sorozat összes darabját 1739 őszén írta a zeneszerző. A g-moll oboaverseny valószínűleg 1704/05-ben, Händel hamburgi tartózkodásának idején keletkezett. Baráth Emőke a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd a firenzei Luigi Cherubini Konzervatóriumban végezte tanulmányait. Harmadik helyezett lett a Karlovy Varyban megrendezett Antonín Dvořák Nemzetközi Énekversenyen, megnyerte az innsbrucki Pietro Antonio Cesti Barokk Operaversenyt és a Verbier Fesztivál nagydíját. Nemzetközi sikereket arató szólista, a legnevesebb koncerttermek és fesztiválok állandó vendége, világsztárok rendszeres partnere. Az erdélyi születésű mezzoszoprán, Balogh Eszter 2014-ben szerezte meg diplomáját a Zeneakadémia oratórium és dalének szakán. A hazai koncertélet állandó szereplője, repertoárjának legfőbb fejezetét barokk és klasszikus oratóriumok alkotják. A horvát furulya- és oboaművész, Stjepan Nodilo a korhű régizenei előadópraxis nemzetközi rangú fiatal képviselője. A Purcell Kórust, a magyarországi historikus előadói gyakorlat meghatározó jelentőségű műhelyét Vashegyi György alapította 1990-ben – az énekkar máig a karmester vezetésével működik. A Capella Savaria 1981-ben alakult meg Szombathelyen. Művészeti vezetője közel két évtizeden át Németh Pál volt, akit 1999-ben Kalló Zsolt követett. A koncert karmestere, Vashegyi György évtizedek óta a hazai régizenei mozgalom középponti személyisége kórus- és zenekarvezetőként, pedagógusként és zenetörténészként egyaránt.
A Haydneum – Magyar Régizenei Központ Alapítvány működését a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

Rendező:

Haydneum - Magyar Régizenei Központ

Jegyár:

2 600, 3 900, 5 300, 6 500 Ft

Hasonló események:

2024. 05. 17
19:00

Áriavizsga

Nagyterem

Díjtalan jegy szükséges