Sikeresen zajlott a Liszt-születésnap

2014. október 22.

2014. október 18-án, Liszt Ferenc közelgő születésnapja alkalmából a hagyományokhoz híven három hangversenyből álló Liszt-napot szerveztünk.

A délelőtti koncertet a Zeneakadémia zongora tanszakának két kiemelkedően tehetséges hallgatója, Váradi László és Kovács Gergely adták olyan műveket játszva, amelyek Liszt egykori repertoárján is gyakran szerepeltek. A koncert záró számaként pedig szerzői négykezes változatban adták elő a Rákóczi Indulót, amely Liszt szinte összes magyarországi koncertjén elhangzott.

 

 
A délutáni koncert is különlegességet tartogatott a közönség számára: a Zeneakadémia népzene tanszéke és Balog József zongoraművész Liszt Ferenc magyar rapszódiáit és azok népzenei, népies műzene ihletésű forrásanyagát mutatták be.
 
 
 
Az esti koncerten pedig Nagy Péter zongoraművész tisztelgett a múzeum és Liszt emléke előtt: műsorán Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn műveket hallhattunk, amelyeket Liszt maga is játszott, illetve átiratot készített belőlük. Végül az időskori Liszt portréja is megelevenedett a művész hivatott tolmácsolásában a Magyar Történelmi Arcképsorozatból válogatott művekkel.

Mindhárom koncert nagyon jól sikerült, a vendégek elégedetten távoztak a színvonalas koncertélményeknek köszönhetően.