Felhívás interaktív múzeumpedagógiai foglalkozáson való részvételre

2014. április 1.

Felhívás interaktív múzeumpedagógiai foglalkozáson való részvételre

2014.04.01

A közelmúltban megtartottuk az első múzeumpedagógiai foglalkozásunkat, több mint 50 alsó tagozatos zeneiskolás növendék részvételével. A foglalkozás egyik részében a gyerekek a Múzeum termeiben ismerkedtek Liszt Ferenc utolsó budapesti lakásával, s a benne található hangszerekkel, valamint egyéb érdekességekkel. A tárlatvezetés végén összemérhették tudásukat: néhány kérdésből álló tesztet töltöttek ki, s aki a legtöbb helyes választ adta, a program végén oklevelet és csokit kapott ajándékba. A foglalkozás másik része a Kamarateremben zajlott. A téma a verbunkos zene születése, annak történelmi háttere és műzenei feldolgozásainak összehasonlítása volt. Az előadás interaktív módon zajlott: toborzó dallamokat mutattunk be, korabeli táncábrázolásokat, festményeket vetítettünk a témakörben.

Ezután a gyerekeket bevontuk a közös éneklésbe, majd néhány vállalkozó szellemű kisgyerek leült a zongorához, s a többieket kísérte, akik a kivetítőn olvasható Magasan száll a daru c. dalt tanulták meg, melyet Liszt feldolgozott magyar rapszódiájában. Ezt követően a diákok körbeálltak, s a verbunkoshoz kapcsolódó tánclépéseket tanultak.

 

A program zárásaként a Zeneakadémia Rendkívüli tehetségek osztályának növendéke, Váradi László játszotta el Liszt Ferenc híres Rákóczi indulóját, a XV. Magyar rapszódiát.

Váradi László

A program a visszajelzések alapján nagyon sikeres volt, ezért meghirdetjük minden érdeklődő zeneiskola számára. Az időpontok és az egyéni igények egyeztetése ügyében a központi email címünkön találnak meg bennünket.