A Liszt Múzeum állandó kiállításának új darabja

2021. november 20.

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteménye a Zeneakadémia számára különleges jelentőségű új műtárggyal gazdagodott ősszel, amelynek bemutatóját november 13-án, a Zeneakadémia születéséhez kötődő emlékünnepség keretében tartottuk.

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteménye a Zeneakadémia számára különleges jelentőségű új műtárggyal gazdagodott ősszel, amelynek bemutatóját november 13-án, a Zeneakadémia születéséhez kötődő emlékünnepség keretében tartottuk. Az ünnepséget Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora nyitotta meg, magát a képet Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója mutatta be. A nagyméretű szénrajzot Landau Alajos (1833–1884) készítette, és nagy valószínűséggel közvetlenül azután, hogy a magyar Parlament 1873. február 8-án Apponyi Albert javaslatára és Deák Ferenc támogatásával megszavazta a Zeneakadémia megalapítását Liszt Ferenc elnökletével. Landau Alajos festőnek és grafikusművésznek tanult, majd a fényképészet felé fordult. 1859-től 1872-ig  Szegeden élt, ahol a város első állandó fényképészműtermét vezette. 1872 szeptemberétől az újonnan felállított pesti VI. kerületi főreáliskolához került rajztanárnak, majd 1876-ban műegyetemi magántanárrá nevezték ki.

A Liszt-portré különlegessége, hogy a zeneszerző dátummal és aláírásával látta el, amely a kép jobb alsó sarkában látható: 1873. március. A rajz eredetileg egy bécsi antikváriumban került eladásra, Szmolics Péter hívta fel a figyelmünket rá. A Liszt Múzeum Alapítvány Horváth Péter és Szász Tibor adományainak köszönhetően megvásárolta, a bécsi Collegium Hungaricum és Magyar Nagykövetség segítségével hazakerült, és ettől a héttől kezdve már Liszt budapesti otthonának háló-dolgozószobáját díszíti az egyik könyvszekrény felett.