Sikeres nemzetközi találkozón vett részt a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont

2022. július 14.

2022. július 9. és 16. között rendezték meg az 5. Schillingsfürsti Liszt Fesztivált, melynek keretében megvalósult a Liszt-házak és emlékhelyek nemzetközi együttműködésének soron következő programja. A 2016-ban elindított kezdeményezés célja, hogy a személyes találkozó lehetőséget nyújtson a Liszt Ferenc emlékét ápoló intézmények munkatársainak a további közös munka kialakítására.

A hivatalos találkozóra július 9-én került sor, idén a vendéglátó Schillingsfürt képviseletében Hans Emmert, Weimar képviseletében pedig Professor Rolf-Dieter Arens vett részt a megbeszélésen a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont mellett. Az emlékmúzeum képviseletében Dr. Domokos Zsuzsanna igazgatónő és Kovács Zsuzsanna, a múzeum munkatársa osztotta meg tapasztalatait és jövőbeli céljait a Liszt-kutatással, intézményvezetéssel és a lehetséges együttműködésekkel kapcsolatban. Kiemelt terület a közös online tartalmak terjesztése, így a Liszt Múzeum képviselőinek javaslatára az együttműködésben résztvevők honlapján egy külön felületet jön majd létre, ahol kiemelve osztják meg a fontos eseményeket, újdonságokat, új beszerzéseiket az intézmények. 

A sikeres szakmai összejövetelen túl a résztvevők élvezhették a schillingsfürsti vendégszeretetet Hans Emmert szervezésében, az eseményekhez kapcsolódóan a fesztivál koncertjein, valamint szabadidős programokon vettek részt.

A találkozó további eredménye, hogy a budapesti Liszt múzeum munkatársainak „Egyre mélyebbre merülök Dante sötét erdejében...” című tablókiállítása 2023-ban német nyelven megtekinthető lesz a schillingsfürsti Liszt Fesztiválon. A Liszt Ferenc és Dante kapcsolatát bemutató kiállítás kurátorai: Bodrogai Dóra, Halász Krisztina és Peternák Anna. A tablókiállítás virtuális formában megtekinthető a honlapunkon magyar és angol nyelven. A kiállítás német nyelvű változatát Bodrogai Dóra készíti el. 

Az 5. Schillingsfürsti Liszt Fesztivál részletes programja:

https://www.liszt-akademie-schillingsfuerst.de/liszt-festival-2022

 

Constantin Fürst zu Hohenlohe-Schillingsfürst és Professor Rolf-Dieter Arens