Lajkó István zongorahangversenye

2014. május 31. 19.30-21.00

Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Lajkó István zongorahangversenye A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Liszt Faust-szimfóniája átiratának ősbemutatója

Liszt
Faust-szimfónia (Carl Tausig átirata, ősbemutató)

-;-Lajkó István (zongora)
Carl Tausig (1841-1871) lengyel származású zongorista csodagyerekként kezdte pályáját, Liszt Ferenc egyik legkedvesebb növendékeként tartották számon. Weimari tanulóévei alatt szólózongora-átiratot készített Liszt számos szimfonikus költeményéből és két szimfóniájából, az átdolgozások nagy része azonban mai napig kiadatlan. A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont őrzi a Faust-szimfónia Tausig-féle átdolgozásának kéziratát, amelyet Liszt is látott és számos bejegyzéssel gazdagította az autográfot. A Tausig-átirat a Faust-szimfónia keletkezéstörténetének fontos dokumentuma, előadása hatalmas próbatétel minden művész számára. A 2011-ben megrendezett Liszt Születésnapi Fesztiválon már elhangzott a műből két tétel Lajkó István előadásában, további kutatások és kiegészítések eredményeképpen a közönség most hallgathatja meg először teljes terjedelmében az átiratot.

Lajkó István zenei tanulmányait Lakatos Ágnesnél kezdte, majd a Károlyi Mihály Spanyol Kéttannyelvű Gimnázium mellett Belák Erzsébet növendéke volt a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában. 2007-ben szerzett kitüntetéses diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán, tanárai Falvai Sándor és Szokolay Balázs voltak. Ugyanebben az évben nyert felvételt a Zeneakadémia Doktori Iskolájába, ahol zenei konzulense Wagner Rita volt.
Számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő helyezést: a Földes Andor Zongoraverseny első díjasa, a Yamaha Hangszeres Verseny győztese, a Hungaroton Fődíjasa. A pécsi Nemzetközi Liszt-versenyen III. díjat és Különdíjat, a Carl Filtsch Nemzetközi Zongoraversenyen I. díjat és Zeneszerzői Különdíjat nyert. A 2006-os Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraverseny III. díjasa, a Weiner Leó Kamarazenei Verseny I. helyezettje, valamint a prágai Európai Uniós Zongoraverseny különdíjasa. Legutóbb a Szófiában megrendezett Nemzetközi Liszt-Bartók-Ligeti Zongoraversenyen nyert Nagydíjat, I. díjat és két Különdíjat.
2008-ban az International Holland Music Sessions a New Masters on Tour koncertsorozat szólistájává választotta, 2010-ben Junior Príma Díjjal tüntették ki Magyar Zeneművészet kategóriában.
Vendégszerepelt Európa több országában, valamint Kínában és az Egyesült Államokban, fellépett a pozsonyi Hummel Fesztiválon, az ostravai Janáček Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a pristinai Chopin Fesztiválon. Szólóestet adott a Prágai Rudolfinumban, az Amszterdami Concertgebouwban, a velencei La Fenice Színházban, a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium Rahmanyinov Termében. 2011-ben az EUfónia Közép-Európai Ifjúsági Zenekar szólistájaként Kocsis Zoltán vezényletével adta elő Dohnányi Változatok egy gyermekdalra című művét.
Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorjelöltje, egyetemi tanársegédje, valamint a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola koncertdiploma szakos hallgatója.

Jegyár:

1.300 Ft