2013. október 12-én rendezzük a felújított piano-orgue koncerttel egybekötött bemutatóját.

2013. szeptember 17.

A restaurált hangszer bemutatója 2013. október 12-én 18 órakor lesz a Régi Zeneakadémia Liszt Ferenc kamaratermében, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum rendezésében. A bemutató során megismerhetik a hangszer különleges felépítését, restaurálásának legérdekesebb pillanatait, és ezt követően Szabó Balázs hangversenyen mutatja be a Piano-Orgue zenei lehetőségeit, Liszt és kortársai művein keresztül. A bemutató a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat részeként hangzik majd el.

 

Liszt kombinált hangszerét 2012-13-ban Szabó Balázs orgonaművész és hangszertörténész restaurálta. A restaurálási munkálatok a svájci Stiftung Kulturgut Orgel alapítvány támogatásával valósult meg. Sor került a hangszer bútorzatának statikai megerősítésére és esztétikai helyreállítására, a harmónium teljes restaurálására, a kiépített és megsemmisült alkatrészek rekonstrukciójára, az eredeti hangzás és hangolás visszaállítására és a zongorarészből ugyancsak eltávolított Céleste pedál teljes rekonstrukciójára. Valódi, ritka különlegesség a harmónium rekonstruált Prolongement-szerkezete, mely lehetővé teszi bármely hang vagy akkord letartását játék közben, mely eszköz különösen fontos volt Liszt számára.

 

A zongorarész átfogó restaurálása magában foglalta a szerkezeti statikai megerősítését, a hiányzó részek rekonstrukcióját, a hangzást befolyásoló elemek  és a hangszer bútorzatának restaurálását. A teljes restaurálás során különös hangsúlyt kapott a még eredeti Liszt korabeli alkatrészek megtartása.

 

A HANGSZERRŐL

Az 1864-ben a párizsi Alexandre pére & fils gyárában készü lt kombinált hangszer e gy egybeépített fúvó légrendszerű harmónium és pianinó. Liszt Berliozon keresztül került kapcsolatba Eduard Alexandre-ral, akitől két kombinált hangszert is vásárolt élete során. A 7 oktávos zongorát a Liszttel közeli kapcsolatban álló Erard cég készítette, akiknek a hangszereit Liszt első párizsi évei óta népszerűsítette.

Liszt 1854-ben vásárolta meg az Alexandre gyár legnagyobb kombinált hangszerét, a róla elnevezett Piano-Lisztet, mely a weimari Altenburg zeneszalonjába került. A hárommanuálos, pedálos hangszer első két billentyűzete és pedálja a harmóniumot, a harmadik pedig egy Erard versenyzongorát szólaltatott meg. A hangszer restaurálva a bécsi Gesellschaft der Musikfreunde gyűjteményében található.

Liszt második kombinált hangszerét, a tíz évvel fiatalabb, kétmanuálos Piano-Orgue-ot először Rómában használta, majd 1872-ben Pestre küldte otthonába, majd végrendelete nyomán a Zeneakadémia tulajdonába került.