Liszt fesztiválok külföldön

2014. november 25.

Idén először ünnepelte Liszt születésnapját a Weimari Hochschule magyar művészekkel együtt, Szokolay Balázsnak köszönhetően, aki mind a weimari, mind a budapesti Zeneakadémia tanára. Így kapta a fesztivál a Liszt meets Liszt címet. Az ő ötlete volt, hogy négynapos fesztivál keretében a német közönség egyúttal magyar zenetörténeti körképet is kaphasson. A szervezésben Szokolay Balázs partnere és művésztársa Thomas Steinhöfel volt.  A Liszt-születésnapot, melyen nemcsak Liszt, de Bartók, Beethoven és Ligeti művek is elhangzottak, régizenei koncertek követték: az Excanto együttes a középkortól kezdődően régebbi korok magyarországi zenéjét szólaltatta meg. Külön koncert adózott a weimari születésű Philipp Emanuel Bachnak, aki épp itt, 300 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. Nagy sikert aratott a népzenei koncert is, melynek műsorában az eredeti népzenei számok közé zeneileg szinte folytatólagosan illeszkedtek be a Bartók által készített feldolgozások. A záró koncerten pedig többek között Kodály Zoltán ritkán előadott gordonka-zongoraszonátája csendült fel. A koncertek telt ház előtt, nagy sikerrel zajlottak. Több fellépő művész a négy nap alatt mesterkurzust is tartott, melyet a hallgatók koncertje követett. Kemenes András ezenkívül előadást tartott Philipp Emanuel Bach egyik művéről. Szokolay Balázs és Thomas Steinhöfel nemcsak szervezőként, hanem előadóművészként is fellépett, a magyar művész az ötből négy koncerten hangversenyezett. A születésnapi koncert díszvendége Esterházy Péter volt, aki részleteket olvasott fel a Harmonia Caelestis című művéből. A budapesti Zeneakadémiát két meghívott művésztanár, Halmai Katalin és Kemenes András, valamint a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatónője, Domokos Zsuzsanna képviselte, aki négy koncerten vállalt moderátor szerepet.

A fesztivál résztvevői Halmai Katalin, Baráti Kristóf, Várdai István, Szokolay Balázs, Lajkó István, Lydia Rinecker, Villányi Dániel, Thomas Steinhöfel, Kállay Katalin, Kállay Ágnes, Kállay Gábor, Győr István, Kemenes András, Szokolay Dongó Balázs, Agod Aliz, Fenyő László, Esterházy Péter és Domokos Zsuzsanna voltak.

 

 
A weimari fesztiválon kívül a születésnap körüli időszakban hagyományosan Raiding is tisztelgett Liszt emléke előtt, ezen kívül még tart a Liszt-fesztivál Albanóban, valamint  Tivoliban, a Villa d’Estében, ahol a koncertek nagyobb időközökben követik egymást. Ez utóbbi fesztiválokra is felhívjuk a figyelmüket.