Liszt műveit tartalmazó új facsimile kötet

2020. augusztus 28.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kiadásában, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatócentrum közreműködésével 2020 júliusában Liszt műveit tartalmazó új facsimile kötet jelent meg angol nyelvű tanulmányokkal, Newly Discovered Treasures: Unknown Manuscripts of Published Works by Liszt címmel.

A 2016-ban a Liszt Ferenc Emlékmúzeum tulajdonába került kézirategyüttes hét eredeti, teljes Liszt-művet tartalmaz, néhány művet több változatban is, így az autográf gyűjtemény összesen tíz, Liszt keze nyomát őrző kéziratból áll.

Az autográfok mind már ismert, és nyomtatásban is megjelent művek kéziratai, mivel Liszt kései műveinek magyar kiadója, Táborszky Nándor tulajdonából származnak. Általuk a kiadott művekhez kötődő forrásanyag bővült. A kutatás fő szempontja, hogy a bekerült források mennyiben változtatják meg a művekről eddig alkotott képünket, és mennyiben bővítik a hozzájuk fűződő ismereteinket. A következő kompozíciók eddig nem ismert kéziratairól szól a kötet:

A magyarok Istene (Ungarns Gott), Ungarisches Königslied, Dem Andenken Petőfis, Mosonyis Grab Geleit, Puszta Wehmut, Hymne de l'enfant à son réveil, Romance oubliée.

A kéziratok anyagából 2018-ban a Liszt Kutatócentrum munkatársainak részvételével konferenciát rendeztünk, melynek anyagát magyarul a múzeum honlapjára tettük fel. Nagyrészt ezekből a munkákból született a jelenlegi facsimile kiadvány tudományos értékelő része. A tanulmánykötet szerzői kivétel nélkül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem munkatársai, akik közül Domokos Zsuzsanna, Watzatka Ágnes, Fedoszov Júlia, Peternák Anna és Bokor Lilla a Liszt Kutatócentrum kutatói, Kaczmarczyk Adrienne és Szabó Ferenc János pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai. A kötet célja, hogy ezt a kivételes gazdagságú anyagot a nemzetközi Liszt-kutatás a budapesti Zeneakadémia közvetítésével ismerje meg. A kötetet Domokos Zsuzsanna és Csengery Kristóf szerkesztették, a kiadványt az Argumentum Kiadó és Nyomda igazgatója, Láng András gondozta. Az angol szöveg anyanyelvi lektorálását Paul Merrick végezte, a digitális felvételeket Török Miklós készítette.

A kötet létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap, illetve a Liszt Múzeum Alapítványon keresztül a Horváth Stiftung támogatta.

A könyv megvásárolható a múzeumban és napokon belül megrendelhető lesz a webshop.zeneakademia.hu oldalon is.