Budapesti séták Liszt Ferenccel

2011. február 4.

Liszt Ferenc, az első és egyben legnagyobb külföldön is elismert magyar zeneművész és zeneszerző, mély érzelmekkel ragaszkodott a magyar fővároshoz, amelyben először 11 évesen járt, és amely 58 éves korától otthonává vált.

A "Budapesti séták Liszt Ferenccel" című könyv egy rendhagyó útikönyv, amelynek törzsanyagát öt városnéző séta képezi. A látogató-olvasó a könyv bevezető fejezetében magával Liszt Ferenccel ismerkedhet meg, fordulatos életének fontosabb állomásaival, művészi tevékenységének sokszínűségével, külföldi és budapesti tartózkodásainak áttekinthető összefoglalásával. Az öt séta során a magyar fővárosnak pesti és budai központját járhatja be, azokat a helyszíneket, ahol Liszt is gyakran járt, ahol koncertezett, ahol lakott, ahol tanított, ahol vacsorán, estélyen vett részt, ahol barátai, tanítványai laktak, és ahová szívesen ment látogatóba. Lisztet kísérve az olvasó az egykori főváros zenei és kulturális életébe nyer beletekintést, a könyv lapjain találkozhat a magyar politikai és kulturális élet nagyjaival: Széchényi Istvánnal, Deák Ferenccel, Andrássy Gyulával, Jókai Mórral, és a magyar zenei élet elitjével: Erkel Ferenccel, Mosonyi Mihállyal, Reményi Edével, Hubay Jenővel.

Pest belvárosa az elmúlt kétszáz évben jelentős változásokon esett át, az 1838-as árvíz, az 1849-es harcok, az 1870-es évek városrendezési munkálatai többször újrarajzolták térképét. A könyv lapjain archív felvételekről és korabeli rajzokról átépített utcák és terek, eltűnt épületek és megsemmisült koncerttermek tárulnak az olvasó elé, hogy egyszersmind Liszt szemével is tekinthessen a mindig megújuló magyar fővárosra.