Kétnapos nemzetközi konferenciát rendez a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont

2024. május 8.

Liszt és kortársai 21. századi szemmel a címe a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont kilenc ország szakembereinek részvételével május 16-17-én tartandó konferenciájának.

Az esemény célja az, hogy a különböző intézményekben és országokban működő kutatók közös fórumon adhassák át egymásnak, valamint a hallgatóságnak a Liszt-kutatás legfrissebb eredményeit és törekvéseit, valamint összehangolhassák a Liszt-kutatás jövőbeli céljait. A kétnapos találkozón a külföldi szakemberek mellett hazai kutatók, elsősorban a Liszt Kutatóközpont munkatársai mutatják be a magyar Liszt-kutatás jelenlegi helyzetét.

A témák között lesznek egyebek mellett Liszt zenész kortársaival (Berlioz, Mendelssohn, Mahler, Delibes, Reményi Ede) ápolt kapcsolatainak új perspektívái, a zeneszerző korábban nem elemzett életrajzi forrásainak tanulságai, egy-egy művéhez közelebb vivő zenei elemzések a legfrissebb kutatások nyomán, valamint alakjának bemutatása egy 21. századi regény szereplőjeként.

 A kezdéskor köszöntőt mond Fekete Gyula, a Zeneakadémia nemeztközi és tudományos rektorhelyettese és Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, egyben a konferencia szervezője, valamint Alan Walker a kanadai McMaster University nyugalmazott professzora, a nemzetközi Liszt-kutatás doyen-je. A konferencia második napját Eckhardt Mária, a Liszt Múzeum alapító igazgatójának köszöntője nyitja. A 23 előadó sorában pedig számos külföldi egyetemi professzort látunk vendégül, köztük Prof.  Rainer Kleinertz-t, a Saarland Egyetem zenetudományi tanszékvezetőjét két munkatársával együtt, akik a Liszt írásainak összkiadásán dolgoznak, Prof. Dolores Pescét, a St. Louis Washington Egyetemének Avis Blewett zenei professzor emeritáját, Prof. David Trippettet, a Cambridge-i Egyetem és a Christ College tanára, Prof. Monika Hennemannt, a Cardiff Egyetemének nemzetközi dékánját, Laurence Le Diagon-Jaquint , a Université de Franche-Comté tanszékvezető tanárát, prof. Cécile Reynaud-t, a párizsi Ecole Pratique des Hautes Etudes Egyetem kutatási rektorhelyettesét, Prof. Jonathan Kregort, a Cincinnati Egyetem megbízott dékánját, Prof. Mariateresa Storinot, a pesaroi G. Rossini Konzervatórium zenetörténet tanára, Malgorzata Gamratot, a lublini II. János Pál pápa Katolikus Egyetem egyetemi docensét.

A konferencia első napjának végén bemutatják Kenneth Hamilton professzor legújabb lemezét a világhírű zongoraművész közreműködésével, a második nap végén a Schillingsfürst hercege Hans Emmerttel együtt könyvbemutatót tart, az esemény pedig a Liszt Múzeum soron következő matinéjával, Marouan Benabdallah május 18-i zongorakoncertjével fejeződik be.

„Számunkra nagy megtiszteltetés, hogy ilyen sok országból elfogadták a meghívásunkat. Elsősorban azokat a kollégákat kerestük meg, akikkel évtizedek óta jó szakmai és baráti kapcsolatot tartunk fenn. Reméljük, hogy ez a személyes találkozás mindnyájunk számára ismét hasznos és örömteli lesz, újabb szakmai együttműködésekhez vezethet, és a fiatalabb generáció számára is nagy segítséget jelent majd további pályájuk építéséhez Liszt szellemében.” (Dr. Domokos Zsuzsanna)

RÉSZLETES PROGRAM

 

A konferencia absztraktfüzete ide kattintva érhető el.

 

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap, Terézváros Önkormányzata és a Péter Horváth Stiftung a Liszt Múzeum Alapítványon keresztül támogatja.