Génie Oblige! A Liszt Ferenc Emlékmúzeum kincsei

2011. január 7.

Szerkesztő: Eckhardt Mária

Szerzők: Batta András, Domokos Zsuzsanna, Eckhardt Mária, Kaczmarczyk Adrienne, Watzatka Ágnes

Kiadó: Helikon Kiadó

Kiadás éve: 2011

A bicententáriumi Liszt év során a harmadik Liszthez kapcsolódó kötet jelenik meg a Helikon Kiadó és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös gondozásában. Ezúttal a sorozat díszalbuma, a "Génie Oblige! A Liszt Ferenc Emlékmúzeum kincsei" című kötet lát napvilágot.
 

 

A reprezentatív kivitelű díszalbumba  121 különféle típusú tárgy került kiválogatásra a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Liszt Ferenc Emlékmúzeumának gazdag anyagából: a különleges hangszereken és a hagyatéki könyv- és kottagyűjtemény legértékesebb darabjain kívül eredeti Liszt-kottakéziratok részletei, Liszt-levelek és Liszthez írt levelek, festmények, grafikák, fényképek, plasztikák, oklevelek, koncertműsorok, Liszt-ereklyék kerülnek bemutatásra. A vegyes, látványos képanyag segítségével körvonalazódik Liszt Ferenc élete, művészete és kortársaival való kapcsolata.

Egy-egy teljes oldalt betöltő színes képhez ugyancsak egy-egy oldalnyi magyarázó szöveg kapcsolódik, két nyelven (magyar-angol verzióban). Nemcsak olyan tárgyak kerültek a kötetbe, amelyek a múzeum állandó kiállításán is láthatók, hanem a raktárakban megbúvó, legfeljebb egy-egy tematikus kiállítás alkalmával bemutatható sok rejtett kincs is napvilágra került.