Liszt, a tanár

2023. május 4.

2023. május 11-én új időszaki kiállítás nyílik a Liszt Múzeumban. 

A ,,Liszt, a tanár" című kiállítás elsősorban a zeneszerző oktatói tevékenysége felől kívánja bemutatni Liszt kivételesen széleskörű gondolkodásmódját, művészi megközelítését, amelynek első megnyilatkozásai már fiatalon határozottan körvonalazták az univerzális műveltség átadásának igényét. Oktatói pályája során gyakorlatilag ezeket, az 1835-ben megfogalmazott célkitűzéseket (A művészek helyzetéről és helyükről a társadalomban) valósította meg, vagy törekedett ezek létrejöttére. A kiállítás tematikája ezért nemcsak Liszt zongoratanári működésére szorítkozik, hanem kitér néhány konkrét példa bemutatásával az általa kiemelt interpretációs kérdésekre, a tananyag repertoárjának bővítése iránti igényére, más zeneszerzők műveiből készült instruktív kiadásaiban megőrzött zenei értelmezéseire, zeneszerzői tanítására is.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóját 2023. május 11-én (csütörtökön) 17 órakor a Régi Zeneakadémia Kamaratermében követhetik (1064 Budapest, Vörösmarty utca 35.)

A kiállítást megnyitja: Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Javier Valdivielso Odriozola, a Budapesti Cervantes Intézet igazgatója és Dr. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum igazgatója. A megnyitón zongorán közreműködik: Miriam Gomez-Morán és Kiss Péter.

Műsor:

Miriam Gomez-Morán:

Liszt: 3. magyar rapszódia Liszt: Három hangversenyetűd – 3. Un sospiro

Kiss Péter: Liszt: 2. (h-moll) ballada 

 

A kiállítást készítették: a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársai Miriam Gomez-Morán közreműködésével
Installáció: Bősze Tímea
 
A kiállítás a Liszt Múzeum és a Budapesti Cervantes Intézet közös rendezésében valósul meg. Köszönjük a Liszt Múzeum Alapítvány és a Péter Horváth Stiftung támogatását.
A kiállítás 2023. május 11-től 2024. május 24-ig látogatható a Liszt Ferenc Emlékmúzeum középső termében és a földszinti kiállítótérben.