Liszt ferenc Gregorián könyvei

A gregorián ének a nyugati keresztény egyház hagyományos éneke. Az ének nyomatékot és ünnepélyességet kölcsönöz a szent szövegeknek, ezért az egyház hivatalos imájának még ma is az énekelt a helyes formája.

Liszt Ferenc ismerte és szerette a gregorián éneket, mi több, zeneműveiben is szívesen idézte. Kottás liturgikus könyveket vásárolt, hogy a gregorián dallamokat megismerje. Hogy jobban megértse szerkezetüket, elméleti könyveket gyűjtött és tanulmányozott. A Liszt Ferenc Emlékmúzeum részét képező egykori háló-dolgozó szobában Liszt hagyatéki könyvei között közel harminc gregorián énekhez kapcsolódó könyvet találunk. Most ezekből mutatjuk be a fontosabbakat.

_______________________________________________________________________

A kiállítás készítői

_______________________________________________________________________

Az alábbi linkeken a virtuális kiállítás tekinthető meg:

Liszt Ferenc gregorián könyvei

 

A kiállítás Prezi bemutatóval készült. A bekezdések tovább- ill. visszaléptetése a navigálógombokkal, a SPACE gombbal vagy a képernyő alján a megfelelő irányú nyíl lenyomásával lehetséges. Egérrel a beépített továbblépést felül lehet bírálni, pozicionálható bármelyik rész, az egér görgőjével pedig nagyítható, kicsinyíthető a kiválasztott dokumentum.

Jó szórakozást a böngészéshez!