Képes beszámolónk a jubileumi Liszt fesztiválról

2016. december 15.

Idén szeptember 20-án volt 30 éve annak, hogy a Régi Zeneakadémia, és abban Liszt egykori szolgálati lakásából kialakított  Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Azóta töretlen Magyarországon a Liszt kultusz ápolása a Zeneakadémia alapító elnökének otthonában, autentikus környezetben, amely évente közel húszezer látogatót fogad. A múzeum alapító igazgatónője, Eckhardt Mária, és a kezdetektől vele együtt dolgozó munkatársai, köztük Domokos Zsuzsanna, a múzeum jelenlegi igazgatónője és új kollégái is arra törekednek, hogy a múzeum rendezvényei hű módon tükrözzék a Zeneakadémia korabeli életét, és Liszt életművét, emberi nagyságát méltóképpen közvetítsék az egész világ számára. Ilyen rendezvénysorozat a Liszt egykori matinéinak emlékére alapított népművelő sorozatunk 1986-tól kezdve a szombati délelőtti matinék egész tanéven át, és ilyen alkalmak a születésnapi fesztiválok is, amelyeket a jubileumi évtől, 2011-től kezdve folyamatosan megrendezünk Liszt otthona mellett. Közvetlenül Liszt halála után, 1886. szeptember 9-én a Zeneakadémia első értekezletén határozta el Végh János alelnök javaslatára az intézmény vezetősége, hogy elnökük emlékére születésnapján otthona mellett a díszteremben minden évben október 22-én ünnepélyt tartanak. Ezt a tradíciót a Zenekadémia  igazgatói, rektorai és a Budapesti Liszt Társaság folytatták, az új Zeneakadémia nagy hangversenytermében. Az, hogy az ünnepi hangverseny mellett a Régi Zeneakadémián fesztiválok is létre jöhetnek, elsősorban annak köszönhető, hogy az intézmény egykori és mostani diákjai is pontosan átérzik Liszt nagyságát, hálával adóznak az alapító elnökünk fáradozásiért, azért, hogy létrejöhetett az intézmény, ahol ők is nemzetközi rangú művésszé értek, illetve ahol jelenleg is tanulhatnak. Mindenkit az iránta érzett tisztelet vezet, tanárainkat és hallgatóinkat egyaránt.  

 

Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rektora a fesztivált megnyitó beszédét a következő szavakkal fejezte be:

Mert bármily patetikusan hangzik is – és legyen szabad Liszt esetében romantikus szellemben fogalmazni –, valóban a láng továbbviteléről van szó.  Hogy meg tudjuk-e őrizni, át tudjuk-e adni utódainknak azt a szellemiséget, az európai kultúra tiszteletének, a nagylelkűségnek és a tehetség iránti elkötelezettségnek azt a szellemiségét, amelyet Liszt maga is képviselt. Szűk egy hónap alatt 11 koncert hangzik el e történelmi falak között a múzeum 30. évfordulójának alakalmából rendezett fesztiválon, 11 olyan koncert, amely a világ bármely hangversenytermében megállná a helyét. A fellépők között befutott művészeket, nagyívű pályájuk első szakaszában álló ifjú muzsikusokat, és zeneakadémista növendékeket egyaránt találunk, s ezt is szimbolikusnak tartom: biztos vagyok benne, hogy Liszt is ebben a szellemben hívta volna meg az előadókat. Hálásan köszönöm a Liszt Múzeum valamennyi munkatársának, hogy megszervezték a fesztivált, s még inkább köszönöm ezt a csodálatos harminc évet!

A fesztivál hangversenyei Liszt szellemiségéhez és egykori otthonához méltó színvonalon zajlottak többnyire telt ház előtt, a közönség reakcióján szintén érezhető volt az ünnepi hangulat: vendégeink hol lelkes tapssal megköszönve, hol a meghatottságtól elcsendesedve vitték haza a kapott élményeket. Külön öröm volt a számunkra, hogy a Liszt Múzeum Alapítvány erre az alkalomra igényes tartalmú és kivitelű magyar és angol nyelvű műsorfüzeteket is kiadott, így minden koncertnél a múzeum kollégái által készített műismertetéseket is tudtunk a közönség kezébe adni, amelyeknek digitális változata a múzeum honlapján elérhető.

A fesztivál fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök úr volt, a hangversenyeket az NKA is támogatta.