Megjelent a Liszt Emlékmúzeum kincseit bemutató díszalbum

2011. december 16.

A bicententáriumi Liszt év során a harmadik Liszthez kapcsolódó kötet jelenik meg a Helikon Kiadó és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös gondozásában. Ezúttal a sorozat díszalbuma, a "Génie Oblige! A Liszt Ferenc Emlékmúzeum kincsei" című kötet lát napvilágot.

 

A reprezentatív kivitelű díszalbumba  121 különféle típusú tárgy került kiválogatásra a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Liszt Ferenc Emlékmúzeumának gazdag anyagából: a különleges hangszereken és a hagyatéki könyv- és kottagyűjtemény legértékesebb darabjain kívül eredeti Liszt-kottakéziratok részletei, Liszt-levelek és Liszthez írt levelek, festmények, grafikák, fényképek, plasztikák, oklevelek, koncertműsorok, Liszt-ereklyék kerülnek bemutatásra. A vegyes, látványos képanyag segítségével körvonalazódik Liszt Ferenc élete, művészete és kortársaival való kapcsolata.

 

Egy-egy teljes oldalt betöltő színes képhez ugyancsak egy-egy oldalnyi magyarázó szöveg kapcsolódik, két nyelven (magyar-angol verzióban). Nemcsak olyan tárgyak kerültek a kötetbe, amelyek a múzeum állandó kiállításán is láthatók, hanem a raktárakban megbúvó, legfeljebb egy-egy tematikus kiállítás alkalmával bemutatható sok rejtett kincs is napvilágra került.

 

A kötet közreműködői:

 

Válogatás és szerkesztés: Eckhardt Mária

Előszó: Batta András

Szövegek: Domokos Zsuzsanna, Eckhardt Mária, Kaczmarczyk Adrienne, Watzatka Ágnes

Képek: Török Miklós

Tervezés, typográfia: Kiss László

Fordítás: Bodóczky Miklós

Angol nyelvi szaklektor: Paul W. Merrick

 

A megjelenés alkalmából nyilvános könyvbemutatót szervez a kiadó, az V. ker., Bajcsy-Zsilinszky út 35. alatt található Helikon Könyvesházba, 2012. december 17. (szombat) 16 órai kezdettel.

 

A kötetről Batta András a Zeneakadémia rektora beszélget Eckhardt Máriával, a kötet szerkesztőjével, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum tudományos igazgatójával.

 

A kötet a bemutató napján ill. aranyvasárnap jelentős kedvezménnyel, 6300 Ft-ért vásárolható meg, normál bolti ára 8900 Ft, internetes vásárlók on-line kedvezményt kapnak. www.helikon.hu