INGYENES KAMARAEST A RÉGI ZENEAKADÉMIÁN

2023. április 5.

Lucie Robert és Jeffrey Cohen Farkas Gáborral ad ingyenes hangversenyt a Régi Zeneakadémia Kamaratermében 2023. április 7-én 19 órától 21 óráig.

A Manhattan School of Music két kiváló professzora Farkas Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének, valamint a Doktori Iskola billentyűs és akkordikus programjának vezetője meghívására érkeztek, április 3-5-ig a Zeneakadémián tartottak mesterkurzusokat.

 

2023. április 7-i kamaraestjükön ezúttal Brahms és Schubert fantasztikus szépségű művei kerülnek műsorra.

Program:

Brahms: 1. (G-dúr) hegedű-zongora szonáta, op. 78

Lucie Robert (hegedű), Jeffrey Cohen (zongora)

Schubert: f-moll fantázia, D. 940

Jeffrey Cohen, Farkas Gábor (zongora)

Brahms: 3. (d-moll) hegedű-zongora szonáta, op. 108

Lucie Robert (hegedű), Farkas Gábor (zongora)

 

További információ: https://koncert.zeneakademia.hu/programok/event-11554 

 

A montréali születésű Lucie Robert hegedűjátékát a lírikusság és a szép hangszín jellemzi. Bécsben megnyerte a „First Joseph Joachim International Violin Competition”-t és azóta szólistaként és kamara formációkban a világ minden táján lépett már fel (Egyesült Államok, Kanada, Európa, Távol-Kelet).

Több mint harminc különböző hegedűversenyt adott már elő világhírű zenekarokkal az Egyesült Államokban. Továbbá olyan elismert művészekkel lépett már fel kamaraformációkban, mint Menahem Pressler, Richard Goode, Claude Frank, Philippe Entremont és Isidore Cohen. Felvételeket készített a National Public Radio, a WQXR, a CBC Radio Network, a Radio Canada, és a Radio France állomásokkal közösen, ezek közül különösen kiemelkedik a Fauré és Saint-Saëns hegedűszonátáiból készült felvételek. Aktívan részt vesz nyári fesztiválokon is, ahova mint vendégművész vagy oktató látogat el. Már olyan neves fesztiválokon is részt vett, mint a „Bowdoin”, a fontainbleaui „American Conservatoire”,  “Meadowmount”, “Busan Music Festival”, “Hida-Takayama Festival”,  a “Texas Music Festival” és a franciaországi “MusicAlp Academy”. Utóbbi időben nyaranta az Orford Music Academy, a norvégiai Summer Academy Voksenåsen, és a Bienen School of Music-nak a Violin Institute-ján vendégeskedett oktatóként.

Ms. Robert elismert hegedűtanár és már több mint harminc éve tanít a Manhattan School of Music-on és a New York-i Mannes College of Music-on. A világ számos pontján tartott már mesterkurzust olyan nagy hírű oktatási intézményekben, mint a Seoul National University, a Korea National University of the Arts, a Central Conservatory of Music, a Shanghai Conservatory of Music, a Tokyo College of Music, a Yong Siew Toh Conservatory, az Oberlin Conservatory, a Sibelius Academy, a Norwegian Academy of Music, a Glenn Gould School és a Conservatoire de Musique de Montréal. Az elmúlt években számos előadást tartott a hegedűtechnikáról és a tanítási filizófiájáról, valamint gyakori közreműködő a „The Violin Channel” nevű online platformon. Számos diákja nyert már nagy nemzetközi versenyeken (Indianapolis, Young Concert Artists, Paganini, Sendai, China, Seoul, Isang Yun és Szigeti Nemzetközi Hegedűverseny). Zsűriként is zámos nagy presztízsű versenyre meghívták már, ilyenek például a montreáli, a Fritz Kreisler, a Szigeti József, a szöuli és a Joseph Joachim nemzetközi hegedűversenyek. 2022-ben a Helsinkiben tartandó  Jean Sibelius Nemzetközi Hegedűverseny zsűrijének tagja lesz.

 

Jeffrey Cohen amerikai zongorista nagy nemzetközi elismertségnek örvend briliáns zongorajátékának és művészi interpretációjának köszönhetően. Zongorajátékát a New York Times könnyednek és költőinek írja le.

Már három kontinensen is fellépett, mint szólista és kamarazenész. Játszott már a The Chamber Music Society of Lincoln Center, Merkin Concert Hall, Bargemusic, the Phillips Collection, a chichagoi Mostly Music Series keretében, a pekingi National Center for the Performing Arts és az ottawai National Arts Center-ben. Mr. Cohen vendégművészként vagy oktatóként részt vett már olyan neves fesztiválokon, mint a Bowdoin, Waterloo, Musicorda, Orford, Summit, Texas Music Festival, Seoul Summer Music Camp, Shanghai International Piano Festival & Institute, és a Beijing International Music Festival. Az elmúlt néhány évben oktatóként részt vett a francia MusicAlp International Academy of Music-on, az Amalfi Coast Music and Arts Festivalon, a norvég Summer Academy Voksenåsenen, és a Puerto Piano Festivalon. Mr. Cohen első felvétele, melyen feleségével Lucie Robert hegedűssel adnak elő francia kamarazene darabokat óriási elismerést kapott a Fanfare magazinban. Fellépett már a National Public Radio’s “Performance Today,” a CBC Radio Network, Radio Canada, Radio France és WQXR rádió műsoraiban is.

A koncert fellépések mellett Mr. Cohen generációjának egyik legelismertebb oktatója is. Diákjai már sok nagy presztízsű versenyen végeztek az első helyen és sikeres előadóművészek valamint oktatók lettek. Már több mint harminc éve oktat a New York-i Manhattan School of Music-on ahol jelenleg a Zongora Tanszék vezetője. Ezek mellett olyan elismert oktatási intézményekben tartott már mesterkurzust, mint a Jacobs School of Music, az Eastman School of Music, a pekingi Central Conservatory, a Shanghai Conservatory of Music, a Seoul National University, a Boston University School of Music és a szingapúri Yong Siew Toh Conservatory. Mr. Cohen továbbá számos nagy presztízsű zongoraverseny zsűrijének is a tagja volt már.

Mr. Cohen Tusconban született és az Indiana University-n tanult a legendás zongoristától, Menahem Presslertől és sikerült elnyernie a Battista Memorial Awardot. A Beethoven Foundation ösztöndíjasa és a Sherman-Clay Steinway Piano Competition verseny győztese.

 

Farkas Gábor zongoraművész a Liszt Ferenc- és Junior Prima Díjas zongoraművész 2005-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol Falvai Sándor és Némethy Attila voltak tanárai. Ezt követően doktori fokozatot is szerzett, majd a világhírű International Piano Academy Lake Como növendéke lett, ahol William Grant Naboré mellett olyan mesterektől tanult, mint Dmitry Bashkirov, Fou Ts'ong, Malcolm Bilson, John Perry és Stanislav Ioudenits. 2015-ben megnyerte a New York Concert Artist & Associates által kiírt verseny fődíját, amelynek eredményeképpen 2016-ban debütált New Yorkban, a Carnegie Hallban. Generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoristája, a romantikus repertoár széles körben elismert interpretátora, több nemzetközi zongoraverseny győztese. A világ legjelentősebb zenei fesztiváljainak és koncerttermeinek állandó meghívottja. Olyan neves karmesterekkel működött együtt, mint például Kocsis Zoltán, Fischer Ádám, Olli Mustonen, Philippe Bender, George Tchitchinadze, Olaf Henzold, Kobayashi Ken-Ichiró, Vásáry Tamás és Charles Dutoit. Napjainkra számos szólólemeze látott napvilágot a Warner Music Hungary, a Hungaroton, a Toccata Classics London, valamint a Steinway & Sons Records gondozásában. Legutóbbi lemeze 2022 márciusában jelent meg Bécsi esték címmel, amely a császárvároshoz és a zongorához, valamint az irigylésre méltó polgári zenekultúrához kötődő műveket tartalmaz. Kiváló tehetségét és eddigi pályafutását a magyar állam Liszt- és Junior Prima Díjjal ismerte el, egyben Steinway Artist is és az Aoyama Music Award birtokosa. Farkas Gábor a 2020/2021-es tanév óta a Liszt Ferenc Zeneakadémia Billentyűs tanszékének és a Doktori Iskolának vezetője, valamint vendégprofesszora a Tokyo College of Music-nak Japánban.