Beszámoló az idei Liszt Születésnapi Fesztiválról

2018. november 13.

Dr. Vigh Andrea, Egyetemünk rektora  (fotó: Dimény András ZAK)

Liszt Ferenc születésnapját (1811. október 22.) idén is koncertsorozattal ünnepelte a Liszt Ferenc Emlékmúzeum. Négy hangversenyt rendeztünk a zeneszerző tiszteletére, október 19-én Ránki Fülöp lépett fel nálunk, október 20-án délelőtt Kiss Péter, délután Király Csaba és Bokor Jutta, este pedig Borbély László. A koncerteken kizárólag Liszt Ferenc művei hangzottak el, elsősorban szólózongora művek, illetve dalok.

(fotó: Dimény András ZAK)

Az ünnepi koncertsorozatot Dr. Vigh Andrea rektor asszony nyitotta meg Ránki Fülöp koncertje előtt. Ránki Fülöp műsora olyan Liszt-művekből állt, amelyek a zeneszerző weimari korszakához kötődnek: az 1840-es évek végén keletkezett, és a művészek repertoárján nagyon ritkán szereplő Nagy koncertszóló (Grosses Konzertsolo), az 5. (e-moll) magyar rapszódia, amely 1852-ben került először kiadásra. A hangversenyt Liszt fő zongoraműve, a h-moll szonáta koronázta, (szintén 1852-53-ból), amely Ránki Fülöp érzékeny, ugyanakkor drámai előadásában lenyűgözte a közönséget.

Ránki Fülöp (fotó: Dimény András ZAK)
 
Kiss Péter (fotó: Dimény András ZAK)
 
Kiss Péter szándékosan választott néhány olyan kompozíciót is az ünnepi alkalomra, amely a múzeum gyűjteményébe újonnan bekerült Liszt-kéziratokhoz kapcsolódik, így a Hymne de l'enfant à son réveil és Romance oubliée című műveket ezért is játszotta el. Az új Liszt-kéziratokról szóló dokumentumfilmet éppen október 22-én, Liszt születésnapján lehetett az M5-ön megtekinteni, így ez a műsorválasztási koncepció figyelemfelkeltésnek is tökéletes volt. Kiss Péter maga is szerepel a dokumentumfilmben, részleteket játszik az említett művekből. Koncertműsorának koncepciója egy nagyszerű ívet rajzolt meg, melynek tartópillérei a Sposalizio, az E-dúr legenda és a h-moll ballada voltak, és a művész csodálatos zenei megoldásokban, hangzásokban örvendeztette meg hallgatóságát.
 
Bokor Jutta és Király Csaba
 

A harmadik koncerten nemcsak szóló darabokat, hanem kamarazenét is hallhattunk. Szombat délután Király Csaba, a Liszt Ferenc Társaság elnöke (zongora) és Bokor Jutta (mezzoszoprán) léptek fel, Liszt Ferenc néhány dalát adták elő (Es muss ein Wunderbares sein, Vergiftet sind meine Lieder, Freudvoll und leidvoll, Ave Maria, Go not happy day, Ave maris stella). A dal blokkokat szóló zongora művek keretezték (Consolations, IV. Mefisztó-keringő, Négy elfelejtett keringő), amelyeket szintén ritkán lehet hallani. A zongoraművek drámai hangulatát a dalok lírája oldotta fel, harmonikus egységet hozva létre a szép koncert felépítésében.

Borbély László
 
A Liszt-fesztivált Borbély László fantasztikus mélységű és kifejezésgazdag koncertje zárta, aki Liszt Ferenc kései, modern hangzású műveiből, mint például Schlaflos! Frage und AntwortBagatelle sans tonalitéCsárdásCsárdás obstinéeWiegenliedSursum corda) állította össze műsorát. A koncert „A szomorúság és vigasz énekei” címet viselte, s valóban, az idős Liszt nehézségeit, vívódásait és hitének mélységeit egyaránt érezni lehetett ezekből a kompozíciókból. Borbély László előadásának magas színvonala, játékának intenzitása, a hangverseny blokkjainak logikus egymásutánja közelebb hozta a hallgatósághoz a hiteles, jelen esetben az időskori Liszt-képet – ami a fesztivál alapvető célja minden évben.