Beszámoló a 2018-as Múzeumok Éjszakájáról

2018. július 10.

Idén június 23-án ismételten megrendeztük a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban a Múzeumok éjszakáját, amely kulturális programsorozatnak indulása óta aktív közreműködői vagyunk. Ez alkalommal is számos rendhagyó műsorral vártuk látogatóinkat, akik szép számmal érkeztek múzeumunkba, összesen 555-en tisztelték meg intézményünket, többségében magyar vendégek.

Az egyik legnépszerűbb programunk idén is a hangszeres bemutatóval színesített tárlatvezetés volt, melyen Gulyás István zongoraművész mutatta be egy-egy rövid zenemű megszólaltatásával Liszt Ferenc eredeti hangszereit, eredeti hangzásvilágukban. A különleges esemény négy koncertet kínált a zenekedvelők számára, melyek beharangozójaként fanfármuzsikát hallhattak a Régi Zeneakadémia erkélyéről az érdeklődők: elsőként a Zeneakadémia Kivételes Tehetségek Képzőjének növendékei léptek fel a Kamarateremben, ezt követte Palojtay János ifjú zongoraművész koncertje, majd az esti órák is tartogattak meglepetést, Hutás Erzsébet és Andrea Fernandes hegedű- és zongora kettőse, zárásképpen pedig az In Medias Brass fúvós kvintett szórakoztatta a közönséget.

Örömünkre szolgált, hogy ilyen szép számú érdeklődő látogatott el hozzánk, s hogy a portugál nagykövet asszony, Maria José Morais Pires és férje, Manuel Fernandes Pereira is megtisztelte a Múzeumok éjszakáját intézményünkben. Az egyedülálló alkalmon a májusban megnyílt „Kérem, ne küldjön több kottát!” című időszaki kiállításunk kottagyűjteményét is megtekinthették a látogatók. Bízunk benne, hogy ez a rendezvény is hozzájárul ahhoz, hogy Liszt Ferenc szellemi és zenei öröksége mind népszerűbbé váljon itthon és a nagyvilágban egyaránt.