Második Liszt Fesztivál Schillingsfürstben 2018.

2018. július 11.

2018. július 7. és 14. között rendezi meg Schillingsfürst második Liszt Fesztiválját, melynek keretében július 7-én került sor a Liszt Múzeumok nemzetközi találkozójára. Az esemény annak a kezdeményezésnek a folytatása, amelyet múzeumunk indított el 2016 szeptemberében, mikor Budapest fogadta a társmúzeumok, Liszt emlékhelyek képviselőit. A kezdeményezés célja az volt, hogy a személyes találkozó lehetőséget nyújtson a Liszt emlékét ápoló intézmények munkatársainak jövőbeli többoldalú együttműködések kialakításához. Az idei találkozón először Bayreuth is képviseltette magát, így immár az összes Liszt Múzeum képviselői (Schillingsfürst: Constantin Fürst zu Hohenlohe-Schillingsfürst és Hans Emmert, Weimar: Dr. Evelyn Liepsch, Raiding: Dr. Martin Czernin és Manfred Fux, Bayreuth: Dr. Friedrich Sven, Budapest: Dr. Domokos Zsuzsanna) építhette tovább már konkrét témákkal is a tervezett együttműködést. Az első lépések között szerepel egy közös, német, angol és magyar nyelvű portál kialakítása, amely a későbbiekben a tervek szerint tudományos fórumként is fog szolgálni. Szintén több konkrét ötlet is született arról, hogy az egyes a múzeumok miként tudják majd egymást bemutatni saját helyükön, illetve egy közös turisztikai program kialakításának ötlete is felmerült. Annyi már bizonyos, hogy az egyes helyek kiemelkedő eseményei a mostanihoz hasonlóan nemzetközi rangot kapnak a többi múzeum képviselőinek jelenléte, részvétele által.

Az idei schillingsfürsti Liszt-fesztivál újdonsága közé tartozott a 7-én megrendezett szimpózium, amely a fiatalok a komolyzene iránti érdeklődésének felkeltéséről, ízlésük fejlesztéséről szólt. Az előadók között volt többek között a weimari Liszt Társaság új vezetője, Dr. Albert von Massow, Ruth Reuter igazgatónő és Florian Glemser a környékbeli Dinkelsbülhlből, Spischak Dávid a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeumból. A fesztivál rangos önálló előadását Nike Wagner tartja július 11-én Liszt és Wagner kapcsolatáról a schillingsfürsti kastély koncerttermében. Itt adott egy nagyszerű nyitó koncertet Florian Glemser július 7-én Beethoven, Liszt és Brahms műveiből, másnap a helyi református templom orgonáján egy csodálatos Bach-Liszt koncertet hallgathatott meg a közönség a Tirolból érkezett fiatal művész, Michael Schöch előadásában. A hét folyamán, mint ez már tradíció, hétfőtől péntekig Leslie Howard ad mesterkurzust több ország diákjának, akik a mesterkurzus végén zárókoncerttel örvendeztetik meg a közönséget a kastély koncerttermében.

A július 8-án tartott díszvacsorán, amelyen Liszt olaszországi kedvenc ételeit tálalták fel, a fesztivál fő szervezői, Constantin Fürst zu Hohenlohe Schillingsfürst és Prof. Rolf-Dieter Arens Hans Emmertnek Liszt plakettel köszönték meg odaadó szervezői munkáját. Neki köszönhető az is, hogy a tavalyi, első Liszt-fesztivál anyaga egy nagyon szép füzetben megjelenhetett.