Liszt Múzeumok és fesztiválok nemzetközi találkozója Franciaországban

2018. november 21.

2018. október 26-án és 27-én Domokos Zsuzsanna a Chȃteauroux-ban rendezett Liszt fesztiválon képviselte a Liszt Ferenc Emlékmúzeumot, a fesztivál programjába illesztett Liszt múzeumok és fesztiválok nemzetközi találkozóján.

A francia fogadó fél kiemelkedő képviselői  François-Roger Cazala, a fesztivál szervezője, elnöke, Nicolas Dufetel Liszt kutató, Alain Rechner, a Lisztomanias International elnöke, valamint Michèle Naturel, a chȃteauroux-i Bertrand Múzeum igazgatója, Jean-Yves Clément, a fesztivál művészeti vezetője, Gil Avérous, a város polgármestere, valamint Jean-Yves Ugon és Jean-Yves Cousin voltak.

Ez a találkozó is a Budapesten 2016 szeptemberében a budapesti Liszt Múzeum által kezdeményezett és rendezett Liszt Múzeumok nemzetközi összejövetelének folytatása, már egyre bővülő körben. A találkozót a 2018 júliusában Schillingsfürstben rendezett nemzetközi találkozó előzte meg közvetlenül, ahol rajtunk kívül Raiding, Weimar és Bayreuth képviselői vettek részt a jövőbeli közös együttműködésünk kialakítása céljából. Most Chȃteaurouxban Raidingot Dr. Martin Czernin, az eisenstadti Landesmuseum osztályvezetője, Liszt kutató és Manfred Fux, a raidingi Liszt Társaság elnöke képviselte, Schillingsfürst képviseletében Fürst Constantin Hohenlohe zu Schillingsfürst és Hans Emmert voltak jelen, Bolognából Prof. Rossana Dalmonte jött el, aki a Fondazione Istituto Franz Liszt vezetője, valamint a meghívottak között volt Maurizio d’Alessandro, az albanói Liszt Fesztivál alapítója és vezetője, Federico Paci, a grottammare-i Liszt Fesztivál művészeti vezetője. Az utrechti Liszt Fesztivált Rob Hilberink képviselte. A meghívott emlékházak és fesztiválok képviselői október 26-án egy rövid, vetítéssel összekapcsolt tájékoztatást adtak az általuk képviselt intézményekről a fesztivál programjának keretében, majd 27-én egy közös tárgyalásra került sor a francia házigazdákkal együtt. A cél az Európai Kulturális Liszt Út létrehozása volt, amelynek létrehozását minden résztvevő örömmel támogatta. Az út létrehozása által az egyes helyeken rendszeresen folytatott Liszthez kötődő rendezvények nemzetközi rangot kapnak, és a jövőben sokkal több nemzetközi együttműködés jöhet létre.

A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum legközelebbi rendezvénye 2019. január 5-én a Zeneakadémia központi épületében Reiner Grunwald festménykiállításának bemutatása Schillingsfürstből, amelyre nemcsak a schillingsfürsti vezetők jönnek el, hanem a raidingi kollégák is. Májusban a múzeumban közös kiállítást rendezünk Dr. Martin Czerninnel Liszt Ausztriában címmel, amelyre a schillingsfürsti kollégák és a tervek szerint a Franciaországot képviselő Nicolas Dufetel is eljön. Októberben Raiding rendez egy nagyszabású rendezvényt, ahol a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum plakátkiállítását is bemutatják, és nemzetközi szimpóziumot is szerveznek. A további együttműködések még szervezés alatt állnak.