SIKERREL ZÁRULT A KÉTNAPOS NEMZETKÖZI LISZT-KONFERENCIA ÉS TALÁLKOZÓ

2024. május 28.

Május 16. és 18. között zajlott le a ,,Liszt és kortársai 21. századi szemmel" című nemzetközi konferenciánk, ahol kilenc ország neves kutatói mutatták be az eredményeiket.

Az előadások során többek között betekintést nyertünk Liszt zenész kortársaival ápolt kapcsolataiba, izgalmas részletek bukkantak fel a zeneszerző korábban nem elemzett életrajzi forrásai kapcsán, és új megvilágításba kerültek egyes Liszt-művek is.

Képes beszámolónkon az ünnepélyes megnyitó látható, ahol Fekete Gyula rektorhelyettes és Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, egyben a konferencia szervezője mondott köszöntőt, valamint Alan Walker, a kanadai McMaster University nyugalmazott professzora tartott bevezető előadást, aki nagy örömünkre ismét ellátogatott személyesen is az intézményünkbe. A rendezvényt Farkas Gábor, a Zeneakadémia Zongora Tanszékének vezetője nyitotta meg zongorajátékával, a konferencianapok pedig matinékoncertünkkel, Marouan Benabdallah május 18-i hangversenyével fejeződtek be.

A konferencia első napjának végén Kenneth Hamilton professzor mutatta be ,,Handel Remembered” című legújabb lemezét, a második nap végén Schillingsfürst hercege, Constantin Fürst zu Hohenlohe-Schillingsfürst Hans Emmerttel együtt könyvbemutatót tartott. A előadássorozat végén Reiner Grunwald festőművész egyik alkotását ajándékozta a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontnak, melyen a Zeneakadémia homlokzata látható.

Az eseményről számos csatornán beszámolt a sajtó is. Domokos Zsuzsanna az M5 Librettó című műsorában mutatta be részletesen a konferenciát, amit ide kattintva érhetnek el (a hír16:55-től látható).

Köszönjük az előadóknak és a vendégeinknek a megtisztelő részvételt, valamint köszönjük támogatóinknak, a Péter Horváth Stiftungnak, a Liszt Múzeum Alapítványnak, a Nemzeti Kulturális Alapnak és Terézváros Önkormányzatának, hogy hozzájárultak az esemény sikeres lebonyolításához.

 

 
A konferencia résztvevői

 

 
Alan Walker, a kanadai McMaster University nyugalmazott professzora
 

 

Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, egyben a konferencia szervezője

 

 

 
Fekete Gyula, a Zeneakadémia nemzetközi és tudományos rektorhelyettese

 

Reiner Grunwald festőművész (balra), Hans Emmert (középen) és Domokos Zsuzsanna