Europe in the Time of Franz Liszt - Nemzetközi konferencián vettünk részt Mariborban

2016. november 14.

A Pokrajinski muzej Maribor (Szlovénia) szervezésében nemzetközi konferenciára került sor 2016. október 13-14. napokon, Europe in the Time of Franz Liszt címmel, melyen a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, Dr. Domokos Zsuzsanna és két munkatársa, Watzatka Ágnes és Peternák Anna is részt vett. A konferencia részletes programja itt található:

http://www.museum-mb.si/exhibitions_and_events/0//294

http://www.museoeurope.si/en/

Az előadások teljes szövege angol nyelven itt:

 

http://www.museoeurope.si/userfiles/MuseoEurope_2016.pdf

A konferencia a maribori helytörténeti múzeum júniusban nyílt időszaki kiállításához kapcsolódott, melynek címe Franz Liszt, Small European Tour. A maribori kiállításon a Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteményéből is szerepelnek eredeti tárgyak, egy Liszt szobor és egy koszorúszalag a zeneszerző tulajdonából. A Liszt-kiállítás apropója, hogy idén ünneplik a 170. évfordulóját annak a koncertnek, melyet Liszt Ferenc adott a maribori kastély lovagtermében. A konferencia ebben a lovagteremben került megrendezésre.

http://www.museum-mb.si/exhibitions_and_events/1//296

A konferencia anyagát angol nyelven már  DVD lemezen már megkapták a résztvevők. Megtisztelő és nagyon szívélyes fogadtatásban volt részünk, és a vendéglátóink elvittek még több olyan helyszínre, ahol Liszt Maribor mellett koncertet adott Szlovéniában az 1846-os turnéja során, köztük a híres fürdőhelyre, Rogaška Slatiná-ba.