Wagner és Liszt: Szabó Ferenc János és Szabó Balázs interaktív koncert-előadása. 2014 december 14. 18 óra.

2013. december 9.

Örömmel értesítjük kedves vendégeinket, hogy a nagy sikerre való tekintettel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolája egy két részből álló előadás keretében újra megrendezi Liszt Ferenc különleges hangszerének, a piano-orgue-nak a bemutatóját. Szeretettel várjuk az érdeklődőket.

 

A belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben.

 

Különleges felvételek és egy különleges hangszer

 

A jó Wagner-énekes nagy kincs, ezt mindannyian tudjuk. Honnan tudjuk azonban, hogy milyen a jó Wagner-énekes? Mitől jó? Attól, hogy úgy énekel, ahogy azt Wagner akarta? Egyáltalán mit akart Wagner? Mit nevezhetünk igazán „bayreuthi” Wagner-stílusnak, s mit neveztek annak a 20. század során – s ennek van-e egyáltalán köze Bayreuth-hoz? Szabó Ferenc János Hősök, énekesek, vagy éneklő hősök? A Wagner-operák előadói stílusának változása a zeneszerző halála után című előadása a lassan véget érő Wagner-évhez kapcsolódik.

Az est második felében a Liszt Múzeumban őrzött hangszerek egyik legérdekesebbjét, a zongora és harmónium keresztezéséből született piano-orgue-ot mutatja be restaurátora, Szabó Balázs orgonaművész koncert-előadás keretében (tehát Szabó Balázs játszani is fog majd a hangszeren). S a két félidő nemcsak a Liszt és Wagner közötti rokoni szálak miatt kapcsolódik egymáshoz, hiszen Szabó Balázs Liszt éneklő zongorája címmel hasonló kérdéseket feszeget majd, mint Szabó Ferenc János.